Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Δ Ρέππας:

Οι Δύο πρώτοι 


Των εκλογών θα κληθούν πρωτίστως αυτοί 
να δείξουν την ευθύνη τους
 «Η αυτονομία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας είναι εκ των ων ουκ άνευ.
 Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι φυσικό να αποτελεί την προμετωπίδα μας, αντιπολίτευση είμαστε και ίσως επικαλύπτει τις διαφορές μας με τη ΝΔ., που και αυτή βρίσκεται στην αντιπολίτευση. 

Αυτό δεν σημαίνει σύγκλιση με την -αν προκύψει- κυβερνητική ΝΔ. Αντιθέτως»
 Με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος» του Σάββατο-Κυριακή 9-10 Μαρτίου 2019 ο Δημήτρης Ρέππας, πρώην υπουργός και μέλος της ΕΓ του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για το έκτακτο συνέδριο και τις εξελίξεις που σηματοδοτεί στο Κίνημα Αλλαγής. 
 Διαβάστε τη συνέντευξη:
 • Ως έμπειρος πολιτικός εκτιμάτε ότι το πολιτικό κλίμα, όπως διαμορφώνεται διευκολύνει το στόχο σας για ισχυρή εντολή στο ΚΙΝ.ΑΛ.
 Δ.Ρ.: Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει αντίπαλο την τυφλή πόλωση, που καλλιεργείται από Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση για να εγκλωβίσουν το εκλογικό σώμα σε πλαστά διλλήματα, που ζημιώνουν τη χώρα. 
Έχουμε όμως έναν ισχυρότερο διπλό σύμμαχο, την εμπειρία των πολιτών από τα κυβερνητικά πεπραγμένα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον προγραμματικό λόγο μας. 
Είμαστε η πολιτική δύναμη που αφενός μιλάει επί της ουσίας για το αύριο και αφετέρου προτάσσει την αλήθεια, δηλαδή το συμφέρον της πατρίδας. 
Το ΚΙΝΗΜΑ μας είναι η πιο χρήσιμη συνιστώσα στην πολιτική ζωή. 
 • Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν είναι ενθαρρυντικές και η ηγεσία διαβλέπει επιχείρηση λεηλασίας… 
 Δ.Ρ.: Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες όταν επικρατεί η λειτουργία της αποτύπωσης και όχι αυτή του επηρεασμού για τη διαμόρφωση της συνέχειας.
 Έχουμε όμως ασφαλέστερα πρωτογενή συμπεράσματα από τις αδιαμεσολάβητες κοινωνικές αναφορές μας που δικαιολογούν την αισιοδοξία μας.
 Η πρόεδρος έχει «οργώσει» την Ελλάδα, η συμμετοχή των πολιτών είναι πρωτοφανής.
Θα έλεγα πως η πρόκληση για μας είναι να κλείσουμε τη ψαλίδα ανάμεσα στα κομματικά ποσοστά και την πλειοψηφική παρουσία των ομογάλακτων δυνάμεων στους κοινωνικούς, εργασιακούς και αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
 • Προηγείται το Συνέδριο, τί περιμένετε; 
 Δ.Ρ.: Το συνέδριο καλείται να απαντήσει κυρίως σε δύο ερωτήματα. 
Το ένα αφορά το μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας μας μετά τις αποχωρήσεις, το άλλο σχετίζεται με το πολιτικό σχέδιο που προτείνουμε για την ευοίωνη πορεία της χώρας. 
Είμαστε πολιτικά ώριμοι για τις χρήσιμες απαντήσεις.
 • Συμφωνείτε με την επιστροφή στο όνομα ΠΑΣΟΚ;
 Δ.Ρ.: Το ΠΑΣΟΚ είναι το σημαντικότερο πολιτικό κόμμα της περιόδου της μεταπολίτευσης και δεν είναι μόνο παρελθόν. Σε ένα επανιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ όμως οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί μήπως το απαξιώσουμε εμείς οι ίδιοι δείχνοντας στο ξεκίνημα του πως δεν πιστεύουμε στην δυναμική του. 
 • Πως σχολιάζετε ότι αποχώρησαν, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΔΗΜΑΡ; Δ.Ρ.: Σέβομαι κόμματα και πρόσωπα, αλλά δεν κατανοώ την επιλογή τους. Δεν υπήρξαν αίτια που να την δικαιολογούν. Προσωπικώς ακόμη και το περίσσευμα διαφωνίας το δέχομαι, αλλά με ενοχλεί το έλλειμμα πίστης. Άρα δεν πίστεψαν στην αξία του εγχειρήματος, έχοντας όμως ποια εναλλακτική πρόταση;
 • Θα μπορούσε να αποφευχθεί η διαγραφή Θεοχαρόπουλου; Δ.Ρ.: Ασφαλώς αν το επιθυμούσε και ο ίδιος. Μια συνεργασία που περνά ωκεανούς δεν πνίγεται σε μια λίμνη (Πρέσπες). 
 • Είναι ορθή η στάση να ρίχνετε κάθε γέφυρα συνεννόησης με τα άλλα κόμματα; Δ.Ρ.: Είμαστε οι κήρυκες της συνεννόησης, χρόνια τώρα, σε ώτα μη ακουόντων. Η ΕΛΛΑΔΑ χρειάζεται όλες τις δυνάμεις. Ποτέ δεν είπαμε «η εμείς ή αυτοί», ποτέ δεν είπαμε «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν», ποτέ δεν κατηγορήσαμε αντιπάλους για δοσιλογισμό και προδοσία, γιατί προτάσσουμε το ΕΜΕΙΣ και το ΜΑΖΙ! Αν αναφέρεστε στην «επιχείρηση γέφυρα», χωρίς να παραγνωρίζω την αξία προσώπων, σημειώνω πως είναι μονομερής και δίκην προσηλυτισμού, αλλά γέφυρα με ένα πόδι δεν νοείται. 
 • Αν σας ρωτούσαν για την εκδήλωση με τους Σοσιαλδημοκράτες θα συμφωνούσατε με την αποχή;
 Δ.Ρ.: Δεν κλήθηκε το ΚΙΝΗΜΑ μας από την αρχή στην οργάνωση και ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά εκ των υστέρων ως επισκέπτης-ομιλητής. Προφανώς σκοπίμως για να τονισθεί ο επικυρίαρχος ρόλος του οικοδεσπότη. Εγώ και πάλι δεν θα δίσταζα να αξιοποιήσω το βήμα για να προβάλλω τις θέσεις μου με τη σχετική κριτική προς τους ανιστόρητους. Δεν παραχωρούμε ζωτικό χώρο Όταν έχεις με το μέρος σου την αλήθεια οι άλλοι δεν θα ήθελαν να ακουσθεί και η απουσία το διευκολύνει.
 • Κάποιοι λένε ότι η ρητορική του ΚΙΝ.ΑΛ. προϊδεάζει για συνεργασία με τη ΝΔ…
 Δ.Ρ.: Η αυτονομία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ μας είναι εκ των ων ουκ άνευ. Η κριτική προς την κυβέρνηση είναι φυσικό να αποτελεί την προμετωπίδα μας, αντιπολίτευση είμαστε και ίσως επικαλύπτει τις διαφορές μας με τη ΝΔ., που και αυτή βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει σύγκλιση με την -αν προκύψει- κυβερνητική ΝΔ. Αντιθέτως.
 • Στο πιθανό κάλεσμα της μη αυτοδύναμης ΝΔ τι πρέπει να απαντήσετε λοιπόν; 
 Δ.Ρ.: Τίθεται κατά καιρούς το θέμα της πολιτικής σταθερότητας. Οι τελευταίοι που μπορεί να εγκαλούνται για αυτό είμαστε εμείς. Είτε από τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν είτε από άλλα κόμματα που ενδιαφέρονται για την εξουσία και μόνο, είτε από συστήματα συμφερόντων που θέλουν να ποδηγετούν την δημόσια ζωή. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου διέθετε πλειοψηφία μεγαλύτερη των 250 βουλευτών και όμως η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές εν ονόματι…της πολιτικής σταθερότητας για να γίνει κυβέρνηση η ΝΔ παρά τα χαμηλά ποσοστά της! Αντιθέτως προς εμάς άλλοι κάνουν επιλογές με μικροκομματισμό. Ιδού μια νέα πρόκληση. Στην αναγκαία διασφάλιση της κυβερνησιμότητας οι δύο πρώτοι των εκλογών, θα κληθούν πρωτίστως αυτοί να δείξουν την ευθύνη τους βάζοντας τη χώρα πάνω από το κόμμα. 
 • Και με το ΣΥΡΙΖΑ; Αναμένετε πρώτα τη στρατηγική ήττα του; Δ.Ρ.: Από το Σεπτέμβριο του 2013 στο συμπόσιο του ΙΣΤΑΜΕ για τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ, είχα προτείνει διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως είχε στοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ σε σύμπλευση με τη ΝΔ. Κυβέρνησε με τους ΑΝΕΛ, έφθασε στο σημείο να συκοφαντήσει αδίκως κορυφαία στελέχη μας και σήμερα εν όψει διαγραφόμενης ήττας αναζητά προοδευτικές συμμαχίες για προεκλογική χρήση. Η επιδίωξη για συγκλίσεις αξίζει να εκφρασθεί όχι με όρους συγκυριακής σκοπιμότητας, αλλά με όρους ιστορικής ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να απέχει πολύ από αυτό.
 • Πότε βλέπετε εκλογές; Δ.Ρ.: Πιστεύω πως ο Π/Θ δεν έχει αποφασίσει, αλλά θεωρώ πως εθνικές εκλογές μετά από ήττα στις ευρωεκλογές θα οδηγούσαν σε μεγαλύτερες απώλειες για το ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω ακόμη πως ουδεμία κυβέρνηση πήγε καλά σε εκλογές στο τέλος της περιόδου, όπου γνωρίζοντας όλοι τον ορίζοντα των ενεργειών τους δρουν αποτελεσματικότερα. Εκλογές μέχρι το Μάιο είναι πολύ πιθανές.
 • Το γεγονός ότι ναι μεν ακούγεται πως ο Ευ. Βενιζέλος θα ηγηθεί του Επικρατείας και ο Γ. Παπανδρέου στην Αχαΐα, αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επισήμως, τι σημαίνει για το εσωκομματικό κλίμα κατά την άποψη σας;
 Δ.Ρ.: Εφόσον υπάρχουν ώριμες αποφάσεις, η έγκαιρη αποσαφήνιση του τοπίου πολλαπλασιάζει τον προς αξιοποίηση πολιτικό χρόνο και αποτρέπει άγονη εσωστρέφεια. Αυτό ισχύει ιδίως αν πρόκειται για πολιτικούς τέτοιου βεληνεκούς. 
 • Εσείς; Θα είστε υποψήφιος για την Ευρωβουλή όπως ακούγεται;
 Δ.Ρ.: Αν κριθεί πως μπορεί να είμαι μια χρήσιμη υποψηφιότητα δεν το αποκλείω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου