Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

Η Δόση έρχεται....

Ο Τσακαλώτος φεύγει ??

 Η ριζική αναδόμηση του συνόλου του οικονομικού επιτελείου. 
 Και η απομάκρυνση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τους πολιτικά και κοινωνικά «ευαίσθητους» τομείς λήψης αποφάσεων θα είναι η πρώτη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα μετά το οριστικό ναυάγιο στη Σλοβενία και την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

 Εδώ και 3 μήνες, οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποδίδουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο την στρατηγική επιλογή της «συμφωνίας-πακέτου» που εκτός από την χρηματοδότηση και την β’ αξιολόγηση θα έφερνε και «οριστική διευθέτηση του Χρέους» το οποίο αποτελεί «ιερό δισκοπότηρο» για την κοινοβουλευτική ομάδα που καλείται να ψηφίσει διαρκώς σκληρότερα μέτρα χωρίς αντάλλαγμα. 
 Η «ομάδα του Μαξίμου» γνώριζε πολύ καλά ότι το «σχέδιο Τσακαλώτου» ουδεμία πιθανότητα επιτυχίας είχε, με την Γερμανία σε προεκλογική περίοδο, την Ιταλία σε σοβαρή κρίση χρέους και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης σε αναστάτωση λόγω Brexit και ανταγωνισμού από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. 
 Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πάρει «οριστική λύση» για το Χρέος ούτε «διαβατήριο» για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ούτε φυσικά θα ανοίξει ο δρόμος για την πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγοράς. 
 Η ντροπιαστική συνθηκολόγηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή χθες με την ψήφιση τροπολογιών που επιβαρύνουν με επιπλέον 2,1 δις Ευρώ τους Έλληνες φορολογούμενους εργαζόμενους και συνταξιούχους θα χρησιμοποιηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ως μοναδική ευκαιρία εσωκομματικού ξεκαθαρίσματος και απομάκρυνσης της «ομάδας των 53» από την κυβέρνηση. 
Οι (ν)τροπολογίες υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε οδυνηρή οπισθοχώρηση αφού ακόμη και χωρίς λεφτά το ΔΝΤ καθίσταται κυρίαρχος επόπτης της ελληνικής οικονομίας και θα αποφασίζει καθοριστικά για την επίτευξη των στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για τον χρόνο μείωσης του αφορολόγητου ορίου ακόμη και για την μερική εφαρμογή των περιβόητων «θετικών αντιμέτρων»… 
 Μετά το οριστικό στραπάτσο του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει να αλλάξει όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, απομακρύνοντας ταυτόχρονα τους κ. Τσακαλώτο, Χουλιαράκη ενώ θα αλλάξει και ο ρόλος του στενού έμπιστου συνεργάτη του Δημήτρη Λιάκου που σήμερα είναι Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για την οικονομία. 
 Η καλή διαμεσολάβηση του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ θα χρησιμοποιηθεί ως «φύλλο συκής» για να καλυφθεί η γύμνια της κυβερνητικής πολιτικής. 
Το περιβόητο «αναπτυξιακό πακέτο» που επεξεργάζεται ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλώντ Γιουγκέρ απλώς θα χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα προστασίας της ελληνικής οικονομίας από μελλοντικές επιθέσεις κερδοσκόπων και θα αναδείξει την περιβόητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».
 Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών έρχεται στην Αθήνα αφού ολοκλήρωσε ένα κύκλο επαφών με όλους τους σημαντικούς Ευρωπαίους ομολόγους του για να παρουσιάσει μια «συμβιβαστική πρόταση» δηλαδή μια διατύπωση για την κοινή ανακοίνωση των υπουργών του Eurogroup που θα ικανοποιεί ταυτόχρονα τον Βόλφγκανγ Σόιμπλε, την Κριστίν Λαγκάρντ και θα προσφέρει σανίδα πολιτικής σωτηρίας στην παραπαίουσα ελληνική κυβέρνηση. 
 Η γαλλική αυτή πρόταση προβλέπει ότι στο εξής η αποπληρωμή του Χρέους από την Ελλάδα θα συνδέεται άμεσα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
 Αν δηλαδή επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις του ΔΝΤ για αναιμική ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας τότε θα αποφασίζεται αυτόματα η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος από 15 έως 17 χρόνια.
 Όταν όμως επιβεβαιώνονται οι προβλέψεις Σόιμπλε και Κομισιόν για υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τότε η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώνει κανονικά τις συμφωνηθείσες δόσεις και λήξεις ομολόγων. 
 Με απλά λόγια, η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης Πέμπτης μπορεί να ελπίζει μόνο στην εκταμίευση μιας δόσης που θα κυμαίνεται από 7,5 έως 11 δις Ευρώ (λόγω καθυστερήσεων στην β’ αξιολόγηση) και σε μία φραστική έκφραση εμπιστοσύνης στην δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετεί το Χρέος της με την βοήθεια του ESM και των εταίρων της. 
 Δυστυχώς την εικόνα θα χαλάσει –σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ»- η αρνητική έκθεση βιωσιμότητας του Χρέους που θα δώσει στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αμέσως μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου.
 Στο μεταξύ οι Έλληνες φορολογούμενοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα κληθούν για μία ακόμη φορά να πληρώσουν ακριβά τους ερασιτεχνικούς πειραματισμούς της κυβέρνησης….

Πηγή: toxrima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου