Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Οι αξίες δεν είναι !!!

Κάτι θεωρητικό.


 Αποτελούν πυξίδα για τις καθημερινές πολιτικές αποφάσεις.
 Αυτές που αφορούν τον Έλληνα και την Ελληνίδα, την οικογένεια, τον επιχειρηματία, τον αγρότη, τον επαγγελματία, το νέο, το συνταξιούχο, τον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον φοιτητή.
 Αφορούν άμεσα την ζωή του καθενός μας. 
 Καθορίζουν το εάν είμαστε εμείς κύριοι της μοίρας μας, κύριοι της ζωής μας.
 Με τις αξίες του πολιτικού Φιλελευθερισμού διακηρύσσουμε την πίστη μας στην θεμελιώδη αρχή της Ελευθερίας. 
 Και μαζί με αυτή στην αρχή μιας ανοιχτής κοινωνίας, στον πλουραλισμό και τον πολιτικό πολιτισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. 
 Με τις αξίες του Σοσιαλισμού εκφράζουμε το διαρκή και συνειδητό μας όρκο για κοινωνική δικαιοσύνη. 
 Για την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας, ισότητας στις ευκαιρίες και αλληλεγγύης. 
 Για μάχη κατά των ανισοτήτων και την υπεράσπιση της ατομικής χειραφέτησης και κοινωνικής απελευθέρωσης από αδικαιολόγητους καταναγκασμούς. 
 Με ανάληψη της ευθύνης για δικαιοσύνη ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες, ανάμεσα στις γενιές, αλλά και της ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος.
 Με βιώσιμη - πράσινη ανάπτυξη για να διασφαλίσουμε την προστασία της παράδοσής μας, του πολιτισμού μας, της τόσο σημαντικής ομορφιάς του τόπου μας, παράλληλα με την ανάδειξη των δικών μας συγκριτικών πλεονεκτημάτων στη παγκόσμια οικονομία.
 Έτσι εκφράζουμε πολιτικά τη συμμαχία των "υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων" και των "οικονομικά αδύναμων".
 Οι πρώτοι, είναι ο κόσμος της αμειβόμενης εργασίας, της υγιούς επιχειρηματικότητας που άντεξε, οι επιστήμονες που εργάζονται ως αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρομεσαίοι ή οι αγρότες που παρά την κρίση τα κατάφεραν να επιβιώσουν.
 Όσοι καινοτομούν αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και επενδύοντας σε ό,τι καλύτερο έχει η Ελλάδα, το ανθρώπινο δυναμικό μέσα σε ένα πανέμορφο περιβάλλον πολιτισμού και φυσικού κάλλους. 
 Και οι δεύτεροι είναι οι άνεργοι, ιδίως οι πολύ νέοι και οι άνω των 55, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι ή μικρομεσαίοι που βρέθηκαν στο περιθώριο, στην ανεργία και τα χρέη. 
 Πολιτική μας αποστολή, δέσμευση και υποχρέωση, είναι να σφυρηλατήσουμε τη συμμαχία αυτή και να την εκφράσουμε πολιτικά.
 Η διάρρηξη αυτής της συμμαχίας είναι η πηγή του κοινωνικού διχασμού και της έντασης.
 Ανοίγει το δρόμο στη δημαγωγία των άκρων, ακόμα και στη βία. 
 Συμβάλλοντας στη συμμαχία αυτή, αποκαθιστούμε την κοινωνική ενότητα. 
 Αυτό πρέπει να γίνει όμως, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
 Δεν πρέπει να ανεχτούμε ποτέ στο μέλλον οποιαδήποτε κοινωνική συμμαχία να τροφοδοτηθεί με οικονομικά μη βιώσιμα και ηθικά ανεπίτρεπτα μέσα.
 Δεν μπορεί να γίνει δεκτό οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας να εξελιχθούν σε κρατικοδίαιτους προμηθευτές και θρασύτατους φοροφυγάδες.
 Ούτε να εξασφαλίζεται η ομερτά και η ανοχή των οικονομικά αδύναμων σε όλα αυτά, με επιδόματα χωρίς βάση, συντάξεις χωρίς εισφορές, διορισμούς χωρίς προσόντα. 
 Εις βάρος πολλών συμπολιτών μας, με πραγματικές ανάγκες, που αντί να στηριχθούν, να σταθούν στα πόδια τους, να αποκτήσουν προοπτικές, τους έστειλε η πολιτεία στα αζήτητα. 
 Η νέα συμμαχία "υγιών παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων" και "οικονομικά αδύναμων" πρέπει να οικοδομηθεί σε μια ξεκάθαρη βάση:
 Στην ακριβοδίκαιη προστασία των "αδύναμων" και στη βιώσιμη και διάφανη υποστήριξη των "υγιών παραγωγών" να αναδείξουν τα ταλέντα, τις ιδέες και τους καρπούς των κόπων τους. 
 Και η σφυρηλάτηση της συμμαχίας τους οφείλει να γίνει στη βάση της αναγνώρισης ότι τα δικαιώματα συνεπάγονται υποχρεώσεις και δεν μπορεί ποτέ ξανά ο λογαριασμός να σταλεί στην επομένη γενιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου