Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Το Νησί !!

Της Ζακύνθου !

 Με τις διαφορετικές παραλίες !
 Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί, προικισμένο με εύφορες κοιλάδες. 
Η διαφορετικότητα του τοπίου γίνεται έντονη από τις ποικιλίες των ακτών της: αμμώδεις σε απομονωμένα σπήλαια με βαθυγάλαζα νερά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και ακόμη,
απόκρημνες ακτές και ένας εντυπωσιακός υποθαλάσσιος κόσμος στα δυτικά της Ζακύνθου. 
 Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική επιρροή είναι εμφανής στη Ζάκυνθο παρά τη ζημιά που υπέστη κατά καιρούς το νησί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. 
Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ένας σημαντικός αριθμός από ιστορικά μνημεία και ναούς αφανίστηκε ολοκληρωτικά, με συνέπεια να χαθούν για πάντα οι πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονταν στα κτήρια αυτά. Η πόλη ξαναχτίστηκε με βάση αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης. 
 Οι παραλίες στο ανατολικό μέρος του νησιού (Τσιλιβί, Τραγάκι, Αλυκές, Αλυκανάς) είναι πιο ήσυχες, με καθαρά, διαυγή νερά ενώ συνδυάζουν άμμο και βότσαλο.
 Οι παραλίες στον κόλπο Λαγανά (Καλαμάκι, Λαγανάς, Δάφνη, Κερί) είναι πιο αμμουδερές, με ζεστά και ρηχά νερά.
 Ακόμα αξίζει να αναφερθεί ότι οι παραλίες του δυτικού μέρους του νησιού( Πόρτο Λιμνιώνας, Πόρτο Βρώμη, Πόρτο Ρόξα) είναι μικρού μήκους, απόκρημνες, με δροσερά και κρυστάλλινα νερά. Τέλος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την αναφορά μας η παραλία Ναυάγιο, η οποία αποτελεί το σήμα κατατεθέν του παγκόσμιου τουρισμού. 
Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται μόνο μέσω θαλάσσης. 
Οι περισσότερες από τις ζακυνθινές παραλίες τιμώνται κάθε χρόνο με την γαλάζια σημαία του Ε.Ο.Τ. Η Ζάκυνθος, το φιόρο του λεβάντε, διαθέτει μια πληθώρα από αξιοθέατα που αξίζει ο καθένας να τα επισκεφτεί. 
Κατ’ αρχήν στο νησί υπάρχει η παραλία Ξύγκια, η μοναδική με ιαματικά νερά αφού τα νερά της εκκρίνουν θειάφι. 
Ακόμα απαιτείται να οδηγηθείτε προς το Κερί για να θαυμάσετε από τον φάρο ένα αξιοθαύμαστο και αλησμόνητο ηλιοβασίλεμα, αλλά και να παρατηρήσετε τις σπηλιές στην θάλασσα όπως και τις Μυζήθρες (πελώριοι βράχοι μέσα στην θάλασσα). 
Επιπλέον μονές, μοναστήρια, το πέτρινο πάρκο Ασκός, οι νήσοι Στροφάδες αλλά και το Ναυάγιο (σήμα κατατεθέν του παγκόσμιου τουρισμού) είναι κάποια από τα αξιοθέατα που ανήκουν στο γραφικότατο νησί της Ζακύνθου και αποτελούν επιτακτική ανάγκη για τον καθένα να τα εξερευνήσει.
 Στη Ζάκυνθο σοβαρή μέριμνα έχει επιδειχθεί για την προστασία δύο υπό απειλούμενων ζωικών ειδών, της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και της μεσογειακής φώκιας monachus monachus.

 Πηγή: ermisnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου