Η Κεντροαριστερά
επέστρεψε!
Για να στείλουν το μήνυμα πως το πολιτικό σκηνικό αλλάζει
Μήνυμα αναγέννησης του προοδευτικού χώρου και της Κεντροαριστεράς και αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού συνιστά η ευρεία και πέρα από κάθε προσδοκία συμμετοχή των πολιτών στη χθεσινή εκλογική διαδικασία.
Οι 210.264 ψήφοι για το νέο ηγέτη της Κεντροαριστεράς αποτελούν μια πολύτιμη «προίκα» για τον τελικό νικητή, με τη Φώφη Γεννηματά να έχει πάρει ήδη ένα καθαρό προβάδισμα από τον α' γύρο που δύσκολα μπορεί να ανατραπεί από τον Νίκο Ανδρουλάκη.
Κατ' αυτόν τον τρόπο, δικαιώνεται απόλυτα η πρωτοβουλία της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει σε ανοιχτές διαδικασίες, ενώ επιπλέον βλέπει τη στάση και το ενωτικό πνεύμα που ακολούθησε στην προεκλογική περίοδο να πιάνει τόπο.
Διότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν οδεύει μόνο στον β' γύρο με πνεύμα ενότητας, συσπείρωσης, μαζικής συμμετοχής και δημιουργίας, αλλά και στη συγκρότηση του νέου, ενιαίου φορέα που θα προκύψει στη συνέχεια.
Από τη δική του πλευρά, ο ευρωβουλευτής της Ελιάς κατάφερε να πάρει τη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που υπήρχαν τις τελευταίες ημέρες για ρεύμα του στην κοινωνία και ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στον β' γύρο καταγράφει μια ισχυρή παρουσία που τον καθιστά βασικό πόλο στο νέο φορέα που θα δημιουργηθεί.
Σημαντική παρουσία κατέγραψε επίσης ο Γιώργος Καμίνης, ενώ χαμηλότερα από τον πήχη που είχαν βάλει ο ίδιος και οι συνεργάτες του φαίνεται πως κινήθηκε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Η συμμετοχή υπήρξε πάντως σε κάθε περίπτωση η μεγάλη είδηση της χθεσινής ημέρας, καθώς έδειξε ότι η Κεντροαριστερά παραμένει «ζωντανή» και διέψευσε με τον πιο εμφατικό τρόπο όσους επιχειρούν να καπηλευθούν τις αξίες και τις αρχές της.
Με τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για προσέλευση 100.000 ψηφοφόρων είναι αρκετά εύκολο να γίνει κατανοητό πως ο τελικός αριθμός της συμμετοχής συνιστά ένα μικρό θρίαμβο που είναι κτήμα όλων των υποψηφίων και των στελεχών του ευρύτερου χώρου, αλλά κυρίως του ίδιου του κόσμου.
Παράλληλα, στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την κυβερνητική πλειοψηφία για αποδοκιμασία των πολιτικών της και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ, αποδοκιμάζοντας εν τη γενέσει της την επιχείρηση Τσίπρα για «εισπήδηση» στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το τελευταίο φαίνεται πως άρχισε να γίνεται κατανοητό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, δεδομένου ότι απέφυγαν επιμελώς να κάνουν το παραμικρό σχόλιο, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σχολίασε στο Twitter: «Χαίρομαι ειλικρινά που τόσοι πολίτες ψήφισαν στις εκλογές για το νέο φορέα.
Οι ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία», έγραψε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Το μήνυμα αυτό μάλιστα αποτέλεσε αφορμή για πικρόχολα σχόλια από την πλευρά στελεχών που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι πήγαν δηλαδή στην κάλπη μαζικά... ψηφοφόροι της ΝΔ ή ότι για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς ψήφισε μόνο ο σκληρός κομματικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ - εκτίμηση που διαψεύδεται από τους αριθμούς, καθώς η συμμετοχή άγγιξε αυτήν του 2012 και ήταν σχεδόν η μισή από την αντίστοιχη στις εκλογές της ΝΔ πριν από δύο χρόνια και τετραπλάσια από την αντίστοιχη των πιο πρόσφατων εσωκομματικών διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, τα στοιχεία αυτά δικαιώνουν την Επιτροπή Δεοντολογίας και τον επικεφαλής της, Νίκο Αλιβιζάτο, ο οποίος εργάστηκε για το όλο εγχείρημα και έχει ασφαλώς και εκείνος μερίδιο στην επιτυχία.
Σε κάθε περίπτωση, η μαζική αυτή συμμετοχή συνιστά τη βάση για την επιτυχία του εγχειρήματος του νέου, ενιαίου φορέα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που όλοι οι υποψήφιοι αρχηγοί έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραμείνουν ενωμένοι και προσηλωμένοι στο στόχο.
Μια πιθανή χαμηλή συμμετοχή και τα επόμενα βήματα για τη δημιουργία του φορέα θα δυσκόλευε στην πράξη, αλλά και θα στερούσε από τον μελλοντικό επικεφαλής της τη νομιμοποίηση που αυτός χρειάζεται για να μπορέσει να ηγηθεί ενός πόλου που μπορεί να αντιπαρατεθεί ευθέως απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
πηγή: Αιμίλιος Περδικάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου