Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Το 1888.......

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 

 Γεννήθηκε ως Γεώργιος Σταυρόπουλος 
ο Γεώργιος Παπανδρέου 

 «Ο Γέρος της Δημοκρατίας» στο Καλέντζι Αχαΐας το 1888. 
 Ήταν το τρίτο παιδί του πρωτοπρεσβύτερου Ανδρέα Σταυρόπουλου και της συζύγου του Παγώνας. 

 Το 1901 μετά τον θάνατο της αδερφής του, αποφάσισε μαζί με τον αδελφό του Νικόλα να επισημοποιήσουν το επίθετο με το οποίο ήταν άλλωστε γνωστοί. 
Από Γεώργιος Σταυρόπουλος έγινε Γεώργιος Παπανδρέου.
 Ο Γεώργιος Παπανδρέου υπήρξε σύμβολο της κοινωνικής μεταρρύθμισης, αφοσιωμένος οπαδός του εκπαιδευτικού εκσυγχρονισμού, δεινός ρήτορας και αγωνιστής.
 Αντίπαλος κάθε τυραννικού καθεστώτος, αντιστάθηκε στο δικτατορικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, συμμετείχε στην αντίσταση κατά των στρατευμάτων Κατοχής στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν υπέκυψε στην χούντα της 21ης Απριλίου 1967.
 Πίστευε στην ανανέωση των πραγμάτων της δημόσιας σφαίρας και στο δικαίωμα για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. 
Σε πολλές και διάφορες ιστορικές στιγμές ενσάρκωσε τις ελπίδες του λαού για δημοκρατία και εθνική αξιοπρέπεια· του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Γέρος της Δημοκρατίας». 
 Το 1961 στις 20 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου ίδρυσε την Ένωση Κέντρο και που μετά τις εκλογές βίας και νοθείας της 29 Οκτωβρίου 1961, κήρυξε τον ανένδοτο αγώνα, καλώντας τον βασιλιά να μην παραβιάζει τις συνταγματικές του υποχρεώσεις και τον ελληνικό λαό να πολεμήσει εναντίον του κομματικού και αστυνομικού κράτους της ΔΕΞΙΑΣ.
 Ο λαός ανταποκρίθηκε και της 3 του Νοεμβρίου το 1963, η Ένωση Κέντρου κέρδισε τις εθνικές εκλογές με 42%, θέτοντας τέρμα στην παντοκρατορία της Δεξιάς παράταξης και ανοίγοντας το δρόμο για τον θρίαμβο της 16ης Φεβρουαρίου 1964, όπου θα συγκέντρωνε ποσοστό 52.72%. 
 Εξάλλου, στις 3 Νοεμβρίου 1894 είχε γεννηθεί ο Σοφοκλής Βενιζέλος, γιος του Ελευθέριου Βενιζέλου, σημαντική πολιτική φυσιογνωμία της μεταπολεμικής Ελλάδας και "νούμερο 2" της Ένωσης Κεντρώων, παρόλο που πολλές φορές είχαν διαταραχθεί. οι σχέσεις το με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου