Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Στις διαδοχικές:

 Καταστροφές...

Που πλήττουν τη χώρα το τελευταίο τρίμηνο

 Δεν είναι λύση να ανατρέξει κανείς στη μεταφυσική για να βρει μια εξήγηση ή για να αποδώσει κάπου το κακό που μας βρήκε. Ασφαλώς κυκλοφορούν και τέτοιες θεωρίες συνωμοσίας, όπως συμβαίνει συχνά σε κάθε αναποδιά ή ανικανότητα των αρμοδίων να αντιμετωπιστούν με επάρκεια τα μεγάλα έκτακτα προβλήματα που προκαλούν θεομηνίες. Είναι προφανές ότι ο κόσμος μας έχει αλλάξει και αυτό θα συνεχιστεί επί μακρόν, όσες προσευχές και αν κάνουμε. Για να τα καταφέρουμε ως χώρα πρέπει ασφαλώς να ξανασχεδιαστούν τα πάντα από την αρχή λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και τις παραμέτρους που δεν είχαμε καν φανταστεί έως σήμερα.

 Αυτή η μετάβαση στις νέες συνθήκες δεν είναι ούτε εύκολη ούτε χωρίς κόστος.

 Αντιθέτως, απαιτείται χρόνος, κόπος και χρήμα πολύ, που δεν περισσεύει από κάπου αλλά πρέπει να εξευρεθεί.

 Εν ολίγοις πρέπει να γίνουν περικοπές από κάποια κονδύλια και να αλλάξουν προορισμό χωρίς καθυστερήσεις και με ρυθμούς έξω από τη συνήθη γραφειοκρατία, που δεν είναι ποτέ αθώα.

 Η λογική της γενικευμένης επιδοματικής πολιτικής σε όποιον φωνάζει περισσότερο πρέπει να τελειώσει και τέτοιες παρεμβάσεις να γίνονται αυστηρά σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

Η κυβέρνηση, µετά τις αρχικές αστοχίες και τις παλινωδίες των πρώτων στιγµών, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται το βάρος των ευθυνών της και δείχνει να αλλάζει ρυθμούς. 

Οι πρώτες σκέψεις για αλλαγές στην κυβέρνηση εν μέσω θυέλλης μάλλον ξεχάστηκαν γρήγορα και τώρα ασχολούνται με την ουσία των άμεσων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η καταστροφή. 

Αν θέλουν να ανατρέψουν το δυσμενές κλίμα που δημιουργήθηκε από τα γεγονότα, οφείλουν τώρα να επιταχύνουν την άμεση παρέμβαση για τη στήριξη των πληγέντων αλλά και την αποκατάσταση των στοιχειωδών υποδομών για να ξαναγίνουν βιώσιμες οι πληγείσες περιοχές. Σε μια καταστροφή τέτοιου μεγέθους δεν περιμένει κανείς να γίνουν θαύματα, αλλά εν προκειμένω πρέπει να γίνει ένα θαύμα υπέρβασης της συνήθους ραθυμίας. Η ταχύτητα και η ευελιξία στους χειρισμούς αυτές τις ώρες είναι καθοριστικές για να επανέλθει η ζωή σε μια κάποια ισορροπία και να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η αξιοπιστία του κράτους. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι έχει αντιληφθεί πλήρως την κρισιμότητα των προβλημάτων σε όλα τα πεδία και εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συνέχεια. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι μετρήσιμα μεγέθη και θα φανούν σύντομα, ώστε με ηρεμία και απόσταση από το πρώτο σοκ να λάβει τις αποφάσεις του για το τι θα κάνει με τη σύνθεση της κυβέρνησης και τις αλλαγές στις δομές του κράτους. Ετσι και αλλιώς σε λίγες εβδομάδες θα γίνουν δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και οι πολίτες θα στείλουν ένα κάποιο μήνυμα στο Μαξίμου. Εν τω μεταξύ θα έχει εκλεγεί λογικά και η νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να είναι κάπως ορατό το πολιτικό τοπίο. Τότε πράγματι θα γίνουν εκ νέου υπολογισμοί και αξιολογήσεις ώστε να προχωρήσουν διορθωτικές κινήσεις για τη λεγόμενη επανεκκίνηση μιας κυβέρνησης που, μεταξύ άλλων, πάσχει από την έλλειψη πολιτικού αντιπάλου...???

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου