Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ:

ΨΕΦΤΑΡΑ...!

 ΘΑ ΤΙΣ ΧΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ...! 
 Βήμα - βήμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζεται για τις εκλογές. 
 Στα τέλη του Ιανουαρίου μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και την προαναγγελθείσα αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

 Ο κ Τσίπρας θα πρέπει να λάβει την μεγάλη απόφαση αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, μέσα στον χειμώνα η θα συγκροτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και νέα κυβέρνηση με «ορφανούς» βουλευτές, τα ονόματα των οποίων έχει ήδη στο συρτάρι του μαζί με τη συγκατάθεσή τους... 
 Έως τότε έχει πολύ «δουλειά» μπροστά του, καθώς θα πρέπει να κλείσει όλες τις εκκρεμότητες του, να ψηφίσει τα νομοσχέδια παροχών που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ, να προχωρήσει τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή και να δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο πολιτικό σκηνικό με μία εντεινόμενη σκανδαλολογία, με κατηγορούμενη την αντιπολίτευση, ακόμα και με ποινική δίωξη πολιτικών του αντιπάλων. 
 Το τρίπτυχο, εφαρμογή δεσμεύσεων, συνταγματική αναθεώρηση, ποινικοποίηση πολιτικής ζωής, βρίσκεται στον προγραμματικό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ 
εδώ και πολλούς μήνες και ακολουθείται κατά γράμμα. 
 Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της εξεταστικής επιτροπής για υποθέσεις του υπουργείου Υγείας και η ένταξη στο κάδρο των υπόπτων , πρώην υπουργών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ως πιθανών υποψηφίων για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών από προανακριτική επιτροπή, δείχνει ότι το δόγμα Πολάκη είναι τελικά δόγμα Τσίπρα, ενός Τσίπρα που δείχνει να βιάζεται.
Έχει βάλει στο τραπέζι την ίδια χρονική περίοδο και την ψήφιση των φιλολαϊκών νομοσχεδίων και τη συνταγματική αναθεώρηση και τη σκανδαλολογία.
 Ταυτόγχρονα δείχνει ένα διπλό πρόσωπο καθώς από τη μια μεριά ζητά συναίνεση από την αντιπολίτευση για το Σύνταγμα, και από την άλλη απειλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους με φυλάκιση χωρίς στοιχεία, μέχρι στιγμής. 
 Το σκηνικό στήνεται καθημερινά και το ερώτημα που απομένει τώρα πια, είναι πότε θα προκηρυχθούν εκλογές γιατί αυτός ο πολιτικός σουρρεαλισμός και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής της χώρας, έχει διαλυτικές επιπτώσεις και δεν μπορεί να διαρκέσει πολύ. 
Και σ αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντήσει ακόμα ο πρωθυπουργός αν και στο περιβάλλον του υπάρχουν τουλάχιστον τρεις εισηγήσεις. ΣΧΕΤΙΚΑ Κατάργηση θρησκευτικού όρκου, εκλογή Ανώτατου Άρχοντα από το λαό και άλλες προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Κατάργηση θρησκευτικού όρκου, εκλογή Ανώτατου Άρχοντα από το λαό και άλλες προτάσεις ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση Εισήγηση για εκλογές τον Χειμώνα 
 Η πρώτη που προέρχεται από κομματικά στελέχη, εισηγείται εκλογές μέσα στον χειμώνα έως τα μέσα Μαρτίου και βασίζεται στην άποψη, ότι οι πολίτες τους δυο πρώτους μήνες θα προλάβουν να δουν στη τσέπη τους , για πρώτη φορά, τα οικονομικά αποτελέσματα από την υλοποίηση των περισσοτέρων δεσμεύσεων, όπως τη χορήγηση των αναδρομικών σε ενστόλους, δικαστικούς και καθηγητές Πανεπιστημίου, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη πιθανή αποφυγή της μείωσης των παλαιών συντάξεων, τα μερίσματα, τη επιδότηση ενοικίου κ.α.Ταυτόγχρονα εκτιμούν πολιτικά ότι θα αποφευχθεί ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε κάθε κυβέρνηση που στηρίζεται σε οριακή πλειοψηφία, να εκβιάζεται από έναν βουλευτή με ότι αυτό συνεπάγεται για την σταθερότητα της και την εικόνας της. 
Η περίπτωση Κατσίκη στην κυβέρνηση, που ότι ρουσφέτι ζητούσε το είχε και η περίπτωση Παπακώστα που απείλησε με παραίτηση για τις κρίσεις στην αστυνομία και έφτασε μέχρι τον πρωθυπουργό για το δικό της ρουσφέτι, αποτελούν παραδείγματα που θέλουν να αποφύγουν στο μέλλον, όσοι προτείνουν εκλογές, με την αποχώρηση Καμμένου. 
 Μάιο θέλουν πολλοί 
 Η δεύτερη εισήγηση που είναι και κυρίαρχη στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ επικροτεί την άποψη για εκλογές στις 19 Μαΐου, μαζί με τις περιφερειακές και τις τοπικές και στις 26 ευρωεκλογές με το δεύτερο γύρο των περιφερειακών-τοπικών εκλογών. 
Αυτή η σχολή σκέψης στο ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, υποστηρίζει πως οι ταυτόχρονες εκλογές θα λειτουργήσουν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα μπορέσει να εργαλειοποιήσει τις τοπικές εκλογές με τη στήριξη υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ, να αμβλύνει τις αντιθέσεις στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και να εγκλωβίσει ψηφοφόρους του πρώην ΠΑΣΟΚ. 
Προτείνει την αποφυγή εκλογών το χειμώνα προκείμενου να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής στις τοπικές εκλογές, που έχει δεσμευτεί ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. 
Αρνητικό σημείο αυτής της πρότασης 
είναι ο καθορισμός από τώρα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, κάτι που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του κ. Τσίπρα 
που αρέσκεται στον αιφνιδιασμό των 
αντιπάλων του. 
 Η τρίτη εισήγηση που συγκεντρώνει τους λιγότερους υποστηρικτές,στην κυβέρνηση, τους περισσότερους όμως στα κρατικοδίαιτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η προσφυγή στις κάλπες αμέσως μετά το καλοκαίρι με το επιχείρημα ότι η χώρα θα μπορεί να έχει βγει στις αγορές και να στηρίξει έτσι πιο αξιόπιστα το αφήγημα της «καθαρής εξόδου».
 Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης υπενθυμίζουν ότι στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει δυο μονάδες κάθε Σεπτέμβριο τα τελευταία χρόνια που χάνει τους επόμενους μήνες. 
Πολιτικά και ιστορικά σημειώνουν, η εποχή μετά το χαλαρό καλοκαίρι είναι η καλύτερη για προσφυγή στις κάλπες. 
 Η ΝΔ εκτιμά πως θα τηρηθεί ο αρχικός σχεδιασμός του κ. Τσίπρα για εκλογές τον Μάιο και προετοιμάζεται γι αυτές, χωρίς να αποκλείει όμως και το σενάριο, ο κ Τσίπρας να ολοκληρώσει την τετραετία και να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες το φθινόπωρο. 
 Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα για την Πειραιώς αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχουν οι εκλογές που ήδη έχουν προγραμματιστεί και αυτές είναι οι περιφερειακές εκλογές για τις οποίες θα δώσει μεγάλη μάχη με στόχο να κερδίσει και τις 13 περιφέρειες, όπως ειπώθηκε σε πρόσφατη σύσκεψη στελεχών της.

πηγή: vimaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου