Έχουμε ένα έθιμο...!
Την Ζακυνθινή κουλούρα,
κυρίως στα χωριά, που συνεχίζεται ακόμα και σήμερα.
Τα Χριστούγεννα, έφτιαχναν τις κουλούρες.
Κουλούρα κόβουν την παραμονή των Χριστουγέννων
Οι κουλούρες είναι ένα διαφορετικό
είδος ψωμιού.
Φτιάχνονται όπως το ψωμί αλλά έχουν
μέσα κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο
και ζάχαρη.
Η κουλούρα η χριστουγεννιάτικη,
σχεδόν αντικαθιστά την βασιλόπιτα εδώ,
γι αυτό άλλωστε έχει μέσα και
«εύρημα» (νόμισμα).
Την παραμονή των Χριστουγέννων το βράδυ οι Ζακυνθινοί τρώγανε μπρόκολο βραστό.
Ακόμα θυμάμαι τη νόνα μου και τη μάνα μου, που μας έλεγε πως έτρωγαν
την παραμονή μπρόκολο.
"Μόλις έριχνες παιδάκι μου το λεμόνι, κοκκίνιζε ο τόπος.
Που τώρα;
Ούλα τα 'χουν χαλάσει".
Φυσικά, εκείνα τα χρόνια, ούτε λόγος
δεν γινόταν για ρεβεγιόν.
Αυτά είναι ξενόφερτα έθιμα.
Ο κόσμος νήστευε και περίμενε να κοινωνήσει του Χριστού.
Μετά, ο γεροντότερος του σπιτιού
έκοβε την κουλούρα ή Χριστόψωμο.
Η κουλούρα κρύβει μέσα της εύρημα,
ένα νόμισμα για καλή τύχη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου