Από τον
Μιχάλη Καρχιμάκη
Ντοκουμέντο για τη δολοφονία Τσαλικίδη.
Καθώς μετά την αποκάλυψη του Νίκου Ρούσση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το θέμα Τσαλικίδη επανέρχεται στην επικαιρότητα, ενδιαφέρον έχει να θυμηθούμε ότι λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, 15 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
-με πρώτον τον Μιχάλη Καρχιμάκη– είχαν υποβάλει μια πολύ οργισμένη Ερώτηση στον τότε υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας «να δικαιολογήσει την έλλειψη απαντήσεων στα καίρια ερωτήματα που παραμένουν προκλητικά αναπάντητα εξαιτίας της συγκάλυψης ενός σκανδάλου πρωτοφανούς παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων, αλλά και ενδεχόμενης μείζονος απειλής της δημόσιας ασφάλειας, που οδήγησε και στην αυτοκτονία του στελέχους της Vodafone».
Πρόκειται για την ερώτηση που είχε κατατεθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2009, την τελευταία μέρα δηλαδή πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές.
Με την ερώτηση αυτή, που έμεινε αναπάντητη καθώς ουδείς επανήλθε, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Καρχιμάκης, Νιώτης, Ντόλιος, Μπόλαρης, Αμοιρίδης, Αράπογλου, Αηδόνης, Τζάκρη, Ρήγας, Βαρβαρίγος, Γρηγοράκος, Τσιρώνης, Τιμοσίδης, Διαμαντίδης) σχολίαζαν και την τοποθέτηση ως Διοικητή της ΕΥΠ του κ. Παπαγγελόπουλου -τον οποίο θεωρούσαν υπεύθυνο για τη συγκάλυψη της υπόθεσης- και έθεταν τα ακόλουθα ερωτήματα σχετικά με την όλη υπόθεση της φερόμενης ως αυτοκτονίας Τσαλικίδη:
– Αδιερεύνητο φέρεται να παραμένει το από ποιόν και το πότε ενημερώθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone για τον θάνατο του Κ. Τσαλικίδη.
Σύμφωνα την κατάθεση του πρώτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή η ενημέρωση αυτή ήταν ανεξήγητα άμεση, καθώς έγινε νωρίς το πρωί της ίδιας μέρας του θανάτου (9.30 – 10.00 π.μ.), σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα από εύρεση του πτώματος από την οικογένειά του, και τουλάχιστον μία ώρα πριν (11.00 π.μ.) η οικογένειά του επικοινωνήσει το γεγονός σε τρίτα πρόσωπα που ενδεχομένως μετέπειτα να πληροφόρησαν την εταιρεία.
– Παρά την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη φέρεται να μην ταυτοποιήθηκαν ποτέ οι κάτοχοι των αριθμών τηλεφώνων που κλήθηκαν ή κάλεσαν τον κινητό του Κ. Τσαλικίδη τις ώρες πριν από τον θάνατό του.
Πρόκειται για τους παρακάτω αριθμούς, κάποιοι από τους οποίους δεν αντιστοιχούν σε κοινά κινητά ή σταθερά τηλέφωνα: 0030496499, 6972224621, 0030436024, 0030491010.
– Παρά επίσης την προσφυγή της οικογένειας του Κ. Τσαλικίδη φέρεται να μην έγινε επαρκής έρευνα των ψηφιακών αρχείων στον υπολογιστή, στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και κυρίως σε φορητές συσκευές αποθήκευσης (USB) του εκλιπόντος.
– Αδιευκρίνιστη παραμένει μια φερόμενη ως ουσιαστική ανακρίβεια των καταθέσεων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου κ. Γ. Αγγέλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Vodafone, σχετικά με το πότε έλαβαν χώρα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία αλλά και η συνάντηση που ορίσθηκε για την επόμενη μέρα στο Μαξίμου με θέμα τις υποκλοπές.
– Αδιευκρίνιστο φέρεται να παραμένει το εάν ο εκλιπών συμμετείχε ή όχι σε μυστική συνάντηση την 8.3.05 με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Vodafone και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη, συνάντηση που προηγήθηκε της ενημέρωσης του Μαξίμου από τον ίδιο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
– Φέρεται να μην αναζητήθηκε το ένα από τα 3 τηλέφωνα που, σύμφωνα με το πόρισμα της ΑΔΑΕ, δεν παραδόθηκαν ποτέ στην ΑΔΑΕ από τη Vodafone, παρά το γεγονός ότι ένα από αυτά χρησιμοποιούνταν ‘αποκλειστικά για εσωτερικές λειτουργίες των ψηφιακών κέντρων’, ούτε να διερευνήθηκε αν αυτό αντιστοιχεί στο τηλέφωνο που κάλεσε η σταθερή γραμμή του Κ. Τσαλικίδη το βράδυ του θανάτου του.
– Φέρεται να μην διερευνήθηκαν τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την παραδοχή του τεχνικού Διευθυντή της Ericsson, μιας τρίτης δηλαδή εταιρείας, ότι είχε καθημερινή επαφή με τον Κ. Τσαλικίδη, την ίδια στιγμή που ο τεχνικός Διευθυντής της Vodafone, της εταιρείας δηλαδή στην οποία εργαζόταν ο Κ. Τσαλικίδης, επέμενε ότι δεν είχε τακτική επαφή με τον τελευταίο.
– Αναπάντητο φέρεται να παραμένει το επίμονο ερώτημα της οικογένειας του εκλιπόντος σχετικά με τους λόγους που δεν παρελήφθη το πτώμα του Κ. Τσαλικίδη από το ΕΚΑΒ για νεκροτομή, αλλά αντ’ αυτού την υπόθεση διαχειρίστηκε περιέργως η σήμανση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του αδελφού του Π. Τσαλικίδη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου