Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024

Το Παρασκήνιο :

Της Διαγραφής .???

Σαμαρά από τη ΝΔ ....
– Αναμενόμενη απόφαση για το διαζύγιο:
Μετά την προκλητική αμφισβήτηση
Το σχοινί στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά τεντώθηκε τόσο τους τελευταίους μήνες που τελικά έσπασε. Αιτία ήταν τα όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής και τα οποία προκάλεσαν τη διαγραφή του προκατόχου του κ. Μητσοτάκη από τη ΝΔ.
Το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Σαμαρά είχε γίνει γνωστό από νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους συνεργάτες του, καθώς παρόντες ήταν οι κ. Μάκης Βορίδης, Γεώργιος Μυλωνάκης, Άκης Σκέρτσος, Παύλος Μαρινάκης, Στέλιος Κουτνατζής και το επικοινωνιακό επιτελείο, με τον Χρήστο Ζωγράφο και την Κύρα Κάπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πολύ νωρίς ήταν σαφές που θα οδηγούσαν τα όσα έλεγε στη συνέντευξη ο κ. Σαμαράς. Στη διαγραφή του.

Στη σύσκεψη όλοι συμφώνησαν ότι «αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί», δεδομένου ότι «Η κυβέρνηση έχει μπροστά της ένα έργο να ολοκληρώσει τα επόμενα 2,5 χρόνια και δεν μπορεί να επιτρέψει την εσωστρέφεια που καλλιεργούσαν αυτές οι παρεμβάσεις», σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, οι οποίο επίσης ανέφεραν ότι ο Πρωθυπουργός, είπε ότι θα περιμένει να διαβάσει όλη την συνέντευξη, αφού δημοσιευθεί και θα ανακοινώσει την απόφαση του.
Παρ’ όλα αυτά στις 4 το απόγευμα τηλεφώνησε στον κ. Μαρινάκη για να προχωρήσει στην έκδοση της ανακοίνωσης.
Η μεγάλη ενόχληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ήταν η επίθεση του κ. Σαμαρά σε προσωπικό τόνο, αλλά και η αμφισβήτηση για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να προτείνει τον Κώστα Καραμανλή.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την κριτική που ασκήθηκε ακόμα και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστουδουλίδη, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση εξέφρασε και για τα εθνικά ζητήματα, μιας και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, καθώς έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι δεν μπορεί να θίγεται το πατριωτικό πρόσημο της ΝΔ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της διαγραφής:
«Έχουμε πει πολλές φορές ότι οι πρώην Πρωθυπουργοί έχουν το ειδικό προνόμιο να διατυπώνουν κατά καιρούς τις απόψεις και τις ανησυχίες τους για ζητήματα πολιτικής. Ο κ. Σαμαράς, στην τελευταία συνέντευξή του, ωστόσο, δεν διατύπωσε απόψεις. Αλλά εξέφρασε την πλήρη διαφωνία του στο σύνολο της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Επιπλέον, με τρόπο ανοίκειο και προκλητικό, υιοθέτησε ακραία ψεύδη, διαστρεβλώνοντας δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών οι οποίες έχουν διευκρινιστεί κατ’ επανάληψη και αναλυτικά.
Έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «χαριεντίζονταν» με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας. Τέλος, η άκαιρη συζήτηση στην οποία επέμεινε γύρω από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά προσβολή για το πρόσωπο και τον θεσμό του αρχηγού του κράτους.
Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν ούτε ανεκτά, ούτε αποδεκτά. Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω, εδώ και χρόνια, λογικές πολιτικής «καμαρίλας» και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό «γινάτι». Όσοι, δε, οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ στο μέτρο του 18%, ας αναλογιστούν ότι, με τη στρατηγική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία κέρδισε μέχρι σήμερα τρεις εθνικές εκλογές με ποσοστά της τάξεως του 40%.
Ως εκ τούτου, ο κ. Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του, θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί. Η Κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς».

Η απάντηση Σαμαρά και τα μηνύματα για συνέχεια της σύγκρουσης
Άμεση ήταν και η αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος απάντησε με μια επίσης σκληρή ανακοίνωση και απολύτως ενδεικτική της στάσης που θα τηρήσει από δω και πέρα.
Ο κ. Σαμαράς στην απάντησή του κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη ΝΔ, ενώ επιχειρεί να τον φέρει απέναντι στην εκλογική βάση του κόμματός του, καταγγέλλοντάς τον ότι ενώ ήταν αυτός που έφερε στην Ελλάδα τη woke ατζέντα, έκανε κυβίσθηση λόγω της εκλογής Τραμπ.
Διερωτάται μάλιστα αν η πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ την οποία του έδειξε ο πρωθυπουργός ήταν απόρροια και του γεγονότος ότι πρότεινε για την προεδρία της Δημοκρατίας τον Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Ολόκληρη η δήλωση Σαμαρά:
«Η αλαζονεία και η προφανής έλλειψη ψυχραιμίας, εξηγούν την κίνηση Μητσοτακη. Αποκομμένος από τη βάση, οδηγεί ένα κόμμα που λίγο πια μοιάζει με τη Νέα Δημοκρατία. Μιλούσα, μίλησα και θα μιλάω μόνο γι αυτά που απασχολούν την Ελλάδα.
Ας μας πει λοιπόν πού κάνω λάθος. Στα ελληνοτουρκικά, όπου μόλις χθες παραιτήθηκε ο αρμόδιος γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών; Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στην woke ατζέντα, που ενώ ο ίδιος την έφερε στην Ελλάδα, μετά την εκλογή Τραμπ μιλάει ξαφνικά για την τυραννία της μειοψηφίας;
Μήπως στη σκευωρία Νοβαρτις; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου. Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία».

Η συνέντευξη που έγινε αιτία της της διαγραφής του Σαμαρά
Για τα ελληνοτουρικά και τον Γεραπετρίτη
«Ομολογώ πώς δεν κατανοώ τη στρατηγική κυβέρνησης!», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» για τα εθνικά θέματα μετά από σχετική ερώτηση. «Η κυβέρνηση ξεκινά διάλογο δηλώνοντας προκαταβολικά ότι θα κάνει υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις», αναφέρει, κάνοντας λόγο για αφελή «επίκληση γενναιότητας» και υπογραμμίζοντας αντί να αποθαρρύνει τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Ελλάδα στέλνει λάθος μηνύματα στην Άγκυρα.
«Για παράδειγμα, πρόσφατα ο Ερντογάν ζήτησε κυνικά από τον ΟΗΕ την… αυτοκατάργηση των ψηφισμάτων του ίδιου του Οργανισμού για την εισβολή και κατοχή στην Κύπρο και την αναγνώριση του ψευδοκράτους! Αμέσως μετά συναντήθηκε μαζί του ο πρωθυπουργός…», επισημαίνει.
«Άλλο παράδοξο: Ποια στρατηγική εξυπηρετείται όταν ξεκινάς ‘διάλογο’ με την Τουρκία λέγοντας εξαρχής ότι θα κάνεις υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις; Ποια είναι η ‘ευκαιρία’ που παρουσιάζεται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, για την οποία μιλάει η κυβέρνηση συνεχώς, εντός και εκτός συνόρων; Πού στοχεύει η συνεχής επίκληση της ανάγκης ‘να δείξουμε γενναιότητα’;», αναρωτιέται ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τη στάση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «δεν απαιτεί ούτε καν την άρση του casus belli από την Τουρκία, ενώ προβάλλει δημόσια τη φιλία της με τη γειτονική χώρα». Επιπλέον, σχολίασε την τουρκική θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας», που, όπως είπε, «διδάσκεται πλέον ανοιχτά στα σχολεία της Τουρκίας», κάνοντας λόγο για σοβαρές παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης επισημαίνει ότι: «Είμαστε υποχρεωμένοι να διαπραγματευτούμε την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία! Όχι να συζητήσουμε εάν τα νησιά έχουν ΑΟΖ…», τονίζει. Και τονίζει: «Η Τουρκία ζητά να παρακάμψουμε εντελώς το Δίκαιο, αποδεχόμενοι συνεκμετάλλευση αιολικών πάρκων στο Αιγαίο, πάνω σε ΑΟΖ δικής μας δικαιοδοσίας! Μας ζητάει δηλαδή να μοιραστούμε τα “δικά μας” ή, έστω, να τα συνεκμεταλλευθούμε! Οπότε τι ακριβώς “συζητάμε”;».
Ζητώντας εμμέσως πλην σαφώς την απομάκρυνση του Γεραπετρίτη, ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε: «Δεν είναι κεντρώα πολιτική ο μόνιμος “κατευνασμός” των τουρκικών προκλήσεων. Στην προκειμένη περίπτωση, λ.χ., πρέπει να ‘στείλει σπίτι τους’ (σ.σ. ο πρωθυπουργός) όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της ‘φιλίας και ηρεμίας’ με την Τουρκία ‘ας χαρακτηριστούν και μειοδότες’! Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηριστεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; Δεν λέγονται ποτέ τέτοια πράγματα!».

Τα «χαριεντίσματα» Μητσοτάκη με Ερντογάν, Φιντάν και Ράμα
Αντίστοιχα ο πρώην πρωθυπουργός εξαπολύει επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή τις αναφορές για χαριεντισμούς με τον Νίκο Παππά λέγοντας: «Λέτε για τον ίδιο Νίκο Παππά που χάρισε βιβλίο με ιδιόχειρη αφιέρωση στον Πρωθυπουργό στη Βουλή, προχθές; Χαριεντίσματα εννοείτε τα γέλια και την εγκαρδιότητα που είδαμε μεταξύ Ερντογάν, Ράμα, Χριστοδουλίδη, Φιντάν και του Έλληνα πρωθυπουργού στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Συνόδου; Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά».

Η πρόταση για τον Κώστα Καραμανλή

Στην ερώτηση «Τι θα κάνετε εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σάς προτείνει την Προεδρία της Δημοκρατίας;», ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε ότι: «Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Βέβαια, αν θέλετε την άποψή μου, θεωρώ τον Κώστα Καραμανλή την καλύτερη επιλογή». 

Πηγή: fourtounis g.r

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου