Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Παπανδρέου,

Για την ορκωμοσία:


Του νέου Αμερικανού Προέδρου..!

Μεγάλη μέρα σήμερα για τις ΗΠΑ!

Η Ευρώπη ο κόσμος ελπίζουν ότι με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και

την Αντιπρόεδρο Χάρρις η διεθνής συνεργασία θα μπει στη σωστή τροχιά.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, σε παλαιότερη δήλωση του:
«Είναι πλεονέκτημα για μας ότι ο Τζο Μπάιντεν θα είναι
ο Αμερικανός Πρόεδρος με τη μεγαλύτερη γνώση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, γνώση που απέκτησε στη διάρκεια της πολύχρονης θητείας του ως Πρόεδρος
της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας
και ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Έχοντας κουβεντιάσει πολλές φορές μαζί του ξέρω ότι γνωρίζει καλά την περιοχή μας. Χαρακτηρίζεται από την πιο θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων, κατανοεί τη σημασία του διεθνούς δικαίου και της επίλυσης των διαφορών με όπλο τη διπλωματία και όχι την απειλή των όπλων. Αυτό πιστεύω θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει προς την περιοχή και βέβαια, προς την Τουρκία. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τα δικά τους συμφέροντα και δεν μπορούμε να περιμένουμε – το ίδιο ισχύει άλλωστε για κάθε χώρα – ότι θα ταυτιστούν εκατό τοις εκατό με τις δικές μας απόψεις. Όταν όμως έχεις απέναντι σου έναν συνομιλητή με γνώσεις και λογική, είναι πολύ πιο εύκολο να αναδείξεις την ορθότητα των επιχειρημάτων σου.
Όσο η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και
ενδιαφέρεται να διατηρήσει τον δυτικό προσανατολισμό της, τόσο η δυνατότητα επιρροής των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω της θα είναι σημαντική.
Οφείλουμε όμως και από τη δίκη μας πλευρά, να έχουμε
μια εμπεριστατωμένη συνολική πρόταση για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή αν θέλουμε να ενισχύσουμε τη θέση μας στο διπλωματικό επίπεδο.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου