Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Γκρεμίζουν:

 

Τον Κηφισό..!


Και γίνεται ξανά «ποτάμι»:

 

Ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων

Τα σχέδια σχετικά με τα ποτάμια της Αττικής και των Αθηνών που έχουν «εξαφανιστεί» από προσώπου γης εκφράζει η νέα δημοτική αρχής της Αθήνας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ποταμού που έχει εξαφανιστεί τελείως είναι ο γνωστός σε όλους τους Αθηναίους, Κηφισός,  ο οποίος μπαζώθηκε και έγινε αυτοκινητόδρομος, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις μετατρέπεται σε ένα τεράστιο… πάρκινγκ, με μποτιλιαρίσματα που ξεπερνούν και τα 15 χλμ.

Παρόμοια τύχη με τον Κηφισό είχαν και οι: Ιλισός, Ηριδανός, ρέμα Προφήτη Δανιήλ, Ποδονίφτης. Μερικά από τα ποτάμια και ρέματα που κάποτε διαπερνούσαν όλη την πόλη και σήμερα είναι σχεδόν ολοκληρωτικά εξαφανισμένα. 

Ο Κηφισός κάποτε είχε τριπλάσιο τουλάχιστον νερό από

όσο έχει σήμερα και αποτελούσε τον κύριο δρόμο

του νερού στην Αττική.

Κεντρική πηγή του ήταν το περίφημο Κεφαλάρι στην Κηφισιά που ανέβλυζε πάνω από 400 κυβικά νερό την ώρα μέχρι τη δεκαετία του 1950, ποτίζοντας κτήματα έως τα Πατήσια. Ακόμη και σήμερα ο Κηφισός φιλοξενεί τουλάχιστον τέσσερα είδη ψαριών, όπως και νεροχελώνες, καβούρια και σπάνια είδη πτηνών. Κύριος παραπόταμός του ήταν ο Ιλισός που διέσχιζε την άλλη πλευρά του λεκανοπεδίου με την κεντρική πηγή του να βρίσκεται στην Αγία Ελεούσα του Χολαργού. 

Όπως σημειώνεται από στελέχη της νέας δημοτικής Αρχής, σε εποχές κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει όχι μόνο να υλοποιούνται μέτρα αντιμετώπισής της αλλά και να εφαρμόζονται σωστά, διαπιστώνοντας κυρίως τα λάθη που οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα. «Η Αθήνα και τα ποτάμια της είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα». 

«Αρκετά! Μόνο με αυτή την λέξη μπορούν να αποτραπούν περισσότερα περιβαλλοντικά εγκλήματα κατά των ποταμών της Αττικής. Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνονται με φιλικές μεθόδους προς το περιβάλλον όπως συμβαίνει στο εξωτερικό και όχι με την ″ευκολία″ του τσιμέντου. Σε πρώτη φάση πρέπει να αλλάξει εντελώς ο καταστροφικός σχεδιασμός στο Μέγα ρέμα της Ραφήνας, στον Ερασίνο και στην Πικροδάφνη

Σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουμε την επιστροφή των σκεπασμένων και μπαζωμένων ρεμάτων στην επιφάνεια, όπως γίνεται όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά παντού στον κόσμο. Στη Σεούλ κατεδάφισαν αυτοκινητόδρομο πέντε χιλιομέτρων για να επαναφέρουν τον ″Κορεάτικο Κηφισό″ στην επιφάνεια. 

Εμείς έχουμε κάνει το τσιμέντο ″θρησκεία″», επεσήμανε ο νέος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, Γιώργος Αποστολόπουλος, 

Πηγή: τα Νέα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου