Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Αποφασισμένοι είναι ???

Για θερμό καλοκαίρι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι αυτονόητο, 
και αυτό αποδεικνύεται εύλογα στο διάστημα που έχει παρέλθει από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα. Αν και η κυβέρνηση διατυμπάνιζε σε όλους τους τόνους ότι είχε «λάβει το μήνυμα», άρα θα προχωρούσε σε μικρές ή μεγάλες αλλαγές της πολιτικής της, βρίσκεται «στριμωγμένη» από τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης άδραξε τις ευκαιρίες που του προσφέρθηκαν, «μικρή ΔΕΗ», αιγιαλοί, και κατάφερε να δημιουργήσει πολιτικά γεγονότα τη στιγμή που η κυβέρνηση έδειχνε να πιστεύει, με την απόλυτα ελεγχόμενη σύνθεση των τμημάτων της Βουλής, ότι θα είχε ένα «ήρεμο καλοκαίρι».

Η όπως όπως ψήφιση του νομοσχεδίου της ΔΕΗ, και η μετάθεση του νομοσχεδίου για τους αιγιαλούς σε επόμενο θερινό τμήμα επιτρέπει στα στελέχη του κόμματος να εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το ότι «όταν οι πρωτοβουλίες μας αντιστοιχίζονται με ζητήματα που έχουν πολλαπλό κοινωνικό ενδιαφέρον, τότε η επιτυχία των πρωτοβουλιών μας, σε συνδυασμό πάντα με την ανάπτυξη των κινημάτων, δημιουργεί ένα συμπαγές μέτωπο απέναντι στην κυβέρνηση».

Οι πρωτοβουλίες αυτές απέδειξαν ότι πλέον έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται οι συνθήκες δημιουργίας ενός ευρύτερου αντιπολιτευτικού πολιτικού μετώπου στη Βουλή, το οποίο ουσιαστικά ακυρώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκεντρώσει την πολυπόθητη γι’ αυτήν προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως «η κυβέρνηση φλερτάρει με την ιδέα των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο», απλώς προσπαθεί να επιλέξει το καταλληλότερο σενάριο. Και επιμένουν ότι «η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κατασκευάσει μια νέα αφήγηση για το χρέος, ώστε κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να φοβίσει τους πολίτες». Ομως αυτή είναι και η αδυναμία της, αφού επί της ουσίας παραδέχεται την ήττα της και απλά επιδιώκει είτε να περιορίσει το εύρος της, είτε να «παίξει» το σενάριο μιας συγκυβέρνησης των δεύτερου, τρίτου, τέταρτου κόμματος, είτε να θεωρήσει μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «απλή παρένθεση» και να προκαλέσει εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ομως η προχθεσινή απαντητική επιστολή του Α. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, ουσιαστικά κατέθεσε την πρόσκληση για τη δημιουργία «μιας πλατιάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής, αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων» και η επί της αρχής θετική ανταπόκριση από την Αγ. Κωνσταντίνου, δημιουργούν νέα δεδομένα. Εχοντας οριστικά «ενταφιάσει τις όποιες συζητήσεις για την Κεντροαριστερά», η Κουμουνδούρου επιδιώκει την όσο το δυνατόν ταχύτερη υλοποίηση του σχεδιασμού της, και ίσως γι’ αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κάλεσε (μέσω του ρ/σ «Στο Κόκκινο») τη ΔΗΜΑΡ «να διαλέξει μεριά -δεν μπορούν να σταθούν προσπάθειες που πατούν σε δύο βάρκες, η ΔΗΜΑΡ σήμερα πληρώνει αυτή την τακτική». Ενώ όσον αφορά τους ΑΝ.ΕΛΛ., παρά την επισήμανση του Π. Καμμένου ότι «δεν είμαστε ούτε χειροκροτητές ούτε θεατές των εκδηλώσεων του ­ΣΥΡΙΖΑ» και πως αναμένουν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εξεταστική για το Μνημόνιο, εν τούτοις παραμένει η βούλησή τους, άρα και πεδίο σύγκλισης, για πρόκληση πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο πεδίο της οικονομίας, σύμφωνα με τα οικονομικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αν και η επίσκεψη της «τρόικας ξεκίνησε με προσδοκίες της κυβέρνησης για χαλάρωση της στάσης των δανειστών και εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις», οι αντιπρόσωποι της τρόικας την «προσγείωσαν» απότομα. «Η κυβέρνηση πρέπει να επανέλθει εντός προγράμματος», διαμήνυσαν και εξέφρασαν την έκπληξή τους για διαρροές κυβερνητικών στελεχών, τα οποία «προκειμένου να εμφανιστούν ως σκληροί διαπραγματευτές, ουσιαστικά υπονόμευαν τους εαυτούς τους εν όψει Σεπτεμβρίου».
πηγή:efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου