ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ..
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Α. Παπανδρέου, είχε χθες μία ιδιαίτερα παραγωγική τηλεδιάσκεψη για τα διαχρονικά ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής,
αλλά και τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού, με εκπροσώπους φορέων
της Αχαΐας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών, Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάτρας, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ. Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Θανάσης Πετρόπουλος.
Μεταξύ άλλων έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη σύνταξης ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα συνολικά, με το βλέμμα στο μέλλον, προσελκύοντας τις νέες γενιές, με χρήση της νέας τεχνολογίας για καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερη αυτάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, κάτι που αναδείχθηκε σε κρίσιμο ζήτημα τους τελευταίους μήνες, οπότε όλοι είδαμε τι συνέβη με την παρακράτηση προϊόντων ακόμα και από εταίρους μας στην ΕΕ.
Είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι οικονομικοί κλυδωνισμοί της νέας κρίσης, με ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας με χαμηλότοκα δάνεια, υποστήριξη των εξαγωγών ειδικά των ευπαθών προϊόντων και την προστασία των τιμών των προϊόντων – από τα κτηνοτροφικά, μέχρι την αλκοόλη.
Κοινή ήταν η άποψη πως οι συνεταιρισμοί είναι κρίσιμοι και για την προστασία του παραγωγού από τους λίγους που ελέγχουν τις τιμές των προϊόντων, για τον καταναλωτή, αλλά και για τη χώρα. Πρέπει να αναζητηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για την τεχνολογική αναβάθμιση, με νέες μορφές οργάνωσης και λειτουργίας, με ηλεκτρονική τιμολόγηση για να ελεγχθούν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων, με δυνατότητα συσχέτισης των προϊόντων με τον παραγωγό τους, με συνεργασίες των φορέων για την ενίσχυση των δράσεων προς την ευφυή γεωργία, τη γεωργία ακριβείας και άλλες τέτοιες εξελικτικές δράσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις παρεμβάσεις επιδοματικού χαρακτήρα.
Από όλους φάνηκε η διάθεση προσαρμογής σε απρόβλεπτα γεγονότα, όπως ο covid-19, αλλά απαιτείται η στήριξη του κράτους, με την απόσταξη χρήσης, για παράδειγμα, της οποίας οφείλει να προηγηθεί ο καθορισμός της τιμής στην ΕΕ.
Όλοι αρνήθηκαν το ψευτοδίλημμα τουρισμός ή γεωργία. Χρειάζονται και τα δύο, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα τώρα, εν μέσω πανδημίας.
Μπορούν να υπάρξουν και τα δύο παράλληλα, ενώ είναι διαχρονική η στόχευση ακόμα και κοινών δράσεων αγροτουρισμού.
Ειδικότερα,
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει ένα οραματικό και μαζί ρεαλιστικό σχέδιο που θα εντάσσει και θα καθιστά συμπρωταγωνιστή τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής, σε ένα συνολικότερο σχέδιο για την Ελλάδα αύριο, που θα υπηρετεί μια νέα αντίληψη για την ανάπτυξη, βιώσιμη, πράσινη, καινοτόμα, με συνέργειες μεταξύ των τομέων που αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και με νέες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, που θα διασφαλίσουν την πορεία της χώρας στο μέλλον.
Ο Παύλος Σατολιάς, ανφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης εθνικού στρατηγικού σχεδίου στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής, ώστε να ξεπεραστούν οι οικονομικοί κλυδωνισμοί αλλά και στην αναγκαιότητα ουσιαστικής ενίσχυσης της ρευστότητας μέσω χαμηλότοκων δανείων, υποστήριξης των εξαγωγών των ευπαθών προϊόντων και προστασίας των τιμών των κτηνοτροφικών προϊόντων.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Αθανάσιος Σωτηρόπουλος, ο οποίος τόνισε την απουσία ευεργετικών μέτρων προς τους Συνεταιρισμούς αξιολογώντας ταυτόχρονα τη μεγάλη δυναμική των εξαγωγών της σταφίδας και του λαδιού σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που απαιτεί αναδιάρθρωση και υποστήριξη από προγράμματα.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απαραίτητη ανάγκη ύπαρξης ηλεκτρονικής διαχείρισης προϊόντων.
Ο Δημήτρης Παρασκευόπουλος με την σειρά του υπεραμύνθηκε της αξίας των Συνεταιρισμών, ενώ τόνισε τη μεγάλη πτώση στις πωλήσεις του κρασιού, την απαίτηση για ουσιαστικές ρυθμίσεις στις απαιτήσεις του Δημοσίου και των Τραπεζών, καθώς και την ανάγκη αλλαγών στον πτωχευτικό κώδικα.
Ο Αθανάσιος Πετρόπουλος εξέθεσε τα γενικότερα προβλήματα που αφορούν την καλλιέργεια, ιδιαίτερα του λαδιού, της παραγωγής πατάτας και ανέλυσε ταυτόχρονα τον μεγάλο αγώνα που δόθηκε για την ομαλοποίηση στη διακίνηση των ευπαθών προϊόντων.
Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα νέων μορφών χρηματοδότησης από την ΕΕ χωρίς να περιοριστούν οι πόροι που είναι προγραμματισμένοι για αναπτυξιακούς σκοπούς.
Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι, η συζήτηση θα πρέπει να συνεχιστεί για όλα τα ανωτέρω, αλλά και για τις θεσμικές εκείνες παρεμβάσεις που θα αλλάξουν τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα, με νέο πνεύμα, νέα εργαλεία, σχεδιασμό που θα οδηγεί στο μέλλον, αλλά και με ειδικές προβλέψεις για ενίσχυση της ρευστότητας και τη δημιουργία νέων εργαλείων διαχείρισης και εφαρμογής της νέας τεχνολογίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου