Σάββατο 6 Απριλίου 2024

Ξαφνικό :

«Μαχαίρι»


Σε επιδόματα και…μποναμάδες..!!!

Διαβάστε τι έρχεται..???
Σαρωτικές αλλαγές με «μάζεμα» των δημοσιονομικών κάθε κράτους-μέλους της Ευρωζώνης φέρνει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης, πρόκειται να κοπούν δια παντός οι καταβολές «έκτακτων επιδομάτων» και…μποναμάδων, ακόμα και εάν το κάθε κράτος έχει καταφέρει να επιτύχει μεγαλύτερα του αναμενόμενου έσοδα στο τέλος της χρονιάς.
Οι νέες -δεσμευτικές για όλα τα κράτη- αλλαγές πρόκειται να εφαρμοστούν από το 2025, ενώ υπάρχουν φωνές στην Ε.Ε. για εφαρμογή τους ήδη από το 2024!
Το όποιο «υπερπλεόνασμα» προκύπτει στο εξής δεν θα πηγαίνει σε…επιδόματα, που συνήθως χρησιμοποιούν οι κυβερνήσεις ως «πυροσβεστικό επικοινωνιακό μέτρο», αλλά στη μείωση του χρέους.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα τέλη Ιουνίου, όταν η Κομισιόν πρόκειται να ανακοινώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για την περίοδο 2025-28.
Οι…ειδικοί του χώρου κάνουν λόγο για «τέλος εποχής» σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες που ίσχυαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα εξάλλου με το Γραφείο του Υπουργού Οικονομικών:
«Οι νέοι κανόνες φαίνεται πως έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ του Συμβουλίου των Υπουργών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και απομένει η τυπική ψήφισή τους από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εντός του Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι οι εθνικοί προϋπολογισμοί του 2025 θα διέπονται από το νέο πλαίσιο, που αντικαθιστά τους κανόνες που ισχύουν σήμερα, η εφαρμογή των οποίων, όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης, θα έθετε πολύ υψηλές και μη ρεαλιστικές απαιτήσεις μείωσης του δημοσίου χρέους για αρκετά κράτη μέλη – ενδεικτικά για την Ελλάδα θα σήμαινε ετήσια μείωση του χρέους κατά 4,5%-5% τα επόμενα χρόνια».
Αναλυτικά τι δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός στη Βουλή:
«Οι νέοι κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, που τίθενται από φέτος σε ισχύ, αποτελούν θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, καθώς ικανοποιούν διαχρονικές επιδιώξεις της χώρας -όπως η ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος- και εξασφαλίζουν ότι η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα υπονομεύει την ανάπτυξη.
Ωστόσο, ανεξαρτήτως των νέων κανόνων η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, γιατί θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα δρόμο που θα συνοδεύεται από την εμπιστοσύνη των αγορών, των επενδυτών και των οίκων αξιολόγησης και γιατί οι θυσίες των πολιτών τα προηγούμενα χρόνια δεν πρέπει να πάνε χαμένες.
Είναι σημαντικό να τονίζουμε ότι αν ένα έτος πετύχουμε παραπάνω έσοδα από το προβλεπόμενο, ΔΕΝ θα έχουμε τη δυνατότητα να τα μοιράσουμε σε παροχές. Αλλά και αντίστροφα αν έχουμε λιγότερα έσοδα, δεν θα είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε περικοπές δαπανών.
Με αυτόν τον τρόπο αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών σε καλές οικονομικές περιόδους – η οποία λειτουργεί πληθωριστικά και ταυτόχρονα προστατεύουμε τις δημόσιες δαπάνες σε περιόδους οικονομικής ύφεσης.

Δεν ξοδεύουμε τα περισσεύματα. Τα κρατάμε ώστε τις δύσκολες περιόδους να μην υπάρχει πίεση στους πολίτες όπως αυτή που υπήρξε για τους Έλληνες πολίτες την προηγούμενη δεκαετία». 

Πηγή:  el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου