Επηρεάζει τον τρόπο...
Που ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα
Η αϋπνία είναι ένα κοινό αλλά αρκετά ενοχλητικό φαινόμενο. Υπολογίζεται πως 1 στους 3 ανθρώπους θα υποφέρει από αϋπνία ήπιας μορφής, κάποια στιγμή στη ζωή του.
Υπάρχουν πολλές αιτίες που ευθύνονται για αυτή τη διαταραχή.
Ορμονικά προβλήματα, κακές συνήθειες κατά τον ύπνο, λήψη φαρμάκων, υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης και άλλες.
Όποια και να είναι όμως η αιτία, η αϋπνία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα όπως η κούραση, η έλλειψη ενέργειας, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η κακή μνήμη, συναισθηματικές ανισορροπίες, ακόμη και την αύξηση της πιθανότητας να κάνετε κάποιο λάθος ή να εμπλακείτε σε ατύχημα.
Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, παρόλα αυτά, είναι πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα φαίνεται πως η έλλειψη επαρκούς ύπνου, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα συναισθήματα ενός ατόμου αλλά και τον τρόπο που ο εγκέφαλός του τα αντιλαμβάνεται και αντιδρά σε αυτά.
Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, οι ειδικοί μελέτησαν την επιρροή του κακού ύπνου στον εγκέφαλο.
Αυτό που βρήκαν, είναι πως οι αρνητικές επιπτώσεις άρχισαν μετά από, μόλις, μία νύχτα!
Στην έρευνα συμμετείχαν 18 εθελοντές οι οποίοι έμειναν ολόκληρη τη νύχτα άυπνοι ενώ κοιμήθηκαν ικανοποιητικά την επόμενη.
Κατά τη διάρκεια του πειράματος ήταν συνδεδεμένοι με μαγνητικό τομογράφο που συγκέντρωνε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από την κίνηση και αντίδραση του εγκεφάλου.
Στους συμμετέχοντες δόθηκε, μετά από τις δύο νύχτες, ένα τεστ.
Τους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν την κίνηση ορισμένων κουκίδων οι οποίες βρισκόντουσαν πάνω σε συγκεκριμένες εικόνες.
Τους ζητήθηκε να παρακολουθήσουν την κίνηση ορισμένων κουκίδων οι οποίες βρισκόντουσαν πάνω σε συγκεκριμένες εικόνες.
Οι εικόνες ήταν είτε συναισθηματικά θετικές, είτε συναισθηματικά αρνητικές, είτε ουδέτερες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως μετά από την νύχτα χωρίς ύπνο, ο εγκέφαλος δεν παρουσίαζε μεγάλη διαφορά στην αντίληψη των εικόνων είτε είχαν αρνητικό, είτε θετικό περιεχόμενο και πως επίσης ήταν πολύ πιο πιθανό να αποσπαστεί από οποιαδήποτε εικόνα, η προσοχή των ατόμων.
Αντιθέτως, μετά από τη νύχτα με την πλήρη ξεκούραση και τον σωστό ύπνο, μόνο οι συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες αποτυπώθηκαν έντονα στον εγκέφαλο και αποσπούσαν την προσοχή του.
Με λίγα λόγια, το πείραμα δείχνει πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τον εγκέφαλο και τον κάνει να χάνει την ικανότητά του να ξεχωρίζει το σημαντικό από το ασήμαντο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου