Σάββατο 30 Μαρτίου 2024

Πρέπει:

Να διαβαστεί..!!


Απ' όλους για να διαπιστώσετε ποιος πολιτικός..!!

Λέει τα πράγματα με όνομα και διεύθυνση..
Περί νταβατζήδων, διαπλεκόμενων κι άλλων τινών δαιμονίων..??
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων των πρωθυπουργών που καταγγέλλουν εξωθεσμική δράση ισχυρών οικονομικών παραγόντων, χωρίς, όμως, να τους ονοματίζουν.
Ήταν Δεκέμβριος του 1975 όταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή διόρισε στην Εμπορική Τράπεζα Κυβερνητικούς Επιτρόπους, προκειμένου να ελεγχθούν τα πεπραγμένα της διοίκησης Στρατή Ανδρεάδη.
Στις αρχές Μαρτίου 1976, ο ΣΕΒ άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφασή της, ενώ ο πρόεδρος του Δημήτρης Μαρινόπουλος, κατηγόρησε τους Καραμανλή και Παπαληγούρα (υπουργός Συντονισμού), για «σοσιαλμανία».
Στις 6 Μαρτίου, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για «προκλητική στάση των βιομηχάνων, που έχουν πολλά προνόμια και δεν πληρώνουν φόρους». Και σε μια κλιμάκωση, «ανώτατες πηγές της κυβέρνησης», δηλαδή οι Καραμανλής-Παπαληγούρας κατακεραύνωσαν τους «νοσταλγούς μιας απαρχαιωμένης και ασύδοτης ελεύθερης οικονομίας», που επιδιώκουν να επιβληθούν στην πολιτική.
Στην συνέχεια, ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου, μεταφέροντας στα ελληνικά τον αγγλικό όρο establishment, αναφερόταν απαξιωτικά στο «ντόπιο κατεστημένο» που επιδίωκε να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ αρκούσε ένας αδιόρατος υπαινιγμός του, για το «αμαρτωλό Συγκρότημα» για να επανέλθει η Χρήστου Λαδά (έδρα του Δ.Ο.Λ) στην… ορθόδοξη γραμμή.
Χρόνια πριν, τον Νοέμβριο του 1966, ομιλώντας σε εκδήλωση του «Ομίλου Παπαναστασίου», είχε επισημάνει ότι «η πνευματική και πολιτική ηγεσία, με σημαντικές εξαιρέσεις, συνθηκολόγησε με τη δύναμη οργανωμένων συμφερόντων».
Στην αρχή της δεκαετίας του ’90, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο τα ¨διαπλεκόμενα συμφέροντα¨, που αντιμάχονται την κυβέρνησή του και τελικά την έριξαν από την εξουσία.
Η ανοικτή καταγγελία του εφοπλιστή Αριστείδη Αλαφούζου, ότι του ενεχείρισε, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, έναν χαρτοφύλακα με ένα εκατομμύριο δολάρια, έμεινε ουσιαστικά αναπάντητη και πάντως, χωρίς δικαστική συνέχεια.
Σε δημόσιες δηλώσεις του, ο εφοπλιστής επέμενε ότι «ο Μητσοτάκης μου ζητούσε διαρκώς χρήματα για το κόμμα… Διαπίστωσα ότι άλλο πράγμα ήταν το κόμμα κι άλλο ο Μητσοτάκης».
Μόλις επτά μήνες στον πρωθυπουργικό θώκο, στις 6 Οκτωβρίου 2004, ο Κώστας Καραμανλής, ευωχούμενος μετά βουλευτών της Ν.Δ στο ψητοπωλείο του Μπαϊρακτάρη, στο Μοναστηράκι, διαμήνυσε:
«Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά».
Την επομένη, η «Ελευθεροτυπία», του απάντησε:
«Όπου υπάρχουν νταβατζήδες, υπάρχουν και πόρνες».
Παρά τις προκλήσεις της αντιπολίτευσης και ενίων δημοσιογράφων να κατονομάσει του «νταβατζήδες», ο Κώστας Καραμανλής εσιώπησε.
Την σιωπή επέλεξε κι όταν ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στο Κοινοβούλιο, τον προκάλεσε: «Αλήθεια, που πήγανε οι απειλές από τα σουβλατζίδικα της Πλάκας, κύριε Καραμανλή;».
Και με πρωτοφανή άγνοια κινδύνου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, συνέχισε, «μήπως, εννοείτε, τον ¨εθνικό προμηθευτή¨ Σωκράτη Κόκκαλη, τον ¨εθνικό εργολάβο¨ Γιώργο Μπόμπολα, τον γνωστό μεγαλοεκδότη Χρήστο Λαμπράκη, τον ¨ηγέτη στην ενέργεια¨ Βαρδή Βαρδινογιάννη;»
(Σύνοδος Γ!, Κυριακή 4.2.2007).
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ήταν και παραμένει ο μόνος πολιτικός του επιπέδου του, που ανέφερε ονόματα που όλοι ψιθύριζαν, και το πλήρωσε.
Τρία χρόνια μετά, όταν ως πρωθυπουργός αρνήθηκε να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις κάποιων εξ αυτών, για χαριστικά δάνεια και ευνοϊκές αναθέσεις και συμφωνημένα-παρασκηνιακά παίγνια στον Τραπεζικό χώρο, προκάλεσε την εντολή προς την διεύθυνση μεγάλου ΜΜΕ, «αυτόν να τον θάψετε στο 7ο υπόγειο», και τον ανοικτό πόλεμο των εφημερίδων της «παράταξης».
Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καρατομεί υπουργούς που προφανέστατα απέτυχαν, σε αποστολή κυανόκρανου και γεφυροποιού στην σύγκρουσή του με τον εφοπλιστή, Ευάγγελο Μαρινάκη, κι αφού ο τελευταίος-όπως επιμένουν καλά πληροφορημένοι-είχε αρνηθεί πρόσκληση για συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης, λέει πολλά αυτονόητα και… ηρωικά για «φουσκωμένα πορτοφόλια», αλλά το όνομα του κουμπάρου της στενής του οικογένειας δεν βγήκε από το στόμα του...???? 


Πηγή: Dimitris Chatzidimitrioy                              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου