Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!

Θα συνεννοείστε ???


ΟΙ ΑΨΙΜΑΧΙΕΣ  και  ΟΙ ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ 
 Γράφει η Φώφη Γιωτάκη
Κίνημα Αλλαγής: Επιχείρηση συνεννόησης, εκλογικής ετοιμότητας και καθαρών γραμμών
- Ποια τα μείζονα θέματα 
Το νήμα της ειλικρινούς επικοινωνίας, 
τόσο μεταξύ τους όσο και με τους πολίτες, αναζητούν στα ηγετικά κλιμάκια του Κινήματος Αλλαγής επιχειρώντας να ανοίξουν δρόμο ασφαλούς διέλευσης προς τον διψήφιο εκλογικό στόχο.

 Η “τρίτη εντολή” παραμένει βασική προτεραιότητα της στρατηγικής και η εκλογική ετοιμότητα θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου. 
Οι πρόσφατες εικόνες-Βαβέλ προβληματίζουν. 
Το “ως εδώ” της Φώφης Γεννηματά ναι μεν περιόρισε τις ενδοπαραταξιακές συγκρούσεις αλλά οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται να ενταθούν αν δεν αποσαφηνιστούν πλήρως και εγκαίρως οι θέσεις του Κινήματος για τα μείζονα θέματα της συγκυρίας. 
 Μια πρώτη και αρκούντως διαφωτιστική για τη συνέχεια διαδικασία θα είναι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου θα παρουσιαστεί κείμενο-απόφαση και των έξι του Πολιτικού Συμβουλίου για τα επόμενα βήματα.
 Πολιτική αυτονομία, εθνική συνεννόηση για μετεκλογικές κυβερνητικές συνεργασίες και συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα μόνο αν δεχθούν να κάνουν το ίδιο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 
Είναι κάποιες από τις κεντρικές στοχεύσεις που συζητούνται και θα συζητηθούν και στις επόμενες συνεδριάσεις των κορυφαίων οργάνων- όπως και η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου να αποφασίσει η ίδια η βάση του Κινήματος Αλλαγής για πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες με ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. 
 Τα πρώτα εν τω μεταξύ συμπεράσματα από τα “μηνύματα” που συγκεντρώνουν τα κορυφαία στελέχη από τις επαφές τους με τους πολίτες και τα μέλη του κόμματος ετέθησαν στο τραπέζι της Εκτελεστικής Γραμματείας την Παρασκευή. 
Εκεί μετά την εισαγωγική παρέμβαση της προέδρου του ΚΙΝΑΛΛ, Φώφης Γεννηματά που θέλησε να καταδείξει το διακύβευμα της περιόδου, έμπειρα στελέχη περιέγραψαν με “λεπτομέρειες” το κλίμα που εισπράττουν από τους πολίτες και κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το πως θα προσεγγίσουν το σύνολο των ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο της ευρύτερης κεντροαριστεράς.
 “Πρέπει να κάνουμε ότι ο ...Πέδρο”, έλεγε χαρακτηριστικά μιλώντας σε “πηγαδάκι” έμπειρο στέλεχος αναφερόμενος στον αρχηγό του Ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος, Πέδρο Σάντσεθ ο οποίος ανέλαβε την ίδια μέρα την πρωθυπουργία. 
Τι έκανε ο κ. Σάντσεθ; 
Αρνούμενος να “συμμαχήσει” με τον Ραχόι, παραιτήθηκε προ διετίας και από βουλευτής- ξεκίνησε αμέσως και συνέχισε επί ένα χρόνο και πλέον περιοδείες στις 13 περιφέρειες της Ισπανίας, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο για την εφαρμογή του σχεδίου επαναπροσέγγισης των σοσιαλιστών και κεντροαριστερών ψηφοφόρων. 
Εκλέχτηκε πέρσι Γενικός Γραμματέας του Ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος και έκτοτε -έχοντας την “προίκα” της απευθείας επικοινωνίας με τους πολίτες- άρχισε να ενισχύει με μεθοδικό τρόπο την ρητορική υπέρ της κοινωνικής πολιτικής και της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας του.
 Στο Κίνημα Αλλαγής εκτιμούν πάντως ότι όποτε κι αν γίνουν εκλογές θα είναι πανέτοιμοι να δώσουν με αξιώσεις την μάχη της συσπείρωσης των δυνάμεων και να φτάσουν στον στόχο του διψήφιου ποσοστού.
 Όπως θα φανεί καθαρά και από τις ομιλίες, της Φώφης Γεννηματά αλλά και των άλλων κορυφαίων στελεχών στην ΚΕ, η “γραμμή” που θα ακολουθήσουν θα παραπέμπει στην αυτόνομη πορεία, χωρίς το κλείσιμο του ματιού, είτε προς τη Νέα Δημοκρατία, είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
 Σύμφωνα δε με πληροφορίες, παρότι η κυρία Γεννηματά ζήτησε επισήμως και εμφατικά εκλογές “εδώ και τώρα”, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει προηγούμενες πρωτοβουλίες της, όπως για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
 Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι εφόσον η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, φέρει προς συζήτηση στην βουλή εισήγηση αναθεώρησης του Συντάγματος, τότε Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι θα επανέλθουν με την δική τους δέσμη προτάσεων. 
 Στις βασικές προτεραιότητες βέβαια είναι το Μακεδονικό και το μοντέλο εξόδου από τα μνημόνια- Φώφη Γεννηματά και οι κ.κ Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Παπανδρέου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Καμίνης και Νίκος Ανδρουλάκης σε απανωτές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν -με αφορμή το κλίμα συμφωνίας που εξέπεμψαν από τις Βρυξέλλες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών οι κ.κ Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ- συμφωνούν ότι το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να επιμείνει στην ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και μόνο όταν αποκτήσει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις να τοποθετηθεί αναλυτικά για τους όρους εξεύρεσης λύσης. 
 “Το Κίνημα Αλλαγής σεβόμενο τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού για το θέμα της ονομασίας της FYROM εμμένει στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος. 
Λύση αποτελεσματική, κοινά αποδεκτή και από τις δύο πλευρές που διασφαλίζει πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις, με δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποτρέπουν ενέργειες αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν”, είναι η “γραμμή” στην οποία συμφώνησαν στις 26 Ιανουαρίου τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου εκτιμώντας ότι η παράταση του σημερινού τέλματος ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τα Σκόπια, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία». 
 Στην ίδια απόφαση του Γενάρη το Κίνημα Αλλαγής έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα και ότι υπονομεύει την διαπραγμάτευση με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ. 
Σήμερα η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών υπενθυμίζοντας ΄την άμεση αντίδραση της κυρίας Γεννηματά στο όνομα “Δημοκρατία του Ίλιντεν”- “είναι η επιτομή του αλυτρωτισμού”, είχε δηλώσει από το βήμα της βουλής. 
 Ιδιαιτέρως επικριτική ήταν και είναι είναι η ρητορική του Κινήματος Αλλαγής όμως και για την στάση της Νέας Δημοκρατίας:
 “Από την άλλη μεριά, η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα, επιβεβαιώνει την ακροδεξιά στροφή του και οπωσδήποτε δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. 
Είναι απαράδεκτο η ΝΔ που έχει μεγάλες ευθύνες για το πρόβλημα, να κρατά σήμερα αυτή τη στάση. 
Και οι δύο επιχειρούν να διχάσουν τον ελληνικό λαό, δημιουργούν πολωτικές καταστάσεις που τελικά αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας” Στην συνεδρίαση πάντως της Εκτελεστικής Γραμματείας την Παρασκευή δεν έλειψαν οι αψιμαχίες και οι κόντρες- όπως μεταξύ του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου με το έμπειρο στέλεχος και εξ' απορρήτων συνεργάτη της Φώφης Γεννηματά, Χρήστο Πρωτόπαπα. 
Οι πληροφορίες λένε ότι το “επεισόδιο” είχε βάση την κατηγορία του κ. Θεοχαρόπουλου για “διαρροές” , τις οποίες “χρέωσε” στο στενό συνεργάτη της κυρίας Γεννηματά κατονομάζοντάς τον. Ο κ. Πρωτόπαπας επικαλέστηκε το γεγονός των απουσιών από προηγούμενες συνεδριάσεις μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όπως και του κ. Θεοχαρόπουλου- ο οποίος έσπευσε να υπενθυμίσει ότι είχε πει καθαρά και δημοσίως ότι δεν μπορεί να γίνονται συνεδριάσεις εκ των υστέρων. 
Εννοώντας ότι δεν υπήρχε προσυνεννόηση για το “εκλογές εδώ και τώρα” και την προ ημερησίας στην βουλή. 
 Η αλήθεια είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη χρεώνει και σε άλλα κορυφαία στελέχη ότι με την στάση και τη ρητορική τους θολώνουν το στίγμα της αυτόνομης πορείας του Κινήματος Αλλαγής, της θέσης για το Μακεδονικό και. 
Να σημειωθεί ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος υποστήριξε ότι με τις διαρροές στον Τύπο στοχοποιείται η ΔΗΜΑΡ, ένα από τα κόμματα που ίδρυσαν το νέο φορέα.
 Οι αλληλοκατηγορίες συνεχίστηκαν και αποκρούστηκαν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
 “Ήρεμα, ήρεμα...” ήταν η παραίνεση άλλων στελεχών που έσπευσαν να αλλάξουν σελίδα και θέμα στην συνεδρίαση. Κορυφαίο στέλεχος θέλοντας να ρίξει τους τόνους ναι μεν υποστήριζε λίγο αργότερα ότι έχουν γίνει λάθη από όλες τις πλευρές που πρέπει να αφεθούν πίσω, αλλά επέμεινε ότι δεν πρέπει να συνεχιστούν “διαρροές” και σχόλια που εκνευρίζλυν και τροφοδοτούν κλίμα έντασης- όπως έγινε πρόσφατα επίσης, όταν ο Σταύρος Θεοδωράκης προσήλθε σε συνεδρίαση με αποκόμματα δημοσιευμάτων περί διαγραφών...

 πηγή:thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου