Η χώρα χρειάζεται ένα σταθερό !!
Φορολογικό σύστημα,
Απλό, δίκαιο και ανταγωνιστικό,
στις βασικές αρχές του οποίου είναι ανάγκη να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση.
Η κύρια αυτή θέση, όπως την προέβαλε στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, αποτέλεσε τη βάση ανταλλαγής απόψεων των συμμετεχόντων στο Athens Tax Forum 2012, που διοργανώθηκε χθες στο ξενοδοχείο «Athens Hilton» από το επιμελητήριο με χορηγό επικοινωνίας
την εφημερίδα Ναυτεμπορική.
Ο γενικός τίτλος του ενδιαφέροντος αυτού συνεδρίου ήταν «Υπερφορολόγηση και φοροδιαφυγή πρόσθετα εμπόδια στο δύσβατο δρόμο για την ανάπτυξη». Το Athens Tax Forum αποτελεί σήμερα την κορυφαία ετήσια εκδήλωση φορολογικού περιεχομένου στη χώρα μας έπειτα από οκτώ συναπτά έτη επιτυχημένης διοργάνωσής του.
Ειδικά φέτος, μετά την εκλογή της πιο σημαντικής για τον τόπο μεταπολιτικής κυβέρνησης, απέκτησε ξεχωριστό ενδιαφέρον από το γεγονός της τοποθέτησης του νέου υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη.
Πιο φιλικό στις επιχειρήσεις
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε ότι η στήριξη των επιχειρήσεων μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο ισχύον φορολογικό σύστημα αλλά και νέων μέτρων, που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους, ώστε να υπάρξουν και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη της κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών, έχει ως στόχο την εξάλειψη όλων των στρεβλώσεων που πλήττουν σήμερα την αγορά και την πραγματική οικονομία, σε συνδυασμό με τον περιορισμό φαινομένων όπως η γραφειοκρατία, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, που αποτελούν ανάχωμα σε οποιαδήποτε επιχειρηματική και κυρίως επενδυτική πρωτοβουλία.
Ο κ. Μαυραγάνης τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της νέας ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι η δημιουργία ενός πιο φιλικού και πιο φθηνού στην τήρησή του για τις επιχειρήσεις φορολογικού συστήματος, ενώ για το λόγο αυτό σε σύντομο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί ο ΚΒΣ όχι με λόγια και σχέδια που ουσιαστικά τον μετονομάζουν, ενώ θα υπάρξει ενσωμάτωση ορισμένων αναγκαίων διατάξεων σε επιμέρους φορολογίες.
Ο ίδιος παραδέχεται ότι το διοικητικό κόστος για τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών είναι σήμερα πολύ υψηλό, αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με μερικές έξυπνες και απλές κινήσεις μπορεί να περιοριστεί προς όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων αλλά και της ελληνικής οικονομίας.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στο υπουργείο υπάρχουν ήδη σχέδια για απευθείας τήρηση των βιβλίων στο σύστημα Taxis από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, κίνηση η οποία αναμφισβήτητα, όπως πιστεύουν και υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου, θα συμβάλλει στο να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, αλλά και να απλοποιηθεί η διαδικασία τήρησης των φορολογικών βιβλίων, η οποία κοστίζει πολλά σε χρόνο και χρήμα για τις επιχειρήσεις.
Στο πλέγμα όλων των μέτρων που σχεδιάζονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας θα πρέπει να συμπεριληφθεί, όπως ανέφερε ο κ. Μαυραγάνης, η θέσπιση ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος, που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, ούτε θα αιφνιδιάζει τους υπόχρεους, καθώς οι κανόνες του παιχνιδιού θα είναι σταθεροί και γνωστοί εκ των προτέρων σε όλους.
Για το λόγο, άλλωστε, αυτό θα γίνει προσπάθεια, όπως τόνισε ο κ. Μαυραγάνης, ώστε κάθε φορολογικό νομοσχέδιο, που θα περιλαμβάνει τυχόν διατάξεις που επηρεάζουν τη φορολόγηση επιχειρήσεων, να συζητείται αμέσως μετά την ψήφιση του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους και άπαξ του έτους, εκτός εξαιρετικών και εκτάκτων περιπτώσεων.
Στο όλο πλαίσιο, πάντως, που σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, θα περιληφθούν και άλλα μέτρα που στοχεύουν στην απλοποίηση του συστήματος, όπως:
- Ενοποίηση της νομοθεσίας περί ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) σε ένα νομοθέτημα με πρόβλεψη για αποκλειστική αρμοδιότητα ελέγχου από το υπουργείο Οικονομικών και με ειδική εκπαίδευση στελεχών του ή με αξιοποίηση στελεχών άλλων υπουργείων, που ήδη έχουν εκπαιδευτεί.
- Δημοσίευση στο διαδίκτυο των Αποφάσεων της Επιτροπής Φορολογικής Διαιτησίας για να επιτευχθεί διαφάνεια.
- Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων - μεταβολών - δικαιολογητικών.
- Θέσπιση ειδικής νομοθεσίας για τις εξωχώριες εταιρείες (Controlled Foreign Corporation Legislation-CFC), που θα περιέχει τεκμήρια για την ανίχνευση ελεγχόμενων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς, όπως αυτό της πραγματικής διοίκησης της επιχείρησης, για να αποκαλυφθούν και να φορολογηθούν στην Ελλάδα οι εξωχώριες εταιρείες.
- Θέσπιση γενικής, αλλά πλήρους διάταξης για τη φοροαποφυγή, όπως διαθέτουν οι προηγμένες φορολογικά χώρες, ώστε να μπορούν να ακυρωθούν φορολογικά συναλλαγές, οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.
«Μήνυμα αξιοπιστίας προς τη διεθνή κοινότητα»
Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, ανέφερε πως μόνο με ένα σταθερό σύγχρονο φορολογικό σύστημα θα πειστούν οι αγορές, αλλά και οι διεθνείς μας πιστωτές ότι όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις, το εννοούμε κιόλας.
«Από την άλλη πλευρά -είπε χαρακτηριστικά- ένα τέτοιο σύγχρονο φορολογικό σύστημα αναμένεται ότι θα αποτελέσει και μήνυμα προς τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι η Ελλάδα μπορεί αξιόπιστα να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».
«Είναι κρίμα -κατέληξε ο κ. Γραμματίδης- ότι τα μεσοβραχυπρόθεσμα αποτελέσματα από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος δεν μπορούν παρά να έχουν το χαρακτήρα της εξισορρόπησης των δημοσιονομικών αναγκών της χώρας και όχι την κοινωνική εκείνη ανταποδοτικότητα που κάτω από άλλες συνθήκες θα ανέμενε κανείς από την εφαρμογή ενός τέτοιου συστήματος.
Θέλω όμως να πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα και με τη διαμόρφωση της κατάλληλης φορολογικής συνείδησης στους Ελληνες πολίτες, η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος θα αποφέρει και τους αναμενόμενους ανταποδοτικούς καρπούς προς όφελος της κοινωνίας».
«Βασισμένο σε σύγχρονα εργαλεία»
Ο πρόεδρος της Φορολογικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας, δήλωσε αναφορικά με το 8ο AthensTaxForum: «Ενα σύγχρονο σύστημα, αποτέλεσμα τολμηρής πολιτικής βούλησης, έντονα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα, που θα το διακρίνει στο τέλος της ημέρας η απλότητα, η σταθερότητα και η δικαιοσύνη.
Αυτή τη φορά όχι αποσπασματικά και στα τυφλά, αλλά αντιθέτως, έργο από χέρια τεχνοκρατών, βασισμένο σε αξιόπιστα διαγνωστικά εργαλεία και με την απαραίτητη αναφορά σε εκσυγχρονισμένες και δοκιμασμένες πρακτικές από χώρες που θεωρούνται πρότυπα (Φινλανδία, Ολλανδία, ακόμη και Τουρκία).
Οπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγήθηκαν, με ανάλογες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να εδράζεται σε ανθεκτικά θεμέλια και σύγχρονο αξιακό σύστημα.
Και το κυριότερο, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη ώστε συστηματικά να ερευνώνται με ειδικές δημοσκοπήσεις οι αλλαγές στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των φορολογουμένων, αλλά και να αποτιμάται ο βαθμός αμοιβαίας ικανοποίησης από την αρμονική συνεργασία φορολογουμένων και ελεγκτικών αρχών.
Καινοτομία που υποδηλώνει δέσμευση στην ανάγκη κάλυψης των δημόσιων οικονομικών από υγιείς πόρους, με κεντρική στρατηγική τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης.
Τέτοιας ώστε να εξασφαλίζεται με συνέπεια η δίκαιη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η αποτελεσματική είσπραξη των αναγκαίων φόρων για τη λειτουργία του κράτους και την παραγωγή των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου