Παρέμβασης μου..
Στην εκδήλωση:
Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν ,
Φίλιππος Σαχινίδης
το Πρώτο Θέμα και το περιοδικό Cantina με θέμα
" Το όραμα μιας αγροδιατροφικής στρατηγικής" στη Λάρισα στις 30/4/2025.
Απαισιοδοξία γιατί το υψηλό κόστος παραγωγής έρχεται και φέτος να συνδυαστεί με πολύ χαμηλές τιμές στα βασικά προϊόντα που καλλιεργούνται όπως το σιτάρι, το βαμβάκι, το καλαμπόκι κλπ ενώ στη φετινή εξίσωση προστίθεται και η μεγάλη αβεβαιότητα για το αρδευτικό νερό, καθώς η στάθμη στη λίμνη Πλαστήρα, τον βασικό τροφοδότη του κάμπου με αρδευτικό νερό, είναι πολύ χαμηλότερη σε σχέση με πέρσι (έως και 50% λιγότερο νερό).
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι οι αγρότες καλούνται από την ΕΕ να εφαρμόσουν όλο και πιο απαιτητικές φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές με αποτέλεσμα να έχουν συνεχώς διογκούμενο κόστος παραγωγής ενώ την ίδια ώρα εισάγονται στην ΕΕ αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες σε σαφώς χαμηλότερες τιμές έναντι των δικών μας αλλά χωρίς να πληρούνται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα πρότυπα που απαιτεί η Ένωση να τηρούν τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά αγροτικά προϊόντα.
Οι παραγωγοί μιλούν για αθέμιτο ανταγωνισμό και είναι ένα ζήτημα που βρίσκεται πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων των παραγωγών.
Η δυσκολία πρόσβασης σε τραπεζικό δανεισμό, η μείωση των ενισχύσεων με τις παλινωδίες των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώνουν το παζλ για τον αγροτικό κόσμο που πραγματικά ψάχνει σανίδα σωτηρίας με τους περισσότερους παραγωγούς να πασχίζουν για την επιβίωσή τους.
Διέξοδο μπορεί να προσφέρουν φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για τους αγρότες και ειδικά τους νέους προκειμένου να μείνουν στο τόπο τους, έμπρακτη ενίσχυση των αγροτικών συνεταιρισμών για να μπορούν να έχουν παρέμβαση στην αγορά, ισχυρές πολιτικές για φθηνή ενέργεια στους παραγωγούς και σωστή διαχείριση των ενισχύσεων τους, ώστε να παίρνουν στην ώρα τους τα χρήματα που δικαιούνται.
Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποτύχει στη διασφάλιση της ελευθερίας να μένει κανείς στον τόπο που γεννήθηκε ελευθερία που αναφέρεται στην Έκθεση Λέτα. Η ύπαιθρος ερημώνει, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις μειώνονται σταθερά. Το ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού στη Βόρεια και κεντρική Ελλάδα είναι υψηλότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περιφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες αυξάνονται.
Αν θέλουμε να δούμε την ύπαιθρο να παραμένει ζωντανή τότε απαιτείται άμεσα εκπόνηση περιφερειακής πολιτικής που θα έχει στο επίκεντρο της την ανασύνταξη της γεωργικής πολιτικής.
Η Ελλάδα μπορεί να εξασφαλίσει όχι μόνο τη διατροφική της αυτονομία αλλά και να αποτελέσει πυλώνα υποστήριξης της διατροφικής ασφάλειας σε όλη την Ευρώπη. Και πάλι αυτό προϋποθέτει στοχευμένες πολιτικές και να διοχετευθούν σημαντικοί πόροι από την ΕΕ σε αυτή την κατεύθυνση.
Δε μπορεί η ΕΕ να μιλά για 800 δις για εξοπλισμούς και να μην γίνεται συζήτηση για τους πόρους που θα χρειαστούν για να ενισχύσουμε τη διατροφική μας ασφάλεια στην ΕΕ.
Οι αβεβαιότητες που εγείρει ο εμπορικός πόλεμος των δασμών που ξεκίνησε ο πρόεδρος Τραμπ, είναι πολύ μεγάλες για να μπορέσουν οι αγρότες μας να τις διαχειριστούν μόνοι τους.
Χρειάζεται αναμόρφωση της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να καταστήσει τους παραγωγούς πιο ανθεκτικούς στις σύγχρονες προκλήσεις με υποστηρικτικά μέτρα και μείωση της γραφειοκρατίας στην κατανομή των ενισχύσεων και στην υλοποίηση των νέων πολιτικών για το περιβάλλον, την εξοικονόμηση νερού αλλά και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου