Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Η 1η Μάη...!!

Παραμένει ...!

Το σύμβολο ενεργών αγώνων 
Γιατί δεν είναι αργία είναι απεργία ή Εργατική Πρωτομαγιά: 
Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί Εργατική Πρωτομαγιά: 
Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ψυχαγωγία, 8 ώρες ανάπαυση», από τα βασικά αιτήματα - συνθήματα των εργατών όλου του κόσμου.
Από το 1886 έως σήμερα. 
 Το τρίπτυχο «οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο» ήταν το βασικότερο σύνθημα των εργατών του Σικάγο το 1886, οι οποίοι μη αντέχοντας τις μέχρι τότε συνθήκες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας ωράριο στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.
 Άνοιξαν έτσι το δρόμο της πάλης για τη διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και διαμόρφωσαν το πλαίσιο των μελλοντικών διεκδικήσεων.
 Στις μέρες μας, όπου τα εργασιακά δικαιώματα όχι μόνο συρρικνώνονται, αλλά και μερικές φορές αγνοούνται ολοκληρωτικά, με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης και τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, οι διεκδικήσεις παραμένουν επίκαιρες, υπενθυμίζοντας ότι η Πρωτομαγιά παραμένει σύμβολο ενεργών αγώνων και διεκδικήσεων και όχι μια ημέρα τυπικού εορτασμού. 
 Στην Ελλάδα, η πρώτη Εργατική Πρωτομαγιά συνέβη το 1893 όταν ο Κεντρικός Σοσιαλιστικός Σύλλογος του Σταύρου Καλλέργη απαίτησε πέρα από την καθιέρωση οκτάωρης εργασίας, την καθιέρωση της αργίας της Κυριακής και τη χορήγηση σύνταξης στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων.
 Ωστόσο, το κίνημα για τα εργασιακά δικαιώματα κορυφώθηκε τoν Μάιο του 1936 στη Θεσσαλονίκη, όταν οι καπνεργάτες αποφάσισαν να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο τα δικαιώματά τους, πραγματοποιώντας συλλαλητήρια και πορείες.
 Στην προσπάθειά της να εμποδίσει τους διαδηλωτές η Χωροφυλακή θα ανοίξει πυρ εναντίον τους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου