Παρασκευή 18 Μαΐου 2018

Μάθετε

Να αναγνωρίζετε την Υποκρισία ...!!

 Ένα από τα πλέον συνηθισμένα ελαττώματα των ανθρώπων,
και ίσως μια από τις κυριότερες αιτίες απογοήτευσης τους από τους άλλους ανθρώπους είναι η υποκρισία.
 Η υποκρισία παραποιεί τα λόγια , τις κινήσεις και τις συμπεριφορές. 

Μιλάει με ψέματα αντί να μιλάει με την αλήθεια και κρύβει όλα αυτά που θα έπρεπε να αποκαλυφθούν.
 Οι υποκριτές το μόνο που καταφέρνουν είναι να φυλακίζουν τον εαυτό τους μέσα στην φοβία που έχουν για την αλήθεια ενώ παράλληλα γίνονται ψεύτες και εκμεταλλευτές των άλλων γύρω τους.
 Αλλά στη παροιμία που λεει : 
« Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται» , να συμπληρώσουμε ... και τον υποκριτή ;
 Αργά η γρήγορα , ο υποκριτής δεν χρειάζεται πια να πρωταγωνιστεί στην θεατρική του παράσταση μιας και όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά τον ρόλο που παίζει!
 Όσο και αν δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε , όλοι μας περιστασιακά είμαστε υποκριτές!
 Γιατί ; Σκεφτείτε ένα άτομο που αντιπαθείτε αλλά πρέπει , λόγω κοινωνικών υποχρεώσεων , να συναναστρέφεστε μαζί του στα πλαίσια της ευγένειας. 
Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο άτομο με αυτά τα χαρακτηριστικά στη ζωή σας! 
Το αφεντικό σας στη δουλειά , ένας αντιπαθητικός συνάδελφος ή ακόμα και η πεθερά σας, αποτελούν κλασσικές περιπτώσεις περιστασιακής υποκρισίας την οποία αναγκάζεστε να υιοθετήσετε για να διατηρήσετε κοινωνικές εύθραυστες ισορροπίες , έτσι δεν είναι ; 
 Σκεφτείτε επίσης έναν επαγγελματία που πρέπει να αντιμετωπίσει πολλούς και «δύσκολους» πελάτες καθημερινά, αλλά παράλληλα θέλει να προστατεύσει και την δουλειά του. 
Εκεί που θα ήθελε να εκραγεί από θυμό αναγκάζεται να χαμογελάσει και να ανταπαντήσει ευγενικά μέσα στα πλαίσια του επαγγελματικού του ρόλου. 
Αυτές οι περιπτώσεις που αναφέραμε , (ας μου επιτραπεί η έκφραση) εκφράζουν την «καλώς νοούμενη» υποκρισία , που δεν έχει σκοπό να βλάψει αλλά αντίθετα να αποφύγει ή να προλάβει τις κακές συνέπειες μιας αρνητικής συμπεριφοράς.
 Αυτό το είδος συμπεριφοράς δεν είναι μεμπτό και σίγουρα δεν εκφράζει αδυναμία αντιθέτως δείχνει αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχο ή επαγγελματισμό. 
Η κατακριτέα υποκρισία είναι αυτή που πάντα υπάρχει με ένα απώτερο κίνητρο και θα έχει κάποιο όφελος για τον υποκριτή. Κάποιος υποκρίνεται ότι είναι ερωτευμένος απλά για να ρίξει κάποια στο κρεβάτι. Κάποια υποκρίνεται ότι αγαπάει κάποιον , αλλά κατά βάθος το μόνο που αγαπάει σε αυτόν είναι ο τραπεζικός του λογαριασμός. Κάποια /κάποιος υποκρίνεται ότι είναι μόνος /μόνη για να δημιουργήσει μια εξωσυζυγική περιπέτεια.
 Κάποιος / κάποια υποκρίνεται ότι είναι φίλος , ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί όλα αυτά που μαθαίνει για να ρεζιλέψει το φιλικό του άτομο σε κάποιους άλλους κοινούς γνωστούς και να ανεβάσει την δική του αυτοπεποίθηση.
 Όλα αυτά είναι υποκρισία! 
Στην υποκρισία υπάρχει κίνητρο και προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
 Ο υποκριτής , όσο καλός και αν είναι , σίγουρα θα αφήσει κάποια ίχνη της κρυμμένης συμπεριφοράς του.
 Εάν αισθανθείτε ότι αυτά που ακούτε από τα χείλη του /της για κάποιο λόγο σας προκαλούν αμφιβολίες τότε μάλλον αυτά που σας λεει κάτι κρύβουν. 
Το υποσυνείδητο σας έχει λάβει κάποια μηνύματα που το συνειδητό σας δεν κατανοεί. 
Μπορεί να υπάρχουν αντιφάσεις στα λεγόμενα του /της και στις πράξεις του/ της που δεν τα έχετε «πιάσει» συνειδητά αλλά υποσυνείδητα και έτσι η όλη συμπεριφορά του /της έχει κάτι που σας ξενίζει. Εμπιστευτείτε την διαίσθηση σας στο να αναγνωρίζετε τους υποκριτές αυτού του κόσμου που με την στάση τους θέλουν κάτι να πάρουν από εσάς , είτε αυτό είναι υλικό ή ηθικό όφελος.
 Ο υποκριτής σίγουρα θα έχει συμπεριφερθεί και στο παρελθόν με τον τρόπο που συμπεριφέρεται σε εσάς. 
Οι σχέσεις του /της με άλλους ανθρώπους θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε εάν όντως σας φέρεται υποκριτικά. 
Εάν έχει ελάχιστους φίλους ή αν έχετε ακούσει πολλά αρνητικά πράγματα γι αυτόν / αυτή τότε μάλλον θα πρέπει να έχετε τις επιφυλάξεις σας και να είστε προσεκτικοί ως προς τα κίνητρα του /της και τις προθέσεις του /της απέναντι σας.
 Παρακολουθείστε την συμπεριφορά του / της όταν είναι μαζί σας.
 Αντιλαμβάνεστε συμπεριφορές που δείχνουν ότι το άτομο αυτό φέρεται υποκριτικά απέναντι σε άλλους;
 Εάν ναι , τότε είναι πολύ πιθανό να συμπεριφέρεται και σε εσάς με τον ίδιο τρόπο μιας και η υποκρισία είναι μια συμπεριφορά που συνήθως υιοθετείται σε όλες τις σχέσεις ενώ ατόμου και όχι επιλεκτικά. 
Εάν είναι υποκριτής /υποκρίτρια με τους άλλους , τότε αργά η γρήγορα θα νιώσετε και εσείς αυτή την υποκρισία στην μεταξύ σας σχέση. 
Η υποκρισία , αρκετές φορές, είναι αποτέλεσμα αδυναμίας χαρακτήρα ή ανασφάλειας και όχι απαραίτητα κακίας. Υποκριτές είναι και αυτοί οι άνθρωποι που φοβούνται να πουν την ειλικρινή τους γνώμη για πράγματα και καταστάσεις , μην το ξεχνάμε αυτό. 
Υποκριτές χαρακτηρίζονται και εκείνοι οι άνθρωποι που απλά θα ήθελαν να είναι κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. 
Σε αυτή την περίπτωση η υποκρισία τους είναι αποτέλεσμα χαμηλής αυτοπεποίθησης και βέβαια ούτε αυτή η κατηγορία υποκριτών είναι θεωρείται επικίνδυνη. 
Δεν υπάρχει νόημα στο να κατακρίνουμε ή να κατηγορούμε τους υποκριτές. 
Το βασικό είναι να «εκπαιδευτούμε» στο να τους αναγνωρίζουμε ούτως ώστε να μην τους επιτρέπουμε να μας κάνουν κακό με την υποκρισία τους ή να αφήνουμε τον εαυτό μας να γίνεται θύμα τους.
πηγή: sxeseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου