Της Ψεύτρας Δούρου ...?
Η «Αραχνιασμένη» εδώ και 3 χρόνια έτοιμη μελέτη για τα ρέματα!
Τρία ολόκληρα χρόνια, το 2015, το 2016 και το 2017, μια έτοιμη μελέτη που θα μπορούσε ενδεχομένως να προλάβει τα δύο φονικά ρέματα της Μάνδρας παραμένει στα χαρτιά χωρίς καν να έχει δημοπρατηθεί.
Η εκλεγείσα το 2014 διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής βρήκε ουσιαστικά έτοιμη τη μελέτη διευθέτησης των δύο χειμάρρων, αφού είχε πάρει την πρώτη έγκριση από το 2012, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή.
Στα τρία χρόνια που πέρασαν το μόνο που έγινε ήταν ότι η μελέτη, την οποία σήμερα παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος», προστέθηκε στα έργα υψηλής προτεραιότητας, με υψηλό μάλιστα βαθμό ωρίμανσης.
Οπως παραδέχεται η Περιφέρεια στην πρώτη αναθεωρημένη μελέτη των έργων προτεραιότητας, που δημοσιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, «η παρούσα αναθεώρηση προκύπτει λόγω: της παρέλευσης μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη σύνταξη της αρχικής έκθεσης (Νοέμβριος 2015) και της ανάγκης επικαιροποίησης του καταλόγου, βάσει νέων στοιχείων και δεδομένων που τέθηκαν υπόψη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Τα τρία χρόνια αναμονής καταγγέλλει και η δήμαρχος Μάνδρας Ιωάννα Κριεκούκη η οποία δήλωσε χθες ότι «υπάρχει έτοιμη μελέτη για το έργο, είναι εγκεκριμένη και πρέπει να προχωρήσει άμεσα.
Μετά από 2-3 δεκαετίες έγινε η μελέτη και τρία χρόνια περιμένουμε.
Να δούμε πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να γίνει το αντιπλημμυρικό έργο».
Τον Οκτώβριο του 2014, μετά τις πλημμύρες στην Κοκκινιά, το Ιλιον και το Περιστέρι, η νεοεκλεγείσα τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με ανακοίνωση της κατηγορούσε το πρώην περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό ότι στα «3,5 χρόνια θητείας του δεν προχώρησε απολύτως σε κανένα γενικότερο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς όλα τα αντιπλημμυρικά και τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, ο σχεδιασμός των λεκανών απορροής, η οριοθέτηση και αποτύπωση των ρεμάτων θα πρέπει να εντάσσονται σε ένα γενικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, σε επίπεδο τουλάχιστον λεκάνης απορροής.
Ενα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να εκπονηθεί μέσα σε έξι μήνες.
Αυτός ο αποσπασματικός σχεδιασμός που ακολουθεί και η παράταξη του απερχόμενου περιφερειάρχη είναι που οδήγησε σε καταστροφές στις αρχές του 2013 και τον Νοέμβρη του ίδιου έτους στο Καματερό.
Οταν χάθηκε μία ζωή, καταστράφηκαν περιουσίες, προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές».
Το 2014 η Ρ. Δούρου κατηγορούσε τον Γ. Σγουρό ότι δεν έκανε αντιπλημμυρικά έργα, που όπως έλεγε για την εκπόνηση σχεδιασμού χρειάζονταν μόνο έξι μήνες
Πλέον, η κ. Δούρου μετράει 3,5 χρόνια θητείας έχοντας την ευθύνη όχι για μία αλλά για 16 χαμένες ζωές κατοίκων της Αττικής και εκατοντάδες καταστραμμένες περιουσίες και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Η μελέτη διευθέτησης των δύο φονικών ρεμάτων ήταν στα χέρια της Περιφέρειας όχι ένα αλλά επτά εξάμηνα όπως ισχυρίστηκε ότι απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα πλήρες αντιπλημμυρικό σχέδιο σε μία περιοχή που και το υπουργείο Περιβάλλοντος το 2013 αλλά και η Περιφέρεια Αττικής το 2014 έχουν τονίσει ότι αποτελεί ζώνη υψηλού κινδύνου για πλημμύρες.
Σύμφωνα με τη μελέτη του τεχνικού γραφείου του Ιωάννη Πέππα μαζί με τον Βαγγέλη Κόντο, την εταιρία του κ. Ρόικου, τον Ηλία Μαστάθη και την Παναγιώτα Καϊμάκη: τα αναγκαία έργα επικεντρώνονταν σε δύο σημεία:
1. Για το ρέμα «Σούρες» απαιτούνταν διαπλατύνσεις, εκβάθυνση αλλά κυρίως κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων πάνω στο ρέμα, με πιο αναγκαίο το εργοτάξιο του Δήμου Μάνδρας στο οποίο φυλάσσονταν τα απορριμματοφόρα.
Με αυτό τον τρόμο διευθέτησης, το ρέμα θα μπορούσε να μεταφέρει τους μεγάλους όγκους νερού που κατά διαστήματα κατεβαίνουν από τα γειτονικά βουνά χωρίς να υπάρχει υπερχείλιση.
2. Για το ρέμα «Αγίας Αικατερίνης» αν και αρκετά μικρότερο ρέμα, οι μηχανικοί έκριναν αναγκαία τη μερική εκτροπή του και σύνδεση του με το ρέμα «Σούρες», ώστε ο μεγαλύτερος όγκος νερού που κατεβαίνει από το όρος Πατέρα να μη χρειαστεί καν να περάσει μέσα από την πόλη.
Σε δεύτερη φάση, για το νερό που θα περνούσε τελικά στο υπόγειο τμήμα του ρέματος, να υπήρχαν τα αναγκαία έργα που θα το ένωναν με τον ήδη υπάρχοντα αγωγό, καθώς αυτή τη στιγμή ο χείμαρρος δεν ενώνεται με τους ήδη υπάρχοντες αγωγούς της ΕΥΔΑΠ λόγω αστοχίας κατασκευής.
Την ίδια στιγμή η κ. Δούρου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την απώλεια της ζωής των 16 κατοίκων της Μάνδρας, την καταστροφή των περιουσιών και των δημόσιων υποδομών.
«Προκαλεί την κοινή λογική η ενέργεια της περιφερειάρχη Αττικής να αναζητά ποινικές ευθύνες σε ένα έγκλημα που έχει κυρίως πολιτικό πρόσημο.
Η κ. Δούρου θα πρέπει να δώσει λογαριασμό στους πολίτες της Αττικής με αφορμή τη χθεσινή τραγωδία και να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα», αναφέρει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος:
● Πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στη Δυτική Αττική αρχικά και στην υπόλοιπη Αττική στη συνέχεια.
● Πόσα χρήματα έχει προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2017 της Περιφέρειας Αττικής για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και πόσα από αυτά έχουν εκταμιευτεί μέχρι σήμερα, 16 Νοεμβρίου.
● Πόσες μελέτες για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχουν κατατεθεί στις υπηρεσίες της Περιφέρειας από δήμους της Αττικής και περιμένουν έγκριση για να χρηματοδοτηθούν και να εκτελεστούν.
● Τι ενέργειες έχει κάνει η Περιφέρεια Αττικής για την αναδάσωση του όρους Πατέρα; Και ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της Περιφέρειας για τις αναδασώσεις ειδικά και γενικά για την προστασία των δασών της Αττικής, που λειτουργούν ως φυσικό φράγμα στα πλημμυρικά φαινόμενα;
● Πόσες ενέργειες και πρωτοβουλίες ανέλαβε και τι πιέσεις άσκησε τα τρία αυτά χρόνια προς την κεντρική εξουσία, ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο που να διέπει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας μας;
Πριν ένα χρόνο ο άφαντος στην Αμερική υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, δήλωνε με θράσος ότι το 2017 «θα δοθεί έμφαση από το του Εθνικό Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στα αντιπλημμυρικά έργα και όχι στις πλατείες, για να σταματήσουμε να ζούμε το φαινόμενο στις φτωχές γειτονιές της Αθήνας, της Καλαμάτας, της Θεσσαλονίκης και των αστικών κέντρων να χάνονται οι κόποι μιας ζωής».
Το 2017 ήταν το πιο φονικό έτος μετά το 1977 (!) εξαιτίας των πλημμυρών, ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων «μπαζώθηκε» κατά 1 δισ.
Λιγότερο, ώστε να προκύψει το πολυδιαφημιζόμενο πλεόνασμα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος με χθεσινές δηλώσεις του παραδέχθηκε τις διαχρονικές ευθύνες του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο από το 2012 έχει στα χέρια του την έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων για τους κινδύνους από πλημμύρα και συντάχθηκε τον Δεκέμβριο του 2012, στοιχεία τα οποία φέρνει στο φως το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Realfm 97.8.
Ο κ. Φάμελλος δεσμεύτηκε ότι ως τον Φεβρουάριο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η οριστική χαρτογράφηση των ρεμάτων και ο σχεδιασμός των έργων για τη διάνοιξή τους, τονίζοντας «θα γκρεμίσουμε και αυθαίρετα αν χρειαστεί για να ανοίξουν τα ρέματα».
Το χρονικό
Ιούλιος 2012: υπογράφεται η σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας και μηχανικών για τη διακήρυξη της σχετικής μελέτης.
Οκτώβρης του 2013: Εγκρίνεται από το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης της Περιφέρειας η πίστωση 200.000 ευρώ για την εκπόνηση της μελέτης.
Οκτώβρης 2014:
Εγκρίθηκε το τεχνικό περιεχόμενο της μελέτης.
Νοέμβριος 2015: Εγκρίνεται από το ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 η τεχνική έκθεση τα έργα της μελέτης ύψους 10 εκατ. Ευρώ.
Ιανουάριος 2016: Δημοσιεύεται στο ΦΕΚ η έγκριση οριοθέτηση του ρέματος.
Σεπτέμβριος 2017: Εγκρίνεται η τελευταία τεχνική μελέτη η οποία υπολογίζει τα απαιτούμενα έργα στα 11 εκατ. Ευρώ.
Νοέμβριος 2017:
Ο μέχρι στιγμής απολογισμός: 16 νεκροί και 4 αγνοούμενοι από τη μη διευθέτηση των δύο ρεμάτων.
Πηγή: eleftherostypos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου