Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Γιατί δίνουμε :

 Τον Αγώνα μας..!!

 

«Για μια προοδευτική Ευρώπη…»

 ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου 

Σε μια χρήσιμη και ουσιαστική συζήτηση για τα σοβαρά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και το αύριο της χώρας μας στην Ε.Ε.

Προφανώς και το πρώτο θέμα που τέθηκε στη διάρκεια της συζήτησης με τους παρουσιαστές Νίκο Λυριντζή και Βαγγέλη Κουτρουμπέλη είναι η κατάσταση στην φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

Ο κ. Παπανδρέου μίλησε αρχικά για την συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση στη Γάζα επισημαίνοντας ότι «ο πόλεμος είναι υπαρξιακό ζήτημα για το κράτος του Ισραήλ και με βάση το αφήγημά τους θα πρέπει να κάνουν τα πάντα για να διασωθούν…»

Εν συνεχεία υποστήριξε ότι το ΙΡΑΝ σε αυτή τη φάση δεν φαίνεται να επιθυμεί μια γενικευμένη σύρραξη με πολεμική εμπλοκή στο πλευρό των Αράβων καθώς, όπως ανέφερε «επιχειρεί κυρίως να διασώσει την εικόνα στους πολίτες του, μετά την χειρουργική επίθεση στο προξενείο της Δαμασκού και την κατηγορία του Ισραήλ για υπόθαλψη της Χεζμπολάχ».

«Έχουμε γείρει προς τη Δύση…»

«Έχουμε γείρει προς τη Δύση εδώ και μια 15ετία. Οι Άραβες θεωρούν την Ελλάδα σύμμαχο στην Ευρώπη, η χώρα μας δεν έχει μπει στο στόχαστρο της τρομοκρατίας και του ISIS. Πρέπει να διατηρήσουμε διπλωματικές σχέσεις με τους Άραβες και να ην απορροφηθούμε από την Αμερικανική διπλωματία» συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, προβλέποντας και άνοδο του πετρελαίου λόγω της αστάθειας. Εκτίμησε ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα έχει επίδραση τόσο στους αγρότες όσο και στο κόστος μετακίνησης. «Στα πλαίσια της αναθεώρησης της ΚΑΠ, σε επίπεδο Ε.Ε. λαμβάνονται μέτρα για το αγροτικό πετρέλαιο και στην επόμενη ευρωβουλή, με την επανεκλογή μας, αγωνιζόμαστε και για αύξηση των αγροτικών επιδοτήσεων» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Ευρωπαϊκή άμιλλα για τους λαούς 

Στη διάρκεια της εκπομπής αναφέρθηκε στις επικείμενες Ευρωεκλογές κάνοντας και έναν μίνι-απολογισμό της σημερινής θητείας της ευρωβουλής.       

«Η προοδευτική Ευρώπη είναι αυτή που έσκυψε πάνω από την Ελλάδα για να καλυφθούν τα προβλήματα με τον Covid-19 και οι επιπτώσεις του πολέμου στη Ουκρανία, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εμείς είμαστε αυτοί που μιλάμε για μια νέα Ευρώπη με κοινή άμυνα και ασφάλεια στα σύνορά μας…» θύμισε.

Σε σχέση με το διακύβευμα της κάλπης, αναφέρθηκε στην αύξηση της ανασφάλειας τόσο για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια όσο και την οικονομία της Ευρωζώνης. «Υπάρχουν οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ με μια πιθανότητα, ουσιαστικά, αν βγει ο Τραμπ, να αποσυρθεί η Αμερική από την Ουκρανία, να στραφεί προς Ρωσία και την Τουρκία και να αφήσει την Ε.Ε. εκτεθειμένη» υποστήριξε για να συμπληρώσει: «Η προοδευτική Ευρώπη θα είναι πάλι δίπλα μας, οι συντηρητικές δυνάμεις είναι γνωστές μέσα από τη λιτότητα και τις περιοριστικές πολιτικές τους… Τα πρόβλημά μας στην Ελλάδα είναι ότι δεν μπορούμε μόνοι μας να λύσουμε τα προβλήματα, το μεταναστευτικό και όλα τα άλλα

«Δεύτερη θέση και οιονεί κυβέρνηση» 

Για τοπως θα πρέπει να «μεταφραστεί» το αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές στο εσωτερικό, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ήταν καυστικός: «Κάθε φορά που έρχεται ένας Παπανδρέου στην εξουσία, αν και εγώ προσωπικά δεν είμαι πολλά χρόνια στην πολιτική, το σύστημα αντιδρά! Αποστασία κατά την περίοδο του Γεωργίου Παπανδρέου, ‘σκανδαλοθηρία’ και να βάλουμε τον Παπανδρέου στη φυλακή το ’89 και τελευταία εξαναγκασμός σε παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου και ακύρωση σημαντικών μεταρρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί στη χώρα μας».

Όπως τόνισε «τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ όσο και η ΝΔ ανήκουν ουσιαστικά στη ‘συντήρηση’, δεν επιθυμούν ουσιαστική αλλαγή στη χώρα. Η ανάπτυξη μας είναι στους αριθμούς και τα κονδύλια της Ε.Ε. πάνε σε λίγους…  Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη δεύτερη θέση των Ευρωεκλογών, θα είναι μια σοβαρή αντιπολίτευση και οιονεί κυβέρνηση στις επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η μεγάλη ανατροπή πρέπει να γίνει όμως στις 9 Ιουνίου…»

Η θέση για το μεταναστευτικό

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συμφώνου για το Μεταναστευτικό στην Ε.Ε. ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι, παρά τις παγίδες, είναι προς τη θετική κατεύθυνση, τηρουμένων και των αναλογιών στο εσωτερικό της Ε.Ε. «Αν έρθουν 1.000 μετανάστες στην Ελλάδα, με το νέο Σύμφωνα, η Αυστρία υποχρεούται πλέον να πάρει ένα ποσοστό αλλά μπορεί, εναλλακτικά, να δώσει τα χρήματα που αναλογούν…» ανέφερε, εκτιμώντας ότι το νέο Σύμφωνο είναι ένα βήμα βέβαια, «αν αναλογιστούμε ότι, με την υφιστάμενη ‘πολιτική γεωγραφία’ στην Ευρωβουλή, το καταψήφισαν τόσο η άκρα αριστερά ως απάνθρωπο όσο και η άκρα δεξιά που ζητά πιο σκληρή αντιμετώπισή του».                

Νέα πολιτική για Παιδεία και Οικονομία

Στη διάρκεια της εκπομπής ο ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην προώθηση των νέων πολιτικών για την αναθεώρηση της Οικονομικής Πολιτικής και θέματα Παιδείας.  

Στόχος, εφόσον επανεκλεγεί βέβαια, όπως εξήγησε, θα είναι η προώθηση αλλαγών στην πολιτική της Ε.Ε. πάνω στη φορολόγηση για τα υπερκέρδη της βιομηχανίας με στόχο την ανακατανομή του πλούτου και της κερδοφορίας που εξασφάλισε η άνοδος του πετρελαίου. Παράλληλα θα διεκδικήσει με την ευρω-ομάδα μια πιο αποφασιστική πολιτική και για την προστασία του περιβάλλοντος και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας.   

«Αυτή η νέα Ευρωβουλή θα δώσει έμφαση και στην Παιδεία. Πολλά κονδύλια θα δοθούν την επόμενη 5ετία για την εκπαίδευση και την έρευνα, θεωρώντας ότι η Ευρώπη υστερεί τον μεγάλων δυνάμεων, ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας. Η Παιδεία μας έχει μείνει πίσω και στο εξής θα αποτελέσει προτεραιότητα όσο και η Ψηφιακή Μετάβαση, με το θέμα της θέσπισης κανόνων σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ένα σημείο πάντως όπου ήδη η Ε.Ε. πρωτοπορεί» σχολίασε.          

 Νίκο Παπανδρέου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου