Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Πως να απαντούσε:

Ο Σούνακ στο δίκαιο αίτημα..!!!

Της πατρίδας μας για επιστροφή

των  Γλυπτών μας,

Της κληρονομιάς μας…δεν προσπάθησε καν, δείλιασε…??

Ο Δημοσθένης είχε πει:
Προς τον κλέφτη που του είπε «δεν ήξερα ότι ήταν δικό σου»,
είπε «ναι, αλλά ήξερες ότι δεν ήταν δικό σου».
Βρωμάει Ερντογάν και όπλα η υπόθεση...
Έχουν μείνει χωρίς αεροπορία οι τουρκαλάδες και δεν πρέπει να εξοπλιστούν.
Τα γλυπτά είναι μάλλον αφορμή για να ψυχράνει τις σχέσεις με Ελλάδα,
ώστε να μην του ζητάμε εύκολα τον λόγο αν πουλήσει Α/Φ
κ. πλοία στον Τούρκο...?

 Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ επέλεξε να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της κυβέρνησης του με την παραδοσιακή σύμμαχο και φίλη Ελλάδα, με αφορμή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ο Σουνακ ακύρωσε ξαφνικά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό χθες που στη συνέντευξή του στο BBC είχε εκφράσει την πρόθεση του να του θέσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί αυτές τις μέρες τριήμερη επίσκεψη στο Λονδίνο, όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό όσο και με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κίρ Στάρμερ, προκειμένου να συζητηθεί μεταξύ άλλων και το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Μετά από την εξέλιξη αυτή θα επιστρέψει νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κιρ Στάρμερ, ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος είχε στείλει το μήνυμα ότι μετά τη διαφαινόμενη νίκη του στις επόμενες εκλογές είναι έτοιμος να συζητήσει με την Ελλάδα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Ο Σούνακ λόγω και την ινδικής καταγωγής του θα έπρεπε να είναι πιο ευαίσθητος σε θέματα όπως αυτό των Γλυπτών του Παρθενώνα, απότοκο και του πολιτιστικού «αποικιοκρατικού ιμπεριαλισμού» της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η φιλοτουρκική στάση της Βρετανίας υπό τον Σούνακ

Όμως η Βρετανία υπό τον Σούνακ έχει επιδείξει μια ακόμη προβληματική στάση καθώς είναι ίσως η μοναδική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ (εκτος ίσως της Ισπανίας) που προβάλει τη φιλοτουρκική στάση της.

Την περασμένη εβδομάδα ο Βρετανός υπουργός άμυνας Γκραντ Σάρπ επισκέφθηκε την Άγκυρα και συναντήθηκε με τον τούρκο ομόλογο του Γκιουρέλ. Τη στιγμή που ο Ερντογάν εκβιάζει τη Συμμαχία και οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί κλείνουν την πόρτα στην πώληση νέων μαχητικών, το Λονδίνο και η κυβέρνηση Σούνακ προσπαθεί να μπει σφήνα προκειμένου να στηρίξει τον εκβιασμό Ερντογάν.

Η Βρετανία πρωτίστως αλλά και η Ισπανία είναι οι χώρες που πιέζουν ώστε να γινει δεκτό το αίτημα της Τουρκίας προς την κατασκευάστρια κοινοπραξία για την προμήθεια των Eurofighter Typhoon, ένα αίτημα που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να εκβιάσει τους Αμερικανούς που έχουν αποβάλει την Αγκυρα από το πρόγραμμα του F35 και κρατούν παγωμένο το θέμα της αγοράς των F-16.

Όμως οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και της Βρετανίας συμφώνησαν για την περαιτερω ενίσχυση της συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και το ενδιαφέρον της Τουρκίας είναι στην εξασφάλιση της βρετανικής υποστήριξης με τεχνογνωσία για την κατασκευή «τουρκικού» κινητήρα για τα μαχητικά τα οποία σχεδιάζει η αμυντική βιομηχανία της.

Το παρασκήνιο

Σε συνέντευξη του πρωθυπουργού στο BBC, έγινε αναφορά στην ανάγκη να γίνει η επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενώ δε δίστασε μάλιστα να συγκρίνει τη διατήρησή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο με το «κόψιμο» της Μόνα Λίζα.

«Αν σας έλεγα ότι θα κόψουμε στα δύο τη Μόνα Λίζα και η μισή θα ήταν στο Λούβρο και η μισή στο Βρετανικό Μουσείο, θα μπορούσαν οι άνθρωποι να εκτιμήσουν την ομορφιά αυτού του πίνακα; Το ίδιο ισχύει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», σχολίασε ο πρωθυπουργός, ενώ σε επόμενη ερώτηση που έλαβε σχετικά με το πού πρέπει να βρίσκονται τα Γλυπτά, ο ίδιος απάντησε: «Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ σαφής. Φαίνονται καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα μουσείο τελευταίας τεχνολογίας που ήταν χτίστηκε για αυτόν τον σκοπό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου