Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙ ΞΕΦΤΙΛΕΣ

ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...???

Έσβησαν 1 δισ. ευρώ «επωνύμων» 
σε τρία χρόνια

ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Τρία χρόνια κοντεύουν να συμπληρωθούν από την έναρξη της πλέον σημαντικής, ίσως, έρευνας της εισαγγελίας Διαφθοράς.
 Στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων έχουν μπει οι αποφάσεις της διαβόητης Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία-ντοκουμέντα που έχει στη διάθεσή της η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ»,

 διέγραψε και μείωσε πρόστιμα ύψους 988, 9 εκατ. ευρώ το διάστημα από 1-8-2013 μέχρι και τις 31-72016. 
 Ιδιαίτερη σημασία δίνεται σε 258 περιπτώσεις φυσικών προσώπων αλλά και μεγάλων εταιρειών στις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ) είχαν καταλογίσει μεγάλα πρόστιμα για φοροδιαφυγή και λοιπές φορολογικές παραβάσεις, με τα ποσά να μειώνονται σημαντικά («ψαλίδι» άνω των 150.000 ευρώ) ή σε άλλες περιπτώσεις να εξαφανίζονται (!) μετά την ενδικοφανή προσφυγή των εμπλεκομένων στη ΔΕΔ. 
Το σημαντικό της υπόθεσης είναι ότι οι διαγραφές ή οι μειώσεις έγιναν –κατά τους εισαγγελείς- χωρίς την προσκόμιση νέων στοιχείων από τους προσφεύγοντες.
 Αυτό σημαίνει ότι είτε οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής επέβαλαν πρόστιμα κατά το δοκούν είτε ότι η ιστορία της ΔΕΔ και ο τρόπος διεξαγωγής των επανελέγχων κρύβει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 
Γι’ αυτό ενώ η βούληση των εισαγγελικών Αρχών ήταν να επανεξεταστούν όλες οι περιπτώσεις μία προς μία αλλά και να ελεγχθούν τα μέλη της συγκεκριμένης υπηρεσίας καθώς υπάρχει ο φόβος πίσω από τις ιλιγγιώδεις μειώσεις να κρύβονται υπόγειες διεργασίες, οι οποίες ευνόησαν φορολογικούς παραβάτες και ζημίωσαν τα δημόσια ταμεία, εντούτοις η υπόθεση κοντεύει να αποδειχθεί φιάσκο.
 Και αυτό καθώς η πρώην Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, αντί να ορίσει ελεγκτές της υπηρεσίας της για να πραγματοποιήσουν μια πραγματικά ανεξάρτητη έρευνα εν τέλει «ανέθεσε» τον έλεγχο στους ίδιους τους ελεγχόμενους! 
Περιορίστηκε στα αποτελέσματα του εσωτερικού ελέγχου της ίδιας της ΑΑΔΕ και σε πορίσματα τα οποία δεν βρίσκουν «ουδέν μεμπτό»! Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τέσσερις συνολικά λίστες με τις 1.246 περιπτώσεις που απεστάλησαν από την ΑΑΔΕ στις εισαγγελικές Αρχές υπάρχει πλήθος «επωνύμων» επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, αθλητών και δικηγόρων αλλά και πολύ γνωστών επιχειρήσεων ακόμη και τραπεζών. Διεγράφη πρόστιμο 28 εκατ. ευρώ στην Eurobank 
 Oι εισαγγελείς ζήτησαν και πήραν στα χέρια τους τον πλήρη φάκελο με τις περιπτώσεις της περιόδου 20132016 όπου η ΔΕΔ διέγραψε πρόστιμα άνω των 150.000 ευρώ. 
Πρόκειται για 103 περιπτώσεις της περιόδου (20132014), 56 περιπτώσεις το 2015 και 99 περιπτώσεις μέχρι και τα τέλη Ιουλίου του 2016.
Το συνολικό ποσό της μείωσης από τα αρχικά πρόστιμα που είχαν επιβληθεί είναι 988,9 εκατ. ευρώ! 
Το 2013 η ΔΕΔ μείωσε ή διέγραψε πρόστιμα ύψους 2.009.619 ευρώ, το 2014 πρόστιμα ύψους 753.997.912 ευρώ, το 2015 πρόστιμα ύψους 55.1 εκατ. ευρώ και το 2016 πρόστιμα ύψους 179.9 εκατ. ευρώ.
 Μία από τις πλέον κραυγαλέες περιπτώσεις διαγραφής προστίμου είναι εκείνη της τράπεζας Eurobank στην οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο για φοροδιαφυγή ύψους 28,4 εκατ. ευρώ.
 Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η συστημική τράπεζα στην οποία είναι επικεφαλής οι κ.κ. Νίκος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας από το Φεβρουάριο του 2015 κατέθεσε ενδικοφανή αγωγή με αριθμό πρωτοκόλλου 17144. 
Η απόφαση της ΔΕΔ η οποία εκδόθηκε στις 27 Ιουνίου 2016 έκανε δεκτή την αγωγή διαγράφοντας το σύνολο του προστίμου. 
Την ίδια ημέρα η ΔΕΔ διέγραψε πρόστιμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ που είχαν επιβληθεί από την ΦΑΕ Αθηνών και στην εταιρεία ΒLUE ISLAND PROPERTIES SA, η οποία καταχωρήθηκε στο Μητρώο Εταιρειών το 2008 με τότε διευθύνουσα σύμβουλο την κ. Γραμματική Αρβανίτη.

 ΠΗΓΗ: ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΣΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου