Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Τελικά ..

Δεν το έχετε καταλάβει...?

Ότι ένας πρωθυπουργός κ ένας
 υπουργός οικονομικών...!
Θέλησαν να βάλουν τέλος στην διασπάθιση του δημοσίου χρήματος κ να πλήξουν την φοροδιαφυγή , χωρίς να νοιαστούν για το αν αυτό θα συμπαρασύρει κ το κομμα τους ‼️
 "Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνέταξε 35 νομοθετήματα και πέντε στους περίπου δέκα μήνες που διετέλεσε υπουργός ΠΕΚΑ.

 Από τα σημαντικότερα ήταν η ανεξαρτητοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η οποία σηματοδότησε την άρση των αστερίσκων και της αμφισβήτησης για τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία από το διεθνές στατιστικό σύστημα. Επιπλέον, σημαντικές ήταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς με έναν από τους πιο σημαντικούς νόμους, τον 3943/31.3.2011 [6], θεσπίστηκε ο «Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος» προκειμένου οι ελεγκτικές αρμοδιότητες να συντονίζονται αποτελεσματικά. 
Ακόμα, θεσπίστηκε το Εθνικό Επιχειρηματικό Πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, συγκροτήθηκε Εκτελεστική Διϋπουργική Επιτροπή για τον έλεγχο της εφαρμογής του, ενώ έγινε ευρεία τροποποίηση των ποινικών φορολογικών διατάξεων έτσι ώστε τα αδικήματα της φοροδιαφυγής να τιμωρούνται με πολύ αυστηρότερες ποινές.
 Επιπλέον συστήθηκε Υπηρεσία «Εσωτερικών Υποθέσεων» στο Υπ. Οικονομικών με σκοπό την αποκάλυψη επίορκων δημοσίων υπαλλήλων. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 2010, με τους νόμους 3833/15.3.2010 [7], 3842/23.4.2010 [8], 3888/30.9.2010 [9] θέσπισε διατάξεις για την αποτελεσματική λειτουργία του ΣΔΟΕ με τη συγκρότηση Ειδικού Τμήματος Ανάκτησης Περιουσιακών Στοιχείων και Κεφαλαίων που προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες, τα ποινικά αδικήματα της φοροδιαφυγής, όπως είναι η απόκρυψη εισοδήματος συμπεριλήφθηκαν ρητά στα αδικήματα που διερευνώνται από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τιμωρούνται μέχρι και με δήμευση περιουσιών, θέσπισε την άρση του τραπεζικού απορρήτου προβλέποντας υποχρέωση των τραπεζών, να διαβιβάζουν στο Υπουργείο Οικονομικών κάθε στοιχείο οικονομικού και φορολογικού ενδιαφέροντος και διευκόλυνε τη δυνατότητα αναγκαστικής είσπραξης με ειδικές νομοθετικές προβλέψεις. Ακόμα, άλλαξε το βάρος της απόδειξης και μεταφέρθηκε στον φορολογούμενο, ο οποίος οφείλει πλέον να αποδείξει ότι όταν προκύπτει προσαύξηση περιουσίας από άνοιγμα λογαριασμών, αυτή έχει ήδη φορολογηθεί, αλλιώς επιβάλλεται φόρος (μέχρι τότε, οι ελεγκτικές υπηρεσίες ισχυρίζονταν ότι αν ανοίξουν λογαριασμούς και βρουν αδικαιολόγητες καταθέσεις, δεν είχαν το δικαίωμα να ελέγξουν και να φορολογηθούν οι αδήλωτες προσαυξήσεις περιουσίας). Τέλος, με δική του πρωτοβουλία επιβλήθηκε φόρος 15% στα ακίνητα των offshore εταιρειών, κάτι που οδήγησε στο να ξετυλιχτεί το κουβάρι στην υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Προχώρησε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την Εποπτεία Ιδιωτικής Ασφάλισης και τη σύσταση Εγγυητικού Κεφαλαίου Ιδιωτικής Ασφάλισης Ζωής, ενώ σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προχώρησαν στη σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών [10], από την οποία μισθοδοτούνται όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
 Με τον νόμο 3919 [11] που θέσπισε το Μάρτιο του 2011 άνοιξαν όλα τα επαγγέλματα και καταργήθηκαν οι επαγγελματικοί περιορισμοί, αίροντας κάθε περιορισμό και περιττή ρύθμιση στην άσκηση των επαγγελμάτων, με στόχο την κατάργηση των ρυθμίσεων που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον για να εκσυχρονιστεί στο σύνολο της οικονομίας και να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
 Με τον νόμο 3864 [12] του 2010 συστήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με σκοπό τη διατήρηση της σταθερότητας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος, δηλαδή τη στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων, εφόσον καταστεί αναγκαία και που λειτούργησε ως ένα πρόσθετο δίκτυ ασφάλειας για τα πιστωτικά ιδρύματα και μέσω αυτού η στήριξη της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία καθόλη τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. 
Επί της υπουργίας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων για το έλλειμμα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης ενώ ορίστηκε και το πλαίσιο της πολιτικής για τις δημόσιες επιχειρήσεις - ΔΕΚΟ με την κατάρτιση και αποστολή των σχεδίων οικονομικών προϋπολογισμών καθώς και των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων τους. 
Με το νόμο 3871 [13] «Δημοσιονομική Διαχείριση και Ευθύνη» το 2010 τροποποιήθηκε ριζικά το μέχρι τότε πλαίσιο κατάρτισης, εκτέλεσης και παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, που είχε επιτρέψει τον πλήρη εκτροχιασμό τους ελλείμματος της χώρας το 2009 και απώλεια κάθε εμπιστοσύνης των διεθνών θεσμών στην ελληνική οικονομία.
 Έτσι, επετεύχθη η ανάκτηση του ελέγχου των δημοσίων δαπανών, η εισαγωγή ανώτατων ορίων δαπανών στον Προϋπολογισμό του κράτους και στους Προϋπολογισμούς των φορέων της γενικής κυβέρνησης.
 Έτσι, ενισχύθηκε η αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής και των στοιχείων και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο που επιτρέπει τον μεσοπρόθεσμο οικονομικό προγραμματισμό του κράτους, περιορίζοντας τις αποκλίσεις από τους στόχους που τίθενται και δίνοντας τη δυνατότητα ανακατανομής των πόρων και των δαπανών, εξασφαλίζοντας έτσι την παροχή περισσότερων και ποιοτικότερων υπηρεσιών προς τους πολίτες. 
Με τον θεσμικό αυτό πλαίσιο και σε συνάρτηση με την δημιουργία της ΕΛΣΤΑΤ θωρακίστηκε θεσμικά η ελληνική οικονομία και εισήχθησαν ταυτόχρονα ισχυροί θεσμοί διαφάνειας και δημοσιοποίησης στοιχείων και λογοδοσίας προς τους πολίτες για το πού και πώς δαπανάται το δημόσιο χρήμα. " 
Απο: βικιπαιδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου