Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Επειδή από χθες ...!

Μας έχουν ζαλίσει..?

Για το τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, 
στην συνέντευξη του για την συμφωνία των Πρεσπών.
 Αναδημοσιεύω ακριβώς την τοποθέτηση του για το συγκεκριμένο θέμα με την επισήμανση προς τους κάθε λογής Παπανδρεολόγους πριν βγάλουν συμπεράσματα, να διαβάζουν.
ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ 
την απάντηση του και όχι να απομονώνουν σκόπιμα επιλεγμένα αποσπάσματα για τις εντυπώσεις. 
 Ο πρώην πρωθυπουργός πάντως έχει τοποθετηθεί δημόσια εδώ και καιρό για την συμφωνία, καθώς και στο πολιτικό συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. 
 Δείτε λοιπόν την αλήθεια:
 ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: 
«Μέσα στο μήνα, η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
 Με δήλωσή σας τον Ιούνιο του 2018 την είχατε χαρακτηρίσει μια ισορροπημένη συμφωνία, συμπληρώνοντας ότι η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία.
 Τι πιστεύετε; Θα κερδίσει η χώρα αυτή την ευκαιρία με την έγκρισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο ή θα την κλωτσήσουμε ίσως για πάντα»; 
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: 
«Το Μακεδονικό, είναι ένα θέμα που έχω παρακολουθήσει από την εποχή του Ανδρέα με την Ενδιάμεση Συμφωνία, αλλά και άμεσα, από την εμπειρία μου ως Υπουργού Εξωτερικών και Πρωθυπουργού.
 Γνωρίζω καλά τις δυσκολίες και τις παγίδες μιας διαπραγμάτευσης.
 Είναι ένα θέμα που για να το κατανοήσει κανείς πρέπει να γνωρίζει καλά ιστορία. 
Να γνωρίζει πώς έγινε η ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους αλλά και τι συνέβη στον εμφύλιο.
 ΌΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ, Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΗ, ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΘΑΡΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗΝΕΣ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ. 
Παρά ταύτα, κανείς νομίζω δεν θα διαφωνήσει ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα: 
- -ΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΧΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΧΕ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΛΕΠΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ. 
Η πρόσφατη ρηματική διακοίνωση της άλλης πλευράς, δείχνει ότι η κριτική και οι πιέσεις που ασκήθηκαν, όπως και από το Κίνημα Αλλαγής, συνέβαλαν προς αυτήν την κατεύθυνση.
 Επιτρέψετε μου λοιπόν, να αναφερθώ σε ένα ευρύτερο ζήτημα χειρισμού. 
Η ΠΡΩΤΗ ΕΓΝΟΙΑ ΜΑΣ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΥ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον Ελληνικό λαό και τη χώρα. 
Δυστυχώς, το ίδιο διαφαίνεται και σήμερα.
 Θυμίζω ότι γύρω από τα ζητήματα με την Τουρκία, που είχαν διαιρέσει τη χώρα πολλές φορές, καταφέραμε ως κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, και προσωπικά ως ΥΠΕΞ, να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική που υιοθετήθηκε στην πράξη από κάθε επόμενη κυβέρνηση.
 Αυτό θα έπρεπε και σήμερα να είχε γίνει για το Μακεδονικό. 
Θα είναι αντιπαραγωγικό και πολύ βλαπτικό για τη χώρα, αν το θέμα αυτό γίνει το επίκεντρο των επόμενων βουλευτικών εκλογών. 
Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες θα είναι καταστροφή. 
Ας συνειδητοποιήσουμε τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια και πόσο κόστισαν στον Ελληνικό λαό παρόμοιοι διχασμοί, όπως για παράδειγμα, η πόλωση γύρω από το θέμα της οικονομικής κρίσης. Ας δούμε επιτέλους, ότι πρωτεύον είναι να προσπαθήσουμε και να κοπιάσουμε για να έχουμε καταρχήν εμείς τον πρώτο λόγο για το μέλλον της χώρας μας. Δεύτερη έγνοια μας - αυτήν την προσέγγιση πάντα προσπαθώ να κάνω-, να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα.
 Τη διεθνή συγκυρία, τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και σε αυτό το πλαίσιο, τις δικές μας κινήσεις. 
Στην ευρύτερη περιοχή μας, οι εξελίξεις εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για τα συμφέροντα της χώρας. 
Απαιτείται προσεκτική ανάλυση, μεγάλη προσοχή και νηφαλιότητα. 
Επίσης, τον Μάιο θα έχουμε κρίσιμες ευρωεκλογές. 
Ας συζητήσουμε επιτέλους τα μεγάλα θέματα της περιοχής και της Ευρώπης, που μας αφορούν άμεσα. 
Και κάτι ακόμη, Όταν το 2003 ως Υπουργός Εξωτερικών προώθησα την ατζέντα της Θεσσαλονίκης που έδωσε για πρώτη φορά ευρωπαϊκή προοπτική στις χώρες των Βαλκανίων, είχα ένα όραμα.
 Ότι μέσα από τη συνύπαρξη στο κοινό ευρωπαϊκό σπίτι, μέσα από την οικονομική συνεργασία, το κοινό συμφέρον για ανάπτυξη, καθαρό περιβάλλον, εμπόριο, τουρισμό, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε στην ευρύτερη περιοχή μας ένα χώρο σταθερότητας και ευημερίας που θα αποφέρει πολλά οφέλη στην Ελλάδα.
 Που θα κάνει την Ελλάδα πραγματικά πιο ισχυρή.
 ΈΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. 
ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ, ΝΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕ ΕΝΟΤΗΤΑ, ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου