Κυριακή 25 Μαΐου 2025

Η διασφάλιση:

 

Του ΠΑΣΟΚ: 



 Της Δεύτερης θέσης..??


Στις Δημοσκοπήσεις.....

Το άγχος του Νίκου Ανδρουλάκη

 Με διαφορά ασφαλείας από Πλεύση Ελευθερίας και ΣΥΡΙΖΑ έως το φθινόπωρο, είναι ο νέος στόχος που έχουν θέσει στο ΠΑΣΟΚ.

Το χρονικό όριο του φθινοπώρου τίθεται διότι τότε υπολογίζουν ότι θα ξεκινήσουν έντονες και πιεστικές διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς για την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα. Θέλουν λοιπόν στο επιτελείο του Νίκου Ανδρουλάκη να είναι το ΠΑΣΟΚ αδιαμφισβήτητα δεύτερο στις δημοσκοπήσεις και να λογίζεται ως ο μόνος βασικός αντίπαλος της Ν.Δ. 

Και της κυβέρνησης, ώστε να μην έχει απώλειες βουλευτών, στελεχών και ψηφοφόρων από την πίεση που θα προκαλέσει η δημιουργία νέου κομματικού σχηματισμού υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον λόγο αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει έλθει σε μία μίνιμουμ συνεννόηση με τα βασικά στελέχη του κόμματος -συμπεριλαμβανομένων των συνυποψηφίων του στην πρόσφατη εσωκομματική αναμέτρηση, πλην του Χάρη Δούκα, με τον οποίο δεν έχει επικοινωνία, καθώς θεωρεί ότι ο δήμαρχος Αθηναίων ακολουθεί στρατηγική δελφίνου, που περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να διεκδικήσει ξανά την αρχηγία- στη βάση ενός νέου σχεδιασμού και υπεραισιόδοξων στόχων.

Βασικός στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι να επανέλθει το ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο του 2025 εκεί που ήταν το φθινόπωρο του 2024 στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή ξεκάθαρα και αδιαμφισβήτητα δεύτερο με ένα ποσοστό ανάμεσα στο 17% και το 18% και δυνατότητες ανόδου προς το 20%.

Ο πήχης μπήκε ψηλά, για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι -όπως έχουμε γράψει ξανά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής- η προσπάθεια που κάνει από τώρα έως το φθινόπωρο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να ξανακερδίσει το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις τη θέση που είχε ένα χρόνο πριν, είναι το τελευταίο του χαρτί για να παραμείνει επικεφαλής του ενωμένου ΠΑΣΟΚ.

Δεύτερον, διότι είναι εδραιωμένη η πεποίθηση ανάμεσα στα στελέχη του επιτελείου του ότι αν η σημερινή εικόνα -με μικρές διαφορές- είναι και εικόνα του φθινοπώρου, τότε ο πρόεδρος, ανεξαρτήτως των δικών του προθέσεων, θα αντιμετωπίσει οργανωμένη και συντονισμένη κίνηση αμφισβήτησής του στο επικείμενο συνέδριο. Και θα πιεστεί να παραιτηθεί, καθώς τυπικά δεν προβλέπεται στην ατζέντα του συνεδρίου θέμα εκλογής αρχηγού.

Τρεις προτεραιότητες

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν ως προτεραιότητες:

Πρώτον, να γίνουν σαφείς στην κοινή γνώμη και κυρίως στους ψηφοφόρους του Κέντρου, οι αποστάσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, τα άλλα κόμματα και κινήσεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, αλλά και η δέσμευση όλων ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει αυτόνομο. Δεν είναι γνωστές ακόμα όλες οι πτυχές του παρασκηνίου, αλλά το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής για τις ευθύνες του Κ. Καραμανλή, του Χρ. Σπίρτζη και έξι υφυπουργών πέρασε από σαράντα κύματα πριν τελικά κατατεθεί. Οι πιέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και του Κινήματος Δημοκρατίας στη Χαριλάου Τρικούπη να κατατεθεί κοινό αίτημα για τη σύσταση Προανακριτικής κατά του Κ. Καραμανλή ασκούνταν έως την τελευταία στιγμή. Και όταν οι εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων πείστηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην κατάθεση κοινού αιτήματος, ξεκίνησε ένας δεύτερος κύκλος πιέσεων με νέα πρόταση προς τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να στηρίξουν όλοι το αίτημα του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και να μην καταθέσουν ξεχωριστό δικό τους, αν το ΠΑΣΟΚ συμπεριελάμβανε στο κατηγορητήριο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η δεύτερη αυτή πρόταση δεν απορρίφθηκε άμεσα. Υπήρξε εξονυχιστική εξέταση των υπέρ και των κατά μίας τέτοιας εκδοχής και απορρίφθηκε μετά από μέρες, όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι επιτελείς του κατέληξαν στο ότι πολιτικά, μία τέτοια κίνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση θα γύριζε μπούμερανγκ.

Επιπλέον, η συμπερίληψη του Χρ. Σπίρτζη στο κατηγορητήριο αποφασίστηκε μετά από έντονες εσωκομματικές διεργασίες. Επικράτησε τελικά ο πολιτικός στόχος να σταλεί το μήνυμα των αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, έναντι των επιχειρημάτων για το νομικό λάθος, που τελικά το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε στον δημόσιο διάλογο που ακολούθησε. Και η άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να συναινέσει στην πρόσκληση του ΚΚΕ για κοινό μέτωπο στο θέμα της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, τον ίδιο σκοπό υπηρετεί. Στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να πείσει ότι συνεχίζει αυτόνομα.

Δεύτερον, υψηλοί τόνοι έναντι της κυβέρνησης, καμία συναίνεση σε κυβερνητική πρωτοβουλία, ακόμα και ελάσσονα ή ασήμαντη και εναλλακτική πρόταση σε κάθε ζήτημα που προκύπτει και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Η κατηγορηματική άρνηση του ιδίου του Νίκου Ανδρουλάκη στην πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, στο πλαίσιο της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, ήταν ενδεικτική. Η Χαριλάου Τρικούπη θυσιάζει το μεταρρυθμιστικό της προφίλ, προκειμένου να μην κατηγορηθεί ότι έχει κοντινές θέσεις με τη Ν.Δ.

Τρίτον, έμφαση στο «όλοι μαζί», στην προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, ή σκληρή γραμμή σε όσους κάνουν λευκή απεργία ή υπονομεύουν. Στο επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν ενόχληση και δυσαρέσκεια από το γεγονός ότι, με την εξαίρεση στελεχών που είναι και θεωρούνται κοντά ή υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη, μία μείζονα πρωτοβουλία, όπως η κατάθεση του αιτήματος για σύσταση Προανακριτικής, δεν υποστηρίχθηκε -και ας το υπέγραψαν όλοι οι βουλευτές- επαρκώς, έναντι των αναμενόμενων επιθέσεων της κυβέρνησης, από τα στελέχη του κόμματος.

Πηγη: et.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου