Τρίτη 22 Μαΐου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ !!!

ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ

 ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ 
 ΤΑ Γ Ε Γ Ο Ν Ο Τ Α !!!! 
 - Το 334 π.Χ, ο Μακεδονικός Στρατός του Μεγάλου Αλεξάνδρου νικά τον Δαρείο Γ! της Περσίας στη μάχη του Γρανικού ποταμού. 
- Το 1825, πεθαίνει η Λασκαρίνα '' Μπουμπουλίνα '' Πινότση, Ελληνίδα ηρωίδα στην Ελληνική επανάσταση του 1821, ίσως η σημαντικότερη.
 - Το 1885, πεθαίνει ο Βικτορ Ουγκώ, Γάλλος συγγραφέας, Ποιητής και Δραματουργός, ο πιο σημαντικός και πιο προβεβλημμένος εκπρόσωπος του κινήματος του Γαλλικού Ρομαντισμού με πιο σημαντικά του έργα '' Οι Άθλιοι '' και '' Η Παναγία των Παρισίων ''. Διετέλεσε Βουλευτής Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, Γερουσιαστής της Γ! Γαλλικής Δημοκρατίας και Μέλος της Βουλής των Ομότιμων της Γαλλίας. - Το 1906, οι αδελφοί Ράιτ Όρβιλ και Γουίλμπουρ, στους οποίους αποδίδεται η εφεύρεση και κατασκευή του πρώτου επιτυχημένου αεροπλάνου στον κόσμο, λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την '' Ιπτάμενη Μηχανή '' τους. 
- Το 1948, πεθαίνει ο Γεώργιος Τσολάκογλου, Στρατιωτικός και Πολιτικός, διορισμένος πρωθυπουργός κατά την περίοδο της κατοχής 1941-1942, από τις δυνάμεις του Άξονα.
 - Το 1960, Σεισμός μεγέθους 9,5 της κλίμακας μεγέθους ροπής, γνωστός και ως ο Μεγάλος Σεισμός της Χιλής είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα. Το τσουνάμι που προκάλεσε έγινε αισθητό στη Χαβάη, την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία και τα Αλεούντια Νησιά της Αλάσκας. Ο συνολικός απολογισμός σε ανθρώπινες απώλειες και οικονομική καταστροφή μπόρεσε να εκτιμηθεί ακριβώς, γι αυτό δημοσιεύτηκαν διάφορες αντιφατικές μεταξύ τους απόψεις που ποικίλουν από 2,9 - 5,8 δισ. δολάρια και σε ανθρώπινες ζωές από 3.000 - 6.000 άτομα. 
- Το 1963, Δολοφονική επίθεση στη Θεσσαλονίκη, έξω από το Ξενοδοχείο Κοσμοπολίτ, κατά του Βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη από τους παρακρατικούς Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη. Ο άτυχος Βουλευτής χτυπημένο με σιδηρολοστό στο κεφάλι, μεταφέρεται στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου πέφτει σε κώμα και καταλήγει μετά από 4 ημέρες. Η Δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των σωμάτων ασφαλείας που αποδείχτηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν αλλά και εξέθρεψαν τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό. Στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε ο Λαμπράκης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό οι παρακρατικές οργανώσεις διοργάνωσαν αντισυγκέντρωση και δημιούργησαν πολεμικό κλίμα έντασης με την ανοχή της αστυνομίας που ήταν παρούσα. Ο Λαμπράκης αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο που διέτρεχε ο ίδιος και οι συμμετέχοντες στην ομιλία του, φώναξε από τα μεγάφωνα '' Προσοχή, προσοχή, εδώ Βουλευτής Λαμπράκης. Σαν εκπρόσωπος του Έθνους και του Λαού καταγγέλλω ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας μου και καλώ τον υπουργό Βορείου Ελλάδος, τον Νομάρχη, τον Εισαγγελέα, τον στρατηγό Χωροφυλακής Μήτσιου, τον Διευθυντή της Αστυνομίας και τον Διοικητή Ασφαλείας να προστατέψουν τη συγκέντρωση και τη ζωή μου '' 
- Το 1967, σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται νεκρός, ο καταζητούμενος από την ασφάλεια Νικηφόρος Μανδηλαράς, συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη του ΑΣΠΙΔΑ. Αν και οι αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από τα όργανα του καθεστώτος της Χούντας. 
- Το 1968, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS ΣΚΟΡΠΙΟΣ, βυθίζεται με πλήρωμα 99 ανδρών, 400 μίλα Νοτιοδυτικά από τα νησιά Αζόρες.
 - 1973, συλλαμβάνεται ο αξιωματικός Σπύρος Μουστακλής, με αξιόλογη αντιστασιακή δράση κατά της Χούντας και θα υποστεί άγριους βασανισμούς στα κολαστήρια στο ΕΑΤ/ ΕΣΑ. Ο δε Πατακός ερωτηθείς σχετικά , δήλωσε '' καλά του κάναμε. Να ησυχάσουμε. Η δύναμις επιβάλλεται δια παντός τρόπου. Ότι δεν λύνεται, κόβεται. Σπαθί. '' 
- Το 2005, πεθαίνει σε ηλικία 91 ετών ο Χαρίλαος Φλωράκης, σημαντικός Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε Γ.Γ του ΚΚΕ από το 1972 μέχρι το 1989. Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση μέσα από τις τάξεις του ΕΛΑΣ, με το ψευδώνυμο Καπετάν Γιώτης. Συμμετείχε επίσης στα Δεκεμβριανά και στον εμφύλιο πόλεμο από τις τάξεις του ΔΣΕ και μετά την ήττα πέρασε τα σύνορα και κατέφυγε στην ΕΣΣΔ και στη Ρουμανία. Μετά την μεταπολίτευση, στις 17 Νοεμβρίου του 1974, εκλέγεται πρώτη φορά βουλευτής με την Ενωμένη Αριστερά. Επανεκλέγεται με το ΚΚΕ στις 20 Νοεμβρίου του 1977, καθώς και στις 18 Οκτωβρίου του 1981 και 2 Ιουνίου του 1985. Στις εκλογές 18 Ιουνίου του 1989 επανεκλέγεται βουλευτής με τον Συνασπισμό, όπως και στις 5 Νοεμβρίου του 1989, αλλά και στις 8 Απριλίου του 1990. 
Η σωρός του μεταφέρθηκε και τάφηκε Παλιοζογλώπι Αγράφων στον Αηλιά, μετά από δική του επιθυμία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου