Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Ο Πρόεδρος...!!

Της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.. 

 Νέα Υόρκη, 26 Σεπτεμβρίου 2019
 Στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, έγινε η καθιερωμένη συνάντηση αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου. 

Με την ευκαιρία αυτή, πάνω από είκοσι Πρόεδροι Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί από όλες τις ηπείρους και Αντιπρόεδροι της ΣΔ, αντάλλαξαν απόψεις για τα πιο καυτά θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας. 
 Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην εισαγωγική ομιλία του υπενθύμισε τη συμβολή της οργάνωσης στη διαμόρφωση της ατζέντας για την κλιματική κρίση των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας ότι υπάρχει ελάχιστος χρόνος πια, για να δεσμευθούν όσες χώρες αρνούνται να ακολουθήσουν τα απαραίτητα βήματα που απαιτούνται για να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ανέπτυξε τη σχέση κλιματικής αλλαγής και ανισότητας, εξηγώντας πως η κλιματική αλλαγή πλήττει κατεξοχήν τις αναπτυσσόμενες χώρες αλλά και τα πιο ευάλωτα στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού. 
Η αύξηση της φτώχειας, οι μετακινήσεις πληθυσμών, η δραματική χειροτέρευση της ποιότητας ζωής, είναι μερικές από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με προοδευτικές πολιτικές σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. 
 Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στην παρέμβαση του είπε ότι για να μπορέσουν να κάνουν τη διαφορά, οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι ενωμένες και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους. 
Μόνον έτσι, υπογράμμισε, θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν δυναμικά παγκόσμιες προκλήσεις όπως αυτή της κλιματικής αλλαγής. Μίλησε επίσης για τη στρατηγική που χρειάζεται ως απάντηση στα αυξανόμενα φαινόμενα λαϊκισμού και ακροδεξιών αντιλήψεων που βλέπουμε σε πολλές περιοχές του κόσμου. Αρκετοί ομιλητές, όπως ο Πρόεδρος του Μαυροβούνιου και η Πρωθυπουργός της Ρουμανίας αναφέρθηκαν στην ανάγκη πολυμερούς συνεργασίας για να υπάρξει πιο γρήγορη πρόοδος σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, αλλά και για να αντιμετωπισθούν οι πιο κρίσιμες επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης. 
 Τέλος, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, οι προτεραιότητες της Φινλανδικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ, η πορεία του Μεσανατολικού και οι εξελίξεις στη Βενεζουέλα. 
 Ο Γιώργος Παπανδρέου, προσερχόμενος στη συνάντηση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Βασικό ζήτημα στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, είναι το πρόβλημα της κλιματικής κρίσης που περνά ο πλανήτης μας. 
 Από τη μία έχουμε μία αισιόδοξη εξέλιξη, ένα κίνημα της νέας γενιάς, που δικαίως αγωνιά για το μέλλον του πλανήτη, αλλά και το δικό της.
 Όπως έχουμε και τον οραματικό λόγο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που δείχνει το δρόμο για το πως μπορούμε να συνεργαστούμε όλοι στον πλανήτη για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή.
 Από την άλλη, όμως, έχουμε τα πενιχρά αποτελέσματα της συνδιάσκεψης των κορυφαίων χωρών της Γης, με ολιγωρία, από κράτη και ηγέτες κρατών, όπως ο κ. Τραμπ, που ή αρνούνται, ή δεν θέλουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που απειλεί την ανθρωπότητα και το περιβάλλον μας. 
 Η Ευρωπαϊκή Ένωση παρότι βρίσκεται μπροστά στον αγώνα αυτόν, δεν κατάφερε ακόμα να γίνει η ηγέτιδα δύναμη στον πλανήτη γύρω από αυτό το θέμα. 
 Εμείς στη Σοσιαλιστική Διεθνή, που έχουμε το Προεδρείο μας κάθε χρόνο εδώ στη Νέα Υόρκη, έχουμε διαμορφώσει από το 2006-07 μία στρατηγική. 
 Θεωρούμε πως το θέμα της κλιματικής αλλαγής: - αγγίζει όλους τους ανθρώπους, - αφορά την κοινωνική συνοχή γιατί χτυπάει τα φτωχότερα στρώματα, χτυπάει τις φτωχότερες χώρες, χτυπάει τους ανθρώπους που δεν έχουν τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουν ή να ξεφύγουν από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. - είναι ένα κοινωνικό θέμα περιβαλλοντικής δικαιοσύνης - αφορά την ελπίδα κάθε ανθρώπου για βιώσιμη ανάπτυξη, μία ανάπτυξη με προοπτική που δεν θα καταστρέψει τον πολιτισμό και τον πλανήτη μας.  
Όσοι ανήκουμε στις δυνάμεις του σοσιαλισμού και της δημοκρατίας, θα παλέψουμε για την ανατροπή της ολιγωρίας που υπάρχει σε επίπεδο ηγεσιών, θα δώσουμε μάχη για να ενισχύσουμε αυτό το παγκόσμιο κίνημα που γεννιέται από μία νέα γενιά γεμάτη ελπίδες για την σωτηρία του πλανήτη.»

http://papandreou.gr/climate_si_un_20190926/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου