Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Απόλυτη :

Προτεραιότητα..



Η Ενότητα  για την οικοδόμηση..!!



Της μεγάλης Κεντροαριστεράς

 Για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν πέσαμε από τα σύννεφα.

Θα πρέπει να ήταν εκτός πραγματικότητας, όσοι δεν έβλεπαν ότι η κεντροαριστερά εδώ και πολύ καιρό έχει χάσει τον προσανατολισμό της. Σε αρκετές περιπτώσεις είτε δεν εξέφραζε έναν καθαρό πολιτικό λόγο με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, είτε δεν μπόρεσε να περάσει τα μηνύματά της στην κοινωνία.  

Η κεντροαριστερά, συνολικά, δεν ανταποκρίθηκε στο ρόλο της να εκφράσει τα λαϊκά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, όπως όφειλε και περιμέναμε πως θα πράξει.

 Αναλώθηκε άλλοτε σε κλειστοφοβικές και λάθος στρατηγικές, άλλοτε σε μικροπολιτικές και άλλοτε σε στρεβλή επικοινωνία, σε μια εποχή που το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον ήταν απολύτως ευνοϊκό για να εδραιωθεί ως ισχυρός αντιπολιτευτικός πόλος, απέναντι στη λαίλαπα της Κυβέρνησης της ΝΔ και την άνοδο της ακροδεξιάς.

Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής δικαίως μιλάμε για πολιτική ήττα και αποτυχημένες στρατηγικές μετά το απογοητευτικό πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα του 12,79% , τη στιγμή που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχασαν 1.100.000 και 330.000 ψηφοφόρους, αντίστοιχα και ενώ οι πολιτικές της Κυβέρνησης της ΝΔ συνεχίζουν να ξηλώνουν μέχρι τελευταίας πτώσης το κοινωνικό κράτος που έχτισε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου, να οδηγούν σε  φτωχοποίηση όλο και περισσότερα κοινωνικά στρώματα και να οξύνουν τις κοινωνικές ανισότητες. Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής δεν έφτασε στην κοινωνία, δεν μπόρεσε να πείσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους.

Η πρωτοφανής αποχή, σε συνδυασμό με την απειλή της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη τρομάζουν.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για να κρύβουμε τον ελέφαντα κάτω από το χαλί, ούτε περιθώρια για λάθη, όταν, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,  2,5 εκατομμύρια άνθρωποι από τα 10 εκατομμύρια του πληθυσμού της χώρας μας, δηλαδή το 26,1% του συνολικού πληθυσμού,  βρίσκονται υπό την απειλή της φτώχειας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια να διατηρούμε στη θερμοκοιτίδα κομματικούς φορείς που στηρίζονται σε κλειστές παρέες, με απούσα την κοινωνία και έχοντας στην άκρη την πλειοψηφία των κομματικών στελεχών.

Υπό αυτές τις συνθήκες κανείς δεν μπορεί να είναι στο απυρόβλητο, Είναι απολύτως αναγκαίο να παρθούν γενναίες αποφάσεις. Η ιστορική παράταξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής οφείλει να κάνει μια ανοιχτή συζήτηση στα όργανα για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις αιτίες που είναι, πιστεύω, κοινό μυστικό σε όλους μας. Χρειαζόμαστε ανοιχτό κόμμα, κοντά στην κοινωνία και τα κινήματα, με δημοκρατικές – συμμετοχικές διαδικασίες και ουσιαστική λειτουργία των κομματικών οργάνων.

Προέχει να προσδιορισθεί, μετά από δημοκρατική συζήτηση, το πλαίσιο αρχών και αξιών μας, το όραμα, η κατεύθυνση και κυρίως ποιές κοινωνικές ομάδες θέλουμε να εκφράσουμε.

Κεντρικός μας στόχος και απόλυτη προτεραιότητα δεν μπορεί παρά να είναι η Ενότητα του χώρου της Κεντροαριστεράς, με συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του χώρου χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις. Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για Μεγάλη Κεντροαριστερά χωρίς να συμμετέχουν στη συζήτηση όλα τα κόμματα του ευρύτερου χώρου, πάνω, πάντα, σε κοινά αποδεκτές αξίες και πολιτικό πλαίσιο.

Είναι ευνόητο ότι προκύπτει θέμα ηγεσίας. Η επιλογή του νέου ηγέτη χρειάζεται να γίνει πάνω σε συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο, αρχές και αξίες, που θα προκύψουν από συλλογική συζήτηση και θα έχουν μια αμιγώς σοσιαλδημοκρατική πορεία. Ο νέος ηγέτης είναι απολύτως αναγκαίο να μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του χώρου και να διασφαλίσει ότι το κόμμα θα είναι ανοιχτό και θα λειτουργεί με δημοκρατικές – συμμετοχικές διαδικασίες και με ουσιαστική λειτουργία των οργάνων, άνευ αποκλεισμών.

Σε αυτή την μάχη των αξιών και της πολιτικής κανείς/καμμία δεν γίνεται να περισσεύει.

Το καλοκαίρι θα είναι καυτό και ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Πηγή: Ελένη Σταύρου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου