Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Την ΔΕΗ....!

Ο  ΣΥΡΙΖΑ....?

Μετέτρεψε με συστημικό κίνδυνο 
για την οικονομία.
 Και για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, αλλά και τις αποκαλύψεις για την εξαγορασθείσα εταιρεία EDS Σκοπίων, «Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο:

 Από το 2014 μέχρι το 2017 η χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 84%, το λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της κατά 64%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν. Μάλιστα, η ΔΕΗ το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που αποδεικνύει ότι η εταιρεία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της.
 Αλλά η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει επιβάλει επιπλέον στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. 
Προχωρά επίσης στην πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα. 
Και δεν εξηγεί πώς η ΔΕΗ, που σήμερα με 5 δις τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του.
 Τέλος, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτή την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία, αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια. 
 Συγκεκριμένα, στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκοπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφάλαια, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.
 Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017, η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων. 
 Ενόψει όλων αυτών, Προτίθεται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τους ισολογισμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά; 
 · Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ.
 Ο Υπουργός, που υπόσχεται πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο διορισμένος από αυτόν Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο; 
 · Σχεδιάζεται πράγματι να δοθεί επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος; 
 · Ποιο εκτιμά ο αρμόδιος Υπουργός ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεται να κάνει αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν; 
 · Τελικά τι προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕΗ;».
 Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης
– Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θέμα:
 Ο ΣΥΡΙΖΑ μετέτρεψε τη ΔΕΗ από αναπτυξιακό πυλώνα σε συστημικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία Μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μετέτρεψε τη ΔΕΗ από βασικό αναπτυξιακό πυλώνα για την Ελληνική οικονομία σε μέγιστο συστημικό κίνδυνο.
 Το 2014 το λειτουργικό περιθώριο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ ήταν 1,45 δισεκατομμύρια ευρώ (προ προβλέψεων για επισφάλειες), το καθαρό χρέος ήταν 4,99 δισεκατομμύρια ευρώ και η χρηματιστηριακή αξία στις 6/10/2014 ήταν 1,91 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα ληξιπρόθεσμα των πελατών της, μόλις και ξεπερνούσαν το 1 δις ευρώ. 
 Το 2017 μόλις τρία χρόνια μετά, το λειτουργικό περιθώριο EBITDA του ομίλου της ΔΕΗ βούλιαξε στα 0,52 δισεκατομμύρια ευρώ (προ προβλέψεων για επισφάλειες και προ έκτακτων και μη επαναλαμβανόμενων εσόδων για ΥΚΩ προηγούμενων ετών), το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 3,95 δισεκατομμύρια ευρώ, και η χρηματιστηριακή της αξία στις 8/10/2018 οδηγήθηκε σχεδόν στο μηδενισμό, στα μόλις 0,28 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα των πελατών της να ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ, συνυπολογίζοντας και τα ρυθμιζόμενα.
 Δηλαδή, μέσα σε μόλις τρία χρόνια το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 64%, η χρηματιστηριακή της αξία κατά 84%, ενώ τα ληξιπρόθεσμά της υπερτριπλασιάστηκαν.
 Σοβαρή ανησυχία όμως προκαλεί και το γεγονός ότι η αναλογία Χρέους προς λειτουργικό περιθώριο (EBITDA) της ΔΕΗ από 3,5 φορές που ήταν το 2014 εκτινάχθηκε στις 7,5 φορές το 2017. Δηλαδή, η ΔΕΗ το 2017 είχε καθαρό χρέος 7,5 φορές το λειτουργικό της περιθώριο (EBITDA), πράγμα που αποδεικνύει ότι η εταιρία έχει περάσει σε ζώνη υψηλής επικινδυνότητας για τη βιωσιμότητά της. 
 Αλλά, η ΔΕΗ που σήμερα βουλιάζει κάτω από την κολοσσιαία κακοδιαχείριση της σημερινής κυβέρνησης, επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από τις επιπλέον δεσμεύσεις που της έχει επιβάλλει. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του κ.Τσίπρα έχει επιβάλλει επιπλέον στη ΔΕΗ να χάσει το 40% του κύκλου εργασιών της, δηλαδή 2 δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.
 Επίσης, προχωράει την πωλήσει του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της εταιρείας χωρίς να ορίζει ελάχιστο τίμημα αλλά και να πουλάει ηλεκτρική ενέργεια μέσω δημοπρασιών (ΝΟΜΕ) κάτω του συνολικού κόστους παραγωγής, αρκετή από την οποία εξάγεται στο εξωτερικό.
 Όμως, η κυβέρνηση δεν εξηγεί πως η ΔΕΗ, που σήμερα με 5 δις τζίρο παρουσιάζει ζημιές, θα επιβιώσει όταν ο τζίρος της εταιρείας προσεγγίσει τα 3 δις ευρώ, όπως ο ίδιος κ. Σταθάκης έχει αναφέρει σε πρόσφατη συνέντευξη του. 
 Το ερώτημα αυτό προσπαθεί να απαντήσει ο στρατηγικός σύμβουλος που η ίδια η ΔΕΗ και η κυβέρνηση προσέλαβαν, για να εκπονήσει το επιχειρησιακό πλάνο της επόμενης ημέρας. Μάλιστα οι τράπεζες αναχρηματοδότησαν την ΔΕΗ με βάση το Business Plan που ο στρατηγικός σύμβουλος εκπόνησε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιος Υπουργός δεσμεύεται ,και εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, να εφαρμόσει κατά γράμμα. Σύμφωνα με αυτό το πλάνο η ΔΕΗ θα καταστεί βιώσιμη μόνο όταν: 
 1. Οδηγηθούν στην αποχώρηση περισσότεροι από 4000 εργαζόμενοι 
 2. Ανακτήσει 1 δις ευρώ από τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πελατών εφαρμόζοντας συγκεκριμένες στοχευμένες πολιτικές και ενταθεί η προσπάθεια του συμβούλου Qualco, που έχει προσλάβει η ΔΕΗ για τα ανείσπρακτα χρέη 
 3. Αυξήσει το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές 
 4. Καταργηθούν οι επιβαρύνσεις που η κυβέρνηση της επέβαλλε με νομοθετικές ρυθμίσεις. 
 Τέλος ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι την ώρα που η εταιρεία βρίσκεται σε αυτή την οριακή οικονομική κατάσταση, η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε επενδυτική κίνηση αυξημένου ρίσκου και με σκοτεινά σημεία αγοράζοντας μια ενεργειακή εμπορική εταιρεία στα γειτονικά Σκόπια. 
Συγκεκριμμένα στις αρχές του 2018 προχώρησε στην αγορά της εταιρείας EDS Σκποπίων, η οποία σύμφωνα με δημοσιεύματα ανήκει στον αντιπροέδρο και στενό φίλο του πρωθυπουργού Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, έχει αρνητικά κεφαλαία, τα πάγια της δεν ξεπερνούν τα 600.000 δηνάρια, έχει το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου. 
Παράλληλα, ο δείκτης της πιστωτικής ικανότητας είναι αρνητικός, και ενώ έχει γράψει ζημιές για το 2017 η ΔΕΗ την εξαγόρασε έναντι του ποσού των 4,8 εκατ. ευρώ.
 Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλούν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι μέρος της πληρωμής των σχεδόν 5 εκατομμυρίων ευρώ μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου της κυβέρνσης των Σκοπίων. Επειδή η οριακή κατάσταση της ΔΕΗ και τα μέτρα για τη διάσωσή της είναι το αποτέλεσμα της ανερμάτιστης και καταστροφικής διαχείρισης της εταιρείας από τη σημερινή κυβέρνηση, Επειδή η ΔΕΗ εισπράττει πάνω από 3 δις σε φόρους, εισφορές και τέλη που αποδίδει στο κράτος και μια παύση πληρωμών θα οδηγούσε σε έμφραγμα ολόκληρη την οικονομία, Επειδή μια απευκταία κατάρρευση της ΔΕΗ μπορεί να εκτινάξει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας με καταστροφικά αποτελέσματα για τα νοικοκυριά, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και το σύνολο της παραγωγικής βάσης της χώρας, Επειδή στη ΔΕΗ εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι και στις τοπικές κοινωνίες που ζούνε από τη ΔΕΗ άμεσα ή έμμεσα, κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αγωνιούν για την επόμενη ημέρα, Επειδή οι Ελληνικές τράπεζες έχουν δανείσει στη ΔΕΗ σχεδόν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και οποιαδήποτε αδυναμία αποπληρωμής των δανείων αυτών, θα ήταν ένα ακόμη χτύπημα στο εύθραυστο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα με ανυπολόγιστες συνέπειες, Επειδή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων έχει δανείσει στην ΔΕΗ 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και οποιαδήποτε αστοχία της εταιρείας στην αποπληρωμή, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με άμεσο αντίκτυπο στα δημοσιονομικά αποτελέσματα και τελικά στον Έλληνα φορολογούμενο που θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα, Επειδή η αύξηση στην οριακή τιμή συστήματος αλλά και η αύξηση των τιμών των εκπομπών CO2 εκτιμάται ότι σχεδόν θα μηδενίσει το λειτουργικό περιθώριο της ΔΕΗ το τρίτο τρίμηνο του 2018 με πιθανές δυσμενείς συνέπειες στην αξιολόγηση της εταιρείας από τους διεθνείς οίκους τον επόμενο μήνα, Επειδή όλα τα παραπάνω, είναι το τίμημα της ακύρωσης του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (για άθλιους μικροκομματικούς και ιδεοληπτικούς λόγους), το οποίο και άνοιγε την αγορά και διασφάλιζε τη βιωσιμότητα της εταιρείας αλλά και εξασφάλιζε επενδύσεις όπως την αναβάθμιση του συγκροτήματος του Αμυνταίου, Επειδή σύμφωνα με πληροφορίες, υπόσχεστε προσωπικά και εντός και εκτός Ελλάδος ότι θα εφαρμόσετε κατά γράμμα το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου που η διοίκηση της ΔΕΗ και εσείς προσλάβατε, Επειδή την ίδια στιγμή που εσείς δεσμεύεστε για την πλήρη εφαρμογή του επιχειρησιακού πλάνου, ο διορισμένος από εσάς Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της ΔΕΗ δηλώνει σε συνέντευξή του στο “Βήμα” ότι τα δημοσιεύματα περί μείωσης του προσωπικού στο 50% δεν έχουν καμία απολύτως βάση και προσθέτει ότι “δεν χρειάζεται και δεν προβλέπεται εθελούσια έξοδος του προσωπικού”, 
 Επειδή σε πρόσφατο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι για να πουληθούν οι λιγνιτικές μονάδες, σχεδιάζετε να δώσετε επιπλέον «Bonus» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προίκα στους αγοραστές με τη διαδικασία των ΑΔΙ (πιστοποιητικά διαθεσιμότητας), Επειδή την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε σε αγορά ενεργειακής εταιρείας, ιδιοκτησία του Αντιπρέδρου της κυβέρνησης των Σκοπίων, με τίμημα 4,8 εκατομμύρια ευρώ και ενώ ο ισολογισμός του 2017 της εν λόγω εταιρείας ήταν ζημιογόνος. 
Μάλιστα τμήμα του τιμήματος εξαγοράς σύμφωνα με δημοσιεύματα μεταφέρθηκε σε προσωπικούς λογαριασμούς του αντιπροέδρου, Ως εκ τούτου, Επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός: 
 1. Προτίθεστε να καταθέσετε στη Βουλή των Ελλήνων τους ισολογιμούς των 5 τελευταίων ετών της EDS, καθώς και την μελέτη του ανεξάρτητου εκτιμητή που προσδιόρισε το εύλογο τίμημα για την εξαγορά;
 2. Ποιος τελικά λέει αλήθεια για το επιχειρησιακό πλάνο του στρατηγικού συμβούλου, με βάση το οποίο οι τράπεζες δάνεισαν τη ΔΕΗ. 
Εσείς που υπόσχεστε πλήρη εφαρμογή του σχεδίου ή ο διορισμένος από εσάς Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος που δηλώνει το αντίθετο;
 3. Σχεδιάζετε πράγματι να δώσετε επιπλέον προίκα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ (μέσω ΑΔΙ) στις λιγνιτικές μονάδες που πουλάτε και ποιος θα επιβαρυνθεί το κόστος;
 4. Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το οικονομικό αποτέλεσμα της ΔΕΗ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 και τι προτίθεστε να κάνετε αν το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας προσεγγίσει το μηδέν;
 Τι επιπτώσεις πιστεύετε ότι θα έχει αυτό στη αξιολόγηση των διεθνών οίκων αξιολόγησης;
 5. Τελικά τι προτίθεστε να κάνετε για τη διάσωση της ΔΕΗ;

Πηγή: thepresident.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου