Σεισμόπληκτη η Ζάκυνθος!
Γεγονός είναι η δημοσίευση της απόφασης που ορίζει.
Τη Ζάκυνθο ως σεισμόπληκτη σε ΦΕΚ και το επίμαχο έγγραφο φέρει τον αριθμό ΦΕΚ B 5796 και την ημερομηνία 21.12.2018.
Εκείνο που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι το έργο της αποκατάστασης ,
αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας και ότι μέσα σε ένα εξάμηνο θα πρέπει να κατατεθεί αίτηση από την πλευρά των ενδιαφερομένων για διενέργεια ελέγχου.
Η απόφαση έρχεται σε συνέχεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε την προπαραμονή των Χριστουγέννων ο Περιφερειάρχης ο οποίος ήλθε στο νησί μας και ενημέρωσε για όλα τα νεότερα επί του σοβαρού αυτού ζητήματος.
Μέσα σε 8 σελίδες το ΦΕΚ δίνει πληροφορίες για τις κινήσεις που πρέπει να κάνουν οι σεισμόπληκτοι κι εμείς επιλέξαμε ορισμένα τμήματα που θα φανούν χρήσιμα σε όσους επιλέξουν την κρατική βοήθεια για την αποκατάσταση των ζημιών τους.
Για την οριοθέτηση των σεισμόπληκτων περιοχών αναφέρεται:
1.1. Εφαρμόζουμε αναλόγως τις διατάξεις της από 28.7.1978 πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου «Περί αποκαταστάσεως ζημιών εκ σεισμών 1978 εις περιοχή Boρ. Ελλάδος κλπ.», η οποία κυρώθηκε, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους νόμους 867/1979 (Α’24), 1048/1980 (Α’101), 1133/1981 (Α’54) και 1190/1981 (Α’203) καθώς και τις σχετικές κανονιστικές πράξεις που ισχύουν σήμερα, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα κτίρια από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, ο οποίος έχει χαρακτήρα φυσικής καταστροφής, και ανήκουν στα διοικητικά όρια της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
1.2.Το έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε κτίρια από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, που έπληξε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναλαμβάνει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε.), η οποία εφεξής στην παρούσα απόφαση θα αποκαλείται «αρμόδια Υπηρεσία».
Μέχρι τη στελέχωση της Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Δ.Ε., την αρμοδιότητα του έργου έχει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Κεντρικής Ελλάδας (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε.).
2. ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ
2.1.
Ο/Η ιδιοκτήτης/-τρια (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή ο/η διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας) κτιρίου, που έχει πληγεί από το σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, εφόσον επιθυμεί τον έλεγχο του και την έκδοση έκθεσης αυτοψίας, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση για διενέργεια αυτοψίας στο πληγέν κτίριο, εντός προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης.
Η αίτηση αυτή θα συνοδεύεται από τίτλους ιδιοκτησίας, οδοιπορικό σκαρίφημα και φωτογραφίες του πληγέντος κτιρίου.
Οι φωτογραφίες θα φέρουν το όνομα και την υπογραφή του/της ιδιοκτήτη/-τριας.
2.2. Ο/η ιδιοκτήτης/-τρια (ψιλός κύριος, επικαρπωτής ή ο/η έχων/-ουσα την πλήρη κυριότητα) ή όλοι οι συνιδιοκτήτες/-τριες (σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) ή ο/η ειδικός/-ή διαχειριστής/-τρια (σε περίπτωση διηρημένης ιδιοκτησίας, όπου απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις) κτιρίου που έχει πληγεί από τον σεισμό της 26ης Οκτωβρίου 2018, προκειμένου να καθοριστεί δικαιούχος Στεγαστικής Συνδρομής (Σ.Σ.) για επισκευή ή ανακατασκευή ανάλογα με τον χαρακτηρισμό του κτιρίου, πρέπει να υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία αίτηση με όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (όπως αυτά ορίζονται σε σχετικές υπουργικές αποφάσεις), εντός προθεσμίας:
• ενός (1) έτους από την ημερομηνία παραλαβής της έκθεσης αυτοψίας του κτιρίου (η οποία εκδόθηκε βάσει της προαναφερόμενης παραγράφου 2.1) ή του Πρωτοκόλλου Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) ή
• δέκα οκτώ (18) μηνών από τη δημοσίευση σε Φ.Ε.Κ. της παρούσας απόφασης για απ’ ευθείας έκδοση Άδειας Επισκευής.
2.3 Οι παραπάνω προθεσμίες δύνανται να παραταθούν με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και για χρονικό διάστημα έως δύο (2) έτη.
Για τη στεγαστική συνδρομή γίνονται γνωστά τα εξής:
3.1. Στις περιοχές που οριοθετούνται με την παρούσα απόφαση χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία Στεγαστική Συνδρομή (Σ.Σ.) ίση με το κόστος επισκευής ή ανακατασκευής των κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από τον προαναφερόμενο σεισμό.
Επισημαίνεται ότι η Σ.Σ. ανακατασκευής, δύναται χρησιμοποιηθεί για αυτοστέγαση (αγορά έτοιμου ή υπό ανέγερση κτιρίου) ή για αποπεράτωση ιδιόκτητου κτιρίου.
3.2. Δικαιούχοι Σ.Σ. είναι οι ιδιοκτήτες/-τριες οι οποίοι/-ες την ημέρα του συμβάντος έχουν την πλήρη ή τη ψιλή κυριότητα κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από το συμβάν και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής.
3.3. Η Σ.Σ. συνίσταται από 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή (Δ.Κ.Α.) που χορηγείται από την αρμόδια Υπηρεσία και από 20% Ατοκο Δάνειο (Α.Δ.) που χορηγείται από τα πιστωτικά ιδρύματα στους/στις δικαιούχους δανειολήπτες/-τριες.
3.4. Σε περίπτωση που στον/στην ίδιο/-α ιδιοκτήτη/- τρια ανήκαν την ημέρα του σεισμού, περισσότερες της μίας ανεξάρτητες ιδιοκτησίες, Δ.Κ.Α. δικαιούται μόνο για μία, από αυτές, την οποία επιλέγει ο/η ίδιος/-α
με υπεύθυνη δήλωση του/-της.
Για τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες χορηγείται
το σύνολο της Σ.Σ. εξ ολοκλήρου
υπό μορφή Α.Δ.
Πηγή:ermisnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου