Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021

Σαν σήμερα:

Η kolotoumpa


Έγινε διεθνής όρος

 Το Ημερολόγιο έγραφε 27 Ιουνίου 2015,

 Ήταν λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε διάγγελμά του, ανακοίνωσε στους Ελληνες την απόφαση του για δημοψήφισμα, ως απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών.

Η ιστορική συνέχεια είναι γνωστή. Έκλεισαν οι τράπεζες και το χρηματιστήριο, επιβλήθηκαν capital controls, προκλήθηκε ένας επικίνδυνος διχασμός στην κοινή γνώμη, ήρθε μία νίκη του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα, και ακολούθησε η κωλοτούμπα από τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και υπογραφή 3ου Μνημονίου, ιδιαιτέρως σκληρού, το οποίο οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν μόλις απορρίψει!

Για την ιστορία, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν 61,38% υπέρ του «ΟΧΙ», το οποίο έγινε δεκτό με πανηγυρισμούς στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Κουμουνδούρου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο επιτελείο των ΑΝΕΛ, ενώ οι οπαδοί του Αλέξη Τσίπρα έστηναν χορούς στο Σύνταγμα. Ήταν η εποχή της παλαβής Αριστεράς, η πρώτη σεζόν της σειράς «Αγάπη μου, έκλεισα τις τράπεζες».

Όλα αυτά τα τραυματικά γεγονότα τα έχουν περιγράψει, με τον καλύτερο τρόπο, στο βιβλίο τους, «Η Τελευταία Μπλόφα», η Ελένη Βαρβιτσιώτη και η Βικτωρία Δενδρινού. Σε αυτό παρουσιάζεται η τραγική διαπραγμάτευση του 2015 από τους Τσίπρα και Βαρουφάκη και πώς η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από το Grexit. Περιγράφουν πόσο ανέτοιμος ήταν να κυβερνήσει τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πόση λίγη επαφή είχαν τα στελέχη του κόμματος με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Τον όρο «kolotumba» έκανε παγκόσμια διάσημο η ισπανική El Pais για να περιγράψει τα τσαλιμάκια του Πουτζδεμόν που είπε -ξείπε για μονομερή ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αφού εξηγούσε τι είναι η kolotumba και πώς την έκανε παγκοσμίως γνωστή ο Αλέξης Τσίπρας, η El Pais τόνιζε πως αξιωματούχοι των Βρυξελλών μιλούσαν πλέον για Καταλονική kolotumba. Ωραία διαφήμιση της χώρας μας από τον ΣΥΡΙΖΑ!

Εμείς κρατάμε από την εποχή εκείνη ένα δίδαγμα: το πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να προκαλέσουν οι λαϊκιστές, όταν αναλάβουν την εξουσία, όπως συνέβη με τους Τσίπρα-Βαρουφάκη οι οποίοι λίγο έλειψε στο να στείλουν την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, μέσα από ένα μείγμα αλαζονείας, αναποφασιστικότητας και επίμονης τυφλότητας.

Από τότε πέρασαν έξι χρόνια και σαν να εξακολουθεί να πλανιέται μια «κατάρα του 2015» πάνω από τα κόμματα, αλλά και από τη χώρα. Ο Τσίπρας διασώθηκε, πήρε τις εκλογές το 2015, χάρη στην αυτοθυσία της αντιπολίτευσης, αλλά χρεώθηκε την «kolotoumpa» που τον κυνηγάει έκτοτε. Το πολιτικό του κεφάλαιο δείχνει να έχει εξαντληθεί και πληρώνει ως σήμερα τα ολέθρια λάθη της διακυβέρνησης με τον Πάνο Καμμένο.

Ο Μητσοτάκης που τον διαδέχθηκε στην κυβέρνηση, δείχνει προς το παρόν να κυριαρχεί, χάρη στην προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και στην ψύχραιμη ανάκτηση της κανονικότητας.

Όσο για τα κόμματα Θεοδωράκη και Καμμένου διαλύθηκαν, βρίσκονται και οι δύο εκτός πολιτικής. Ακόμη και το ΚΙΝΑΛ εξακολουθεί να πληρώνει τα σπασμένα ενός άτυπου φλερτ με τους πρωταγωνιστές της kolotoumpas.

Δυστυχώς, το 2015 μας άφησε μια ανοιχτή πολιτική πληγή. Τροφοδοτεί ακόμη και σήμερα το μυαλό και την ψυχή των ανθρώπων με τα διχαστικά διλλήματα και το «ή αυτοί ή εμείς». Το είδαμε στο Σκοπιανό, στη διαχείριση της οικονομίας, στην πανδημία του κορωνοϊού, το βλέπουμε τώρα στο κίνημα των αντιεμβολιαστών. Μια ανόητη ψευδαίσθηση πλανάται πάλι στον αέρα ότι αν καεί η χώρα, θα καεί μαζί της και η παρούσα κυβέρνηση. Ωστε, όλοι οι ήρωες του 2015, της κωλοτούμπας και της λαθροχειρίας, να ξαναπιάσουν το παιχνίδι εκεί που το άφησαν.

Πηγή: iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου