Σάββατο 24 Ιουνίου 2017

Για τα φέσια ...??

Πληρώστε 3,4 δισ.

«Από κρατικά ταμεία , αλλιώς δεν παίρνετε δόσεις» 
Τελικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης των νέων μέτρων ύψους 6,5 δισ. ευρώ και των 140 συνολικά προαπαιτούμενων όχι μόνο δεν δόθηκε ένα μεγαλύτερο (από το αρχικά προτεινόμενο) ποσό δόσης για την εξόφληση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες (προκειμένου να τονώσει την αγορά και την οικονομία), 

αλλά εισήχθη και μία νέα ρήτρα η οποία δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες στα κρατικά ταμεία τους δεκατέσσερις μήνες που μεσολαβούν μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και την μεγάλη υπεραξιολόγηση.
 Η κυβέρνηση πλέον δεσμεύεται να πληρώνει από τα κρατικά ταμεία, παράλληλα με τους θεσμούς, για την εξόφληση των οφειλών που έχει σωρεύσει και μάλιστα σε αναλογία 1 προς 1.
 Τα 1,6 δισ. ευρώ της δόσης που συνδέονται με οφειλές του Κράτους προς ιδιώτες θα τα διαθέσουν οι δανειστές σε δύο στάδια εκ των οποίων το ένα θα έρθει τον Ιούλιο, και το δεύτερο το φθινόπωρο. 
Θα πρέπει να συνοδεύονται από αντίστοιχες αποπληρωμές οφειλών που θα χρηματοδοτηθούν από τα κρατικά ταμεία. 300 εκατ. ευρώ κάθε μήνα ο ESM, άλλα τόσα το κράτος Σχεδιάζεται από τον Ιούλιο η διανομή από τους θεσμούς ποσού της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει αντίστοιχη ροή πληρωμών από τον Κρατικό προϋπολογισμό ίσης αξίας (δηλαδή επίσης 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα).
 Το Φθινόπωρο (σ.σ. τον Σεπτέμβριο όπως θέλουν οι θεσμοί) θα γίνει το πρώτο κρας τεστ του κατά πόσο αυτό το σχέδιο έχει υλοποιηθεί σε βαθμό τουλάχιστον 80% και τότε θα δοθεί η επόμενη υποδόση των 800 εκατομμυρίων ευρώ από τους θεσμούς (πάντα με την ίδια μέθοδο του 1 προς 1). 
 Παράλληλα τον Οκτώβριο θα πρέπει να ξεκινήσει και η τρίτη αξιολόγηση με στόχο – σύμφωνα με τους θεσμούς – να ολοκληρωθεί τον ίδιο μήνα μαζί με την εκταμίευση του επόμενου πακέτου που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ περίπου προβλέποντας ωστόσο πολύ λίγα χρήματα (περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ) για οφειλές του 
Κράτους προς ιδιώτες.
 Από Νοέμβριο και μετά 200 εκατ. ανά μήνα -3,4 δισ. ζητούνται από το κράτος 

 Της Δήμητρας Καδδά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου