Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Πρέπει:

Το ΠΑΣΟΚ να γίνει.!!



Ξανά, πόλος έλξης...!


Συνέντευξή μου στον , σταθμό «Kontra»,

 στην εκπομπή «Kontra24», με τη δημοσιογράφο Αναστασία Γιάμαλη

– Στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, συζητήσαμε όλοι για τη σημασία των πολιτικών ιδεών με τις οποίες κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές. 

Μιλήσαμε για το πώς πρέπει να αλλάξουν τα όργανα και να δουλέψουμε διαφορετικά. Πώς η ηγετική ομάδα που προωθούμε, πρέπει να είναι μια ηγετική ομάδα στην οποία να νιώθει η κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει. Επίσης, πρέπει να αλλάξει η επικοινωνία και ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρουμε τις ιδέες μας.

 Όλα αυτά, ήταν σε όλες τις ομιλίες παρόντα σαν απαίτηση στο Κίνημα. Αν πιστεύουμε ότι όλα είναι προβληματικά, τότε πρέπει να δούμε και ποιος τα συντονίζει. Άρα, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο να αρχίσουμε την ονοματολογία. Είμαστε στη φάση, στην οποία, αν δεν γίνει μια πολύ σοβαρή αποτίμηση του αποτελέσματος, σε όλα αυτά τα πεδία, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε παρακάτω.

-Όταν προσδιορίζουμε μια πολιτική διαφωνία, πρέπει να δούμε σε ποιο επίπεδο την εξετάζουμε. Ένα πολύ βασικό πλαίσιο, είναι αυτό των προτάσεων. Δεν διαφωνώ με τις προτάσεις μας, γι’ αυτό άλλωστε, τις έχω στηρίξει και όλες. Αυτό που λείπει, όμως, από αυτές, είναι οι θέσεις, δηλαδή, ο τρόπος με τον οποίο δηλώνει κανείς, αν είναι υπέρ ή κατά μιας πρότασης. Και πάνω από αυτά, υπάρχει και το όραμα που είναι το επιστέγασμα όλων αυτών των πραγμάτων. Όλα ξεκινούν από το όραμα για το πού θα πάει η χώρα, ώστε να μπορεί κάθε Ελληνίδα και Έλληνας να δει, πού θα βρίσκεται, σε 3, 5, 10 χρόνια Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Από εκεί, απορρέουν οι θέσεις: πώς βλέπουμε την παιδεία, την υγεία, την οικονομία, την ακρίβεια κλπ. και από εκεί, τέλος, πηγάζουν οι προτάσεις. Όταν ασκείς πολιτική, μόνο στο επίπεδο των προτάσεων, τότε υπάρχει μια πολύ μεγάλη σύγχυση.

– Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει πόλος έλξης. Έχουμε πολύ λίγο χρόνο να το κάνουμε αυτό και δεν μπορεί να συμβεί, αν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τα προαναφερθέντα. Πρέπει να προσδιορίσουμε γιατί το ΠΑΣΟΚ, σήμερα, είναι αναγκαίο στην κοινωνία.

– Εάν το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να διευρυνθεί και προς τα αριστερά και προς τα δεξιά, πρέπει να αποκτήσει πολύ γερό Σοσιαλιστικό πρόσωπο. Όσο πιο καθαρός είσαι στις ιδέες σου, τόσο περισσότερο η κοινωνία ανταποκρίνεται σε αυτό που λες. Αλλιώς, σαν αποτέλεσμα, έχουμε ανθρώπους που στρέφονται σε ακραίες επιλογές, επειδή τα κόμματα που ψήφιζαν προηγουμένως, δεν ανταποκρίθηκαν στις υποσχέσεις που τους έδωσαν.

– Θα αντιστέκομαι μέχρι το τέλος και στην πόλωση και στο να απομακρυνθούμε από την πολιτική μεριά των πραγμάτων. Δεν περιμένει όλος ο κόσμος με αγωνία να ακούσει μια βαριά πολιτική ανάλυση, αλλά πιστεύω ότι αν τοποθετούμαστε δίχως σοβαρή πολιτική ανάλυση, τότε αργά ή γρήγορα, θα μας θεωρήσει ανίκανους και θα μας προσπεράσει.

-Επειδή έχει ανοίξει ένας διάλογος περί ένωσης του χώρου της κεντροαριστεράς, θεωρώ πως είναι επιτακτικό να σχηματίσουμε κάτι, το οποίο θα πάει δυναμικά απέναντι στην Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Εφόσον έχουμε διαφορετικές ιδέες πάνω στο τραπέζι και θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν πράξη για το καλό της ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να δημιουργήσουμε έναν πόλο δυνατό, που θα δώσει αυτήν τη μάχη και θα νικήσει. Ωστόσο, αν κάνουμε ό,τι συμβαίνει και στη Γαλλία αυτήν τη στιγμή, σε έναν χρόνο από τώρα, θα είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο και ο κος Μητσοτάκης θα έχει ξεπεράσει την κρίση του. Αντί να γίνουμε εμείς πιο δυνατοί, θα έχουμε δυναμώσει τον αντίπαλο. Διότι, υπάρχει μια πολύ μεγάλη περιπλοκότητα που αφορά τον εκλογικό νόμο και τα καταστατικά των κομμάτων, και θα μας εγκλωβίσει σε πολύ χρονοβόρες διαδικασίες.

– Το πρόβλημα είναι ότι βρισκόμαστε έναν χρόνο στο πολιτικό προσκήνιο και δεν μιλάμε στον πολίτη. 

Αυτό το λάθος το έχουμε ξανακάνει στο ΠΑΣΟΚ και ιδίως τελευταία. Δεν υπάρχει μία και μοναδική ενέργεια που θα μας «σώσει», αλλά ένα ολόκληρο πρόγραμμα δράσεων που πρέπει να γίνει με σειρά και συνοχή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου