Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Σε ένα ακόμη ... ?

Eurogroup Ναύαγιο .

 Για μετά τον Μάιο η αξιολόγηση 

Το Eurogroup τελείωσε χωρίς να βγει λευκός καπνός. 
 Χωρίς ουσιαστική πρόοδο, αλλά με δέσμευση για «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες, με στόχο την απεμπλοκή των διαδικασιών» και την επίτευξη μιας τεχνικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ολοκληρώθηκε το σημερινό Eurogroup.
 
 Με την ολοκλήρωση της συζήτησης των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βρήκε όμως «σημαντικά προβλήματα», τα οποία παραμένουν στη διαπραγμάτευση. 
 Ελλάδα και θεσμοί συμφώνησαν πως θα γίνουν «εντατικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες» τις επόμενες ημέρες, με έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν τα μεγάλα «αγκάθια» που παραμένουν (εργασιακά, συνταξιοδοτικό). 
 Στόχος είναι να υπάρξει μια τεχνική συμφωνία και έπειτα μια πλήρης πολιτική απόφαση στο Eurogroup, είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος, προλαβαίνοντας τις ερωτήσεις για το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, είπε ότι το επόμενο Eurogroup είναι στις 7 Απριλίου, «αλλά δεν μπορώ να δώσω καμία υπόσχεση», όπως συμπλήρωσε ο Ολλανδός πρόεδρος. 
 Επισήμανε ωστόσο ότι υπάρχει ισχυρή θέληση από όλες τις πλευρές για να ολοκληρωθεί η τεχνική διαπραγμάτευση. Αναφορικά με το θέμα των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει μία «πλήρης συμφωνία στο πακέτο πολιτικής (τεχνική συμφωνία)» και οι θεσμοί θα εργαστούν με τις ελληνικές αρχές για να ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον. 
 «Αν τα καταφέρουμε, τότε στο Eurogroup θα συζητήσουμε γι’ αυτό, πρέπει να δούμε όμως τη μελλοντική δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας, αλλά και το Μεσοπρόθεσμο» συνέχισε ο Ολλανδός πρόεδρος, συμπληρώνοντας πως «συμφωνήσαμε τον Μάιο πώς θα διαχειριστούμε τα ανοικτά ζητήματα του χρέους.
 Συμφωνήσαμε για τα βραχυπρόθεσμα, τα μεσοπρόθεσμα, φυσικά αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα και επίσης θα συζητήσουμε και για τη μακροπρόθεσμη πορεία τους». 
 Σε ερώτηση για το πότε θα γυρίσουν πίσω στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα αναφορικά με το αν πρέπει να λύσουμε πρώτα τις λεπτομέρειες ή τα μεγάλα ζητήματα. 
 «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, ήρθε η ώρα να λύσουμε μεγάλα ζητήματα, εργασιακά και συντάξεις, αλλά και φορολογικά, αυτή είναι η σειρά των δεδομένων και αυτά θα λύσουμε» σημείωσε, ενώ διευκρίνισε ότι οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες θα διεξαχθούν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων από τη μία πλευρά και όσων εμπλέκονται εκ μέρους των ελληνικών αρχών, από την άλλη. 
 Με τη σειρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, μίλησε γενικά για πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την παρουσία των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, παραδέχθηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα ζητήματα-«αγκάθια», ΄λοπως τα εργασιακά και το συνταξιοδοτικό. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δήλωσε πως έχει γίνει «καλή πρόοδος», ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της παρουσίας των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, «ρίσκο» για την οικονομία παραμένουν όμως οι καθυστερήσεις, που συνεχίζουν να υπάρχουν εξαιτίας των ανοιχτών θεμάτων. Από την αρχή του προγράμματος ο ESM έχει δώσει περί τα 31 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, συνδεδεμένα πάντα με την εφαρμογή του προγράμματος, ενώ υπήρχαν και θετικότερα δημοσιονομικά σημάδια για το 2016. 
 Σημαντικό είναι να κρατήσουμε το «μομέντουμ», τόνισε, διότι οι καθυστερήσεις προκάλεσαν ζημιά.
 Η Ελλάδα έχει επίσης μεγάλες αποπληρωμές χρέους μπροστά της το καλοκαίρι και είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση πριν από τον Ιούλιο, υπογράμμισε ακόμη ο επικεφαλής του ESM. Σε ερώτηση, δε, σχετικά με το σενάριο αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ευρώπη και την μετατροπή, ουσιαστικά, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα είδος «ευρωπαϊκού ΔΝΤ», ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι οι θεσμοί επιθυμούν ομόφωνα την διατήρηση του υπάρχοντος «status quo» για την Ελλάδα -δηλαδή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. 

 πηγη: lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου