Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023

Η Αλλάζουμε πραγματικά :

 Η Μετατρεπόμαστε..??


 Σε χαμαιλέοντες και βουλιάζουμε..!!!

Η σκιά της τραγωδίας των Τεμπών πέφτει βαρεία πάνω στην εκτροχιασμένη χώρα.

 Καμία παροχή δεν θα ξανακάνει τη ζωή των οικογενειών των θυμάτων όπως ήταν πριν …

Δύσκολο να το διαχειριστεί κανείς …

Πόσο μάλλον αυτές….

Η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης και το εύρος των παροχών δείχνει την μεγάλη της ευθύνη στην τραγωδία και φυσικά την υστεροβουλία της ευρισκόμενη προ αδιεξόδου με τις επερχόμενες εκλογές προ του επερχόμενου θέρους !

Δεν διακατέχομαι από μικροψυχία αλλά κάποια πεντοχίλιαρα ευρώ σε κάθε έναν περαστικό που δήλωνε κάτοικος Ηλείας το 2007 .???

Με την εκατόμβη νεκρών από τις καταστροφικές πυρκαγιές , δεν απέτρεψαν την επανάληψη του φαινομένου παρά την επιτευχθείσα επανεκλογή του πολιτικά υπευθύνου Κ. Καραμανλή στην κυβέρνηση ούτε στην δεύτερη θητεία του ούτε τον εκτροχιασμό της χώρας και την είσοδο σε δυσβάστακτα τούνελ μνημονίων!

Μάλιστα το φαινόμενο επαναλαμβάνεται περιοδικά και με ταυτόσημα αποτελέσματα…

Είναι πολλές οι πρόσφατες τραγωδίες από πυρκαγιές , πλημμύρες , σεισμούς ή δυστυχήματα σε μέσα μαζικής μεταφοράς πλοία, λεωφορεία, αφύλακτες διαβάσεις τρένων κ.λ.π..

Η διαφορετική αντιμετώπιση των θυμάτων και των οικογενειών τους εισάγει μια σειρά διακρίσεων , κατακερματισμού του κοινωνικού ιστού, διχαστικής διαμάχης σκοπιμοτήτων και μικροτήτων που εκτρέπουν το διάλογο από την αναζήτηση των γενεσιουργών αιτιών της εκάστοτε τραγωδίας  και τη θεραπεία τους.

Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη …

Δεν θα ασχοληθώ λεπτομερώς με τις «παροχές» υλικών αγαθών προς απάλειψη  της θλίψεως και της απώλειας ….

Άλλωστε ο γονέας θύματος αυτής της τραγωδίας ανέφερε ότι με όλα αυτά το παιδί του δεν θα ξανάρθει πίσω…

Αν δε τα μέτρα παραμείνουν ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και «λόγια του αέρα» ή η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία τα μετατρέψει σε έναν ανερμάτιστο βασανιστικό κυκεώνα προσβολής της προσωπικότητας και επαιτείας,  καλό είναι να υπάρξει ένα ενιαίο μόνιμο και σταθερό νομοθετικό πλαίσιο αποζημίωσης με συμφωνία όλων των κομμάτων όπου προκύπτει ευθύνη της Πολιτείας .

Αν κάθε κυβέρνηση θεωρεί το «κράτος» ως «μαγαζάκι» της και κάθε φορά πλειοδοτώντας Στα έντεκα βήματα σε παροχές καλύπτει τα ανομήματά της οδηγούμαστε στην καταστροφή !

Η χώρα δεν έχει μέλλον!

Ακούω ότι αυτά που λέγαμε λίγοι εξ όσων έχουμε ασχοληθεί με τα κοινά, έχουμε εκτεθεί στην λαϊκή κρίση και έχουμε απορριφθεί μετ’ επαίνων ότι οι πολιτικές που θεωρούν το κράτος λάφυρο νομής και ιδιοκτησίας και έχουν ως προμετωπίδα την αδιαφάνεια, το παρασκήνιο, την αναξιοκρατία , την διεύρυνση ανισοτήτων, την λειτουργία χωρίς κανόνες και δικαιοσύνη και ομνύουν στον φθοροποιό πλατειασμό και στους μηχανισμούς γίνεται παραδεκτό από όλους ότι  ευθύνεται για το πλήθος την κακών που μας βρίσκουν με …συνέπεια και συνέχεια είναι καιρός να λάβουν μέτρα σοβαρά , θεσμικές τομές , τώρα!

Μέτρα όπως το ΑΣΕΠ  , η Διαύγεια , η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω και να μην υπονομεύονται συνεχώς…

Η πάσχουσα δημοκρατία μας, χρειάζεται αναβάθμιση του κοινοβουλίου και γενικότερα του αντιπροσωπευτικού συστήματος (πχ περιορισμό των βουλευτικών εδρών εκλογή βουλευτών σε μονοεδρικές περιφέρειες,  εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα χωρίς να απαιτείται προσφυγή στις κάλπες στις κομματικές διαφωνίες), αποκέντρωση των εξουσιών με θεσμική και οικονομική ενίσχυση των Περιφερειών και των Δήμων , η αναβάθμιση της Δικαιοσύνης και η ταχεία απόδοση αυτής , η Παιδεία , η Υγεία, η Κοινωνική ασφάλιση….

Δεν μπορεί από τη μια οργισμένος και περίλυπος  να καταγγέλλεις τον  πλατειασμό, το ρουσφέτι και από την άλλη ανερυθρίαστε(!) να τάζεις στους χαροκαμένους …διορισμό στο Δημόσιο!

Χωρίς αξιολογικά κριτήρια να υπερτονίζεις στοργή και φιλανθρωπία με έντεκα μέτρα!...

Έτσι αυθαίρετα καταπατώντας συνταγματικές αρχές και δικαιώματα …αλλά και ταυτόχρονα αναπαράγοντας το φαινόμενο που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τραγωδίες!

Πάλι θα βρεθεί ένας που από απλός , βοηθητικός στρατιώτης θα μεταταχθεί ή ορθότερα θα εκτιναχθεί σε διοικητή που δεν θα γνωρίζει τι σημαίνει «άνοδος» «κάθοδος» « φωτόσημο » «δελτίο 1001» « τηλεδιοίκηση » « πίνακας οργάνων» και φυσικά την εκάστοτε κατοπινή  τραγωδία θα την αποτιμά  προκλητικά ως «τράκα»!

Με ευχολόγια, με παραφυσικές αναζητήσεις ή αποδόσεις στην «μοίρα» και την « κακιά στιγμή» δεν λύνεται αυτό το συνδεδεμένο πρόβλημα « αιτίου -αιτιατού»!

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έφτασε στα όριά της.

Κρίνεται από τις συμπεριφορές όλων σε κρίσιμες στιγμές και από την αντιστοιχία λόγων και έργων Τα όρια ανοχής εξαντλούνται....

Οι εχθροί της δημοκρατίας καραδοκούν και είναι έτοιμοι να τη στήσουν στα έντερα βήματα!


 Πηγή: Δημήτρης Ψευτογκάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου