Το Φιόρο του Λεβάντε
Η Ζάκυνθος είναι ένα καταπράσινο νησί, προικισμένο με εύφορες κοιλάδες και εύκρατο κλίμα (406 τ.χλμ. – 123 χλμ. ακτογραμμής).
Η διαφορετικότητα του τοπίου αποτυπώνεται σε μια ποικιλία ακτών: αμμώδεις παραλίες σε απομονωμένα σπήλαια με βαθυγάλαζα νερά στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού και ακόμη, απόκρημνες ακτές και ένας εντυπωσιακός υποθαλάσσιος κόσμος στα δυτικά της Ζακύνθου.
Οι Βενετοί, που κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797, ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» (άνθος της Ανατολής), μιας και υπάρχουν 7.000 είδη λουλουδιών.
Οι Βενετοί, που κατείχαν το νησί από το 1484 ως το 1797, ονόμασαν τη Ζάκυνθο «Φιόρο του Λεβάντε» (άνθος της Ανατολής), μιας και υπάρχουν 7.000 είδη λουλουδιών.
Το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, μετά την Κέρκυρα και την Κεφαλλονιά, είναι διεθνώς γνωστό ως «Τζάντε». Ο ήρωας Ζάκυνθος, γιος του βασιλιά της Φρυγίας Δαρδάνου, ήταν ο πρώτος κάτοικος του νησιού και ο οικιστής της αρχαίας ακρόπολης.
Το ενετικό κάστρο χτίστηκε ακριβώς πάνω στα ερείπια της ακρόπολης του νησιού.
Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική επιρροή είναι εμφανής στη Ζάκυνθο παρά τη ζημιά που υπέστη κατά καιρούς το νησί από την έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.
Μετά τον καταστρεπτικό σεισμό του 1953 και την πυρκαγιά που ακολούθησε, ένας σημαντικός αριθμός από ιστορικά μνημεία και ναούς αφανίστηκε ολοκληρωτικά, με συνέπεια να χαθούν για πάντα οι πολιτιστικοί θησαυροί που βρίσκονταν στα κτήρια αυτά.
Η πόλη ξαναχτίστηκε με βάση αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές και με σεβασμό στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης.
Στη Ζάκυνθο σοβαρή μέριμνα έχει επιδειχθεί για την προστασία δύο υπό απειλούμενων ζωικών ειδών, της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta και της μεσογειακής φώκιας monachus monachus
Το κλίμα της Ζακύνθου είναι ήπιο μεσογειακό με πολλές βροχές από το Νοέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο και μεγάλη ηλιοφάνεια όλο το έτος.
Έχει πλούσια βλάστηση και είναι νησί με σημαντική αγροτική παραγωγή, στηριγμένη κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών και της σταφίδας καθώς και των ανθοκομικών.
Με πολλά μουσεία και μοναστήρια, την επιβλητική εκκλησία του Αγ. Διονυσίου και το λόφο του στράνη εκεί που έγραψε τον εθνικό μας ύμνο ο Διονύσιος Σολωμός. Αναπτύσσεται επίσης σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως στον τομέα του τουρισμού, η οποία υποβοηθείται από το αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός και πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα, αξιοποιώντας τις φυσικές ομορφιές και την ιστορική παράδοση, σε συνδυασμό με τη φιλοξενία των κατοίκων.
Πως πάμε :
• Ακτοπλοϊκώς: Μέσω Κυλλήνης ανά 2 ώρες όπου είναι ευκαιρία να ταξιδέψετε με φέρι-μποτ, που εντυπωσιάζουν τον ταξιδιώτη με την πολυτέλεια, την άνεση, αλλά και την προηγμένη τεχνολογία τους.
Δείτε αναλυτικά τα δρομολόγια
• Οδικώς: Φτάνετε στην Κυλλήνη με το ΚΤΕΛ το οποίο έχει ανταπόκριση με τα πλοία της γραμμής
• Αεροπορικώς: αεροδρόμιο Διονύσιος Σολωμός
Χωριά
Ζάκυνθου :
- Βολίμες, Αγαλάς, Άγια Μαρίνα, Άγιος Δημήτριος, Άγιος Κήρυκας, Άγιος Λέοντας, Άγιος Νικόλαος (Κοιλιωμένος), Άγιοι Πάντες, Ακρωτήρι, Αλικανάς, Αμπελόκηποι, Αναφωνήτρια, Άνω Γερακάρι, Αργάσι, Βανάτο, Βασιλικό, Βολίμες, Βουγιάτο, Γαϊτάνι, Γαλάρο, Γύρι, Έξω Χώρα Ζακύνθου, Καλαμάκι, Καλιπάδο, Καλλιθέα, Καταστάρι, Κάτω Γερακάρι, Κερί, Κυψέλη, Λαγκαδάκια, Λαγωπόδο, Λιθακιά, Λούχα, Μαρίες, Μαχαιράδο, Μέσω Γερακάρι, Μουζάκι, Μπόχαλη, Ορθονιές, Παντοκράτορας, Πηγαδάκια, Πλάνος, Ρομίρι, Σαρακηνάδο, Σκουληκάδο, Τραγάκι, Τσιλιβί, Φιολίτι, Βαρρές, Φαγιάς, Σκινάρι, Καμπί.
Η Ζάκυνθος θεωρείται νησί με μακρά μουσική παράδοση.
Οι Ζακύνθιοι ιδιαίτερα φιλόμουσοι συχνά συγκροτούν καλλίφωνες ομάδες – συντροφιές που τραγουδούν παλιά τοπικά τραγούδια και κυρίως καντάδες.
Επίσης στη Ζάκυνθο ανθεί ένα ιδιαίτερο, ίσως ιδιότυπο, θεατρικό είδος υπαίθρου, που ονομάζεται “ομιλίες“, στο οποίο συμπρωταγωνιστούν οι κάτοικοι με αυτοσχεδιασμούς ως παρλάτες.
Η ιστορία αυτών ξεπερνά τους τρεις αιώνες.
Παραλίες :
Αλυκές: Οργανωμένη, αμμώδης ακτή στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού.
Τα ρηχά νερά και η ψιλή άμμος αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες.
Αλυκανάς:
Φτάνετε εδώ περπατώντας από τη διπλανή παραλία των Αλυκών. Θαλάσσια σπορ και εστιατόρια βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.
Άγιος Σώστης:
Μικρή και σχετικά ήσυχη ακρογιαλιά στον κόλπο του Λαγανά. Μια ξύλινη γέφυρα την ενώνει με το απέναντι νησάκι του Αγ. Σώστη. Μπορείτε, αν θέλετε, να ενοικιάσετε και σκάφος.
Άνω Γερακάρι: Αμμούδι και Ψαρού, Ήσυχα πανέμορφα ακρογιάλια με κρυστάλλινα ρηχά νερά που οι αμμουδιές τους λάμπουν στον ήλιο, με οικογενειακά παραδοσιακά ταβερνάκια που κερδίζουν την προτίμηση των οικογενειών 15 χλμ. βόρεια της Χώρας.
Άγιος Νικόλαος :Τη συναντάτε στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού, στο Βασιλικό. Χαρακτηριστικά της το πολύ πράσινο και η ευχάριστη διάθεση, την οποία ανεβάζει στα ύψη η μουσική από το bar.
Αργάσι: Πολύ κοντά στη Χώρα, κερδίζει την προτίμηση των οικογενειών αλλά και των φαν των θαλάσσιων σπορ.
Μπανάνα :Απλά η δημοφιλέστερη παραλία στη Ζάκυνθο, 15 χλμ. νότια της Χώρας. Η άμμος λάμπει στον ήλιο, τα κρυστάλλινα νερά «μαγνητίζουν» τους λουόμενους και τα δεκάδες bar προσφέρουν απλόχερα κέφι.
Δάφνη: Αμμώδης ακτή στην ανατολική πλευρά του κόλπου Λαγανά. Κάποια τμήματά της προστατεύονται από το Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου, μιας και εδώ βρίσκει καταφύγιο η καρέτα-καρέτα.
Γέρακας:
Όμορφη, αμμώδης και με πολύ εύκολη πρόσβαση. Εδώ τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται, καθώς
ο Γέρακας αποτελεί άλλο ένα αγαπημένο σημείο της θαλάσσιας χελώνας.
Καλαμάκι :Προέκταση της αμμώδους παραλίας του Λαγανά,Διαθέτει εστιατόρια, άνετη πρόσβαση και πάρκιγκ.
Λίμνη Κεριού:
Μικρή, αμμουδερή ακρογιαλιά στη δυτική πλευρά του Λαγανά. Λειτουργεί σχολή καταδύσεων, ενώ από εδώ ξεκινούν και σκάφη για τις Μπλε Σπηλιές και το Μαραθονήσι.
Λαγανάς:
Από τις πιο αγαπητές ζακυνθινές παραλίες, στο μυχό του ομώνυμου κόλπου. Εννιά χιλιόμετρα λευκής άμμου, πολλά bar και μικρές εξορμήσεις με σκάφη.
Μαραθονήσι: Ένα μικρό ακατοίκητο νησάκι στον κόλπο του Λαγανά, με μια μικρή αλλά μαγευτική αμμουδιά. Θα φτάσετε εδώ με σκάφος από τον Λαγανά ή το Κερί.
Ζάκυνθος -Ναυάγιο
Ναυάγιο:
Δεν νοείται επίσκεψη στη Ζάκυνθο χωρίς μια βόλτα από την πλέον πολυφωτογραφημένη ακτή του νησιού, στο βορειοδυτικό τμήμα του.
Η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με σκάφος.
Πόρτο κούκλα:
Μια παραλία «κούκλα», με χρυσή άμμο και πανέμορφο ηλιοβασίλεμα, μόλις λίγα λεπτά από την πόλη της Ζακύνθου.
Πόρτο Ρώμα: Ήσυχο ακρογιάλι, όπου μπορείτε να φθάσετε ακόμα και με σκάφος και να δέσετε στο μικρό λιμανάκι που υπάρχει εδώ. Ταβέρνες προσφέρουν τοπικά πιάτα με θαλασσινά.
Πόρτο Ζόρο :Παρθένα αμμώδης ακροθαλασσιά, περίπου 10 λεπτά από τη Ζάκυνθο, με ξαπλώστρες και ειδικό χώρο στάθμευσης. Οι επιβλητικοί βράχοι στη θάλασσα «κλέβουν» την παράσταση.
Πόρτο Ρόξα:
Ένας κολπίσκος στο Λιμιόνα με πεντακάθαρα νερά και σκαλοπατάκια, τα οποία σας οδηγούν μέχρι το σημείο όπου συχνά δένουν μικρά σκάφη.
Σεκάνια: Είναι η ακτή στο Λαγανά που προτιμά η καρέτα-καρέτα για να γεννά τα περισσότερα από τα αβγά της.
Για την προστασία της συχνά κλείνει για αρκετές ώρες.
Τσιλιβί: Περίπου 10 λεπτά από τη Ζάκυνθο, η βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία παραλία ξεχωρίζει όχι μόνο για τα καθαρά νερά της αλλά και τη διασκέδαση στα πολλά bar και εστιατόρια που λειτουργούν στην περιοχή.
Ξύγκια :Το θειάφι που περιέχουν τα νερά ενδείκνυται για όσους έχουν προβλήματα αρθρίτιδας. Βρίσκεται περίπου 23 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας· φτάνετε εύκολα με αυτοκίνητο.
Βολίμες: Άγιος Νικόλαος
Την ονομάζουν και λιμάνι Αγίου Νικολάου. Μικρή, γραφική ακτή στα βόρεια, με ένα λιμανάκι απ’ όπου φεύγουν καραβάκια για την Κεφαλονιά και τις Γαλάζιες Σπηλιές.
Κρυονέρι:
Φτάνετε και με τα πόδια, μιας και είναι η πιο κοντινή παραλία στην πόλη. Είναι οργανωμένη, με γήπεδο τέννις, παιδική χαρά και χώρο πάρκιγκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου