Νομοθετικές πρωτοβουλίες
Της Κυβέρνησης Παπανδρέου για τις offshore εταιρίες
– Με τις διατάξεις του άρθου 57 του Ν.3842/2010 η Κυβέρνηση Παπανδρέου επέβαλε φόρο 15% ετησίως επί της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που ο ιδιοκτήτης τους φέρονταν να είναι εξωχώρια εταιρία (off shore).
Ουσιαστικά εντός περίπου εξαετίας, η εξωχώρια εταιρία κατέλαβε τόσο φόρο, όσο η αντικειμενική αξία του ακινήτου.
Η παραπάνω ρύθμιση έγινε η αιτία της ουσιαστικής αποκάλυψης των φυσικών προσώπων που «κρυβόταν» πίσω από τέτοιου είδους μορφώματα και διατηρούσαν την έδρα τους σε χώρες – φορολογικούς παραδείσους, αποκαλύπτοντας παράλληλα και πλήθος αδήλωτων χρηματικών ποσών που δαπανήθηκαν για την αγορά τους και συνήθως αποτελούσαν προϊόντα ξεπλύματος μαύρου χρήματος προερχόμενο από διάφορες πηγές.
– Καθιερώνοντας επίσης την ποινικοποίηση των αδικημάτων της φοροδιαφυγής, ενέταξε αυτά στο μικροσκόπιο της Αρχής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, και θέσπισε αυστηρότερες ποινές π.χ δήμευση περιουσίας.
– Σημαντικό πλήγμα στην πληγή των εξωχώριων εταιριών υπήρξε και ουσιαστική και παραγωγική συνεργασία με τις χώρες που φιλοξενούσαν την έδρα τους.
– Έγινε δε ακόμη πιο αποδοτική λόγω της καθιέρωσης του θεσμού του Οικονομικού Εισαγγελέα (άρθρο 2 του Ν.3943/2011) και την σημαντική δραστηριότητα που αυτός ανέπτυξε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που του αποδόθηκαν, μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής που κατά κόρον χρησιμοποιήθηκε.
– Παράλληλα, με πρωτοπόρες διατάξεις, θεσπίστηκε η μη αναγνώριση δαπανών για συναλλαγές με μη συνεργάσιμες χώρες, αφού προσδιορίστηκαν αυτές.
– Προβλέφθηκαν ειδικές διατάξεις για συναλλαγές με κράτη με ιδιαίτερο ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς π.χ Κύπρος, Βουλγαρία, εφόσον μέσω αυτών κρυβόταν εισόδημα.
– Με το άρθρο του Ν 3849/2010 απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε off shore εταιρίες των μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, ευρωβουλευτών, δημάρχων, εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, στελεχών πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και παρένθετων προσώπων.
– Με το άρθρο 32 του Ν 3986/2011 προβλέφθηκε ότι και για την Οικονομική Αστυνομία δεν ισχύει το τραπεζικό, φορολογικό, χρηματιστηριακό και επιχειρηματικό απόρρητο.
– Μετά από εντολή κατά προτεραιότητα ελεγχόταν από τις φορολογικές Αρχές όλες οι υποθέσεις που αφορούν σε offshore εταιρίες.
Δυστυχώς αυτό προφανώς σταμάτησε.
Κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο το Νοέμβριο του 2014 ο Υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά κ. Μαυραγάνης δήλωσε οτι από τις 6.575 offshore εταιρίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο σε 251.
Αυτονόητη λοιπόν, η ανάγκη πλήρους διερεύνησης όλων αυτών των υποθέσεων και φυσικά κυρίως άμεσα όλων των φυσικών προσώπων και των εταιριών που αφορούν την Ελλάδα και που φέρονται με τα τελευταία δημοσιεύματα να εμπλέκονται.
George A. Papandreou: The financial crisis and the challenges that confronted Greece – Bergen/Norway
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου