Για την κοινωνία του εικοστού πρώτου αιώνα θεωρητικοποιούνται πληρέστερα στο βιβλίο της Zuboff . Η εποχή του καπιταλισμού επιτήρησης: Ο αγώνας για ένα ανθρώπινο μέλλον στα νέα σύνορα της εξουσίας. Το συνοψίζει ως εξής: «Ο εποπτικός καπιταλισμός περιγράφεται καλύτερα ως πραξικόπημα άνωθεν, όχι ανατροπή του κράτους αλλά μάλλον ανατροπή της λαϊκής κυριαρχίας και μια εξέχουσα δύναμη στην επικίνδυνη ολίσθηση προς τη δημοκρατική αποσυγκέντρωση που απειλεί τώρα τις δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες».
Το «επιστημικό πραξικόπημα» (δηλαδή το πραξικόπημα που θεσπίστηκε από εταιρείες τεχνολογίας για να διεκδικήσουν την ιδιοκτησία της γνώσης στην κοινωνία) συνοψίζεται ως εξής: «Σε έναν πολιτισμό της πληροφορίας, οι κοινωνίες ορίζονται από ερωτήματα γνώσης - πώς διανέμεται, η εξουσία που διέπει τη διανομή της και η εξουσία που προστατεύει αυτήν την εξουσία. Ποιος ξέρει; Κάθε ερώτηση, αν και ποτέ δεν τους εκλέξαμε για να κυβερνήσουν. Αυτή είναι η ουσία του επιστημικού πραξικοπήματος.
Η υποτροφία της Zuboff για τον καπιταλισμό επιτήρησης ως «απατεώνα μετάλλαξη του καπιταλισμού» έχει γίνει ένα πρωταρχικό πλαίσιο για την κατανόηση των μεγάλων δεδομένων και του ευρύτερου πεδίου εμπορικής επιτήρησης που περιγράφει ως «οικονομική τάξη βασισμένη στην επιτήρηση». Υποστηρίζει ότι ούτε οι νόμοι περί ιδιωτικότητας ούτε οι αντιμονοπωλιακές νομοθεσίες παρέχουν επαρκή προστασία από τις άνευ προηγουμένου πρακτικές του καπιταλισμού επιτήρησης. Ο Zuboff περιγράφει τον καπιταλισμό επιτήρησης ως οικονομική και κοινωνική λογική. Το βιβλίο της δημιούργησε την έννοια της «εργαλειακής εξουσίας», σε σύγκριση με την παραδοσιακή ολοκληρωτική εξουσία. Η ενόργανη εξουσία είναι συνέπεια εποπτικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων που απειλούν την ατομική αυτονομία και τη δημοκρατία. Ως κινητήρια δύναμη πίσω από αυτό, προσδιορίζει τη συσσώρευση κεφαλαίου, χωρίς να περιορίζεται στον καπιταλισμό της αγοράς.
Πολλά ζητήματα που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία, όπως η επίθεση στο απόρρητο και το λεγόμενο «παράδοξο της ιδιωτικής ζωής», η στόχευση συμπεριφοράς, οι ψεύτικες ειδήσεις, η πανταχού παρούσα παρακολούθηση, η νομοθετική και κανονιστική αποτυχία, η αλγοριθμική διακυβέρνηση, ο εθισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η κατάργηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η δημοκρατική αποσταθεροποίηση, και άλλα, εξηγούνται εκ νέου μέσω του οικονομικού κεφαλαίου και άλλων. επιταγές. Το έργο της είναι μια πηγή επιρροής για την Ανθρωποκεντρική κοινότητα Τεχνητής Νοημοσύνης.
ΠΗΓΗ: Shoshana Zuboff
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου