Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Υπερψηφίστηκε !!!

Ο Κρατικός

προϋπολογισμός

του 2010...



Με 160 ψήφους υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το 2010. Υπέρ του προϋπολογισμού ψήφισαν οι 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψηφίστηκε από τους 139 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Aπό την ψηφοφορία απουσίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, λόγω υποχρεώσεών του στο εξωτερικό. Οι 90 βουλευτές της ΝΔ υπερψήφισαν μόνον τα κονδύλια της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Απο:Zougla

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010: ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΣ

    Καθώς η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ολοκληρώνεται, γίνεται φανερό ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη παρέμειναν λόγια. Τρεις σχεδόν μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας, τα επιτεύγματα της κυβέρνησης παραμένουν σε συμβολικό και επικοινωνιακό επίπεδο.

    • Η προστασία του περιβάλλοντος λαμβάνει το 2010 την ίδια πάνω κάτω χρηματοδότηση με το 2009. Καμία αλλαγή προτεραιοτήτων δεν υπάρχει από την εποχή της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι δαπάνες του υπουργείου Περιβάλλοντος μειώνονται επιπλέον 5% κάτω από τα ήδη χαμηλότατα επίπεδα της εποχής του κ Σουφλιά , οι επενδύσεις αυξάνονται κατά 9% και ως σύνολο παραμένουν ασήμαντο ποσοστό των δημόσιων δαπανών δείχνοντας το πραγματικό μέγεθος της σημασίας που δίνει η νέα κυβέρνηση στην περιβαλλοντική προστασία. Από πού θα προκύψει η διαφημισμένη ενίσχυση των επιθεωρητών περιβάλλοντος, πού είναι τα κονδύλια για να αποκτήσουν επιτέλους μόνιμο προσωπικό οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών;


    • Κανένα μέτρο για πράσινη στροφή στην οικονομία δεν περιλαμβάνεται ούτε στο σκέλος των εσόδων ούτε των δαπανών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο πρωθυπουργός πρότεινε στην σύνοδο των Βρυξελλών την εισαγωγή φόρου άνθρακα, αλλά προφανώς δεν έχει την τόλμη να τον εφαρμόσει στη χώρα μας. Αντίθετα η Ιρλανδία με μεγαλύτερα ελλείμματα φέτος εισάγει έναν ουδέτερο φόρο άνθρακα με παράλληλη χρηματοδότηση της μόνωσης των παλιών κτιρίων (για την οποία στην Ελλάδα ακόμα αναζητείται χρηματοδότηση). Έτσι για μια ακόμα χρονιά θα σπαταλούμε ενέργεια στηριζόμενοι στο πετρέλαιο και το Λιγνίτη σε στα κτίρια, την ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές.

    Είναι προφανές ότι ο προϋπολογισμός του 2010 είναι ακόμη ένας προϋπολογισμός διαχείρισης του υπάρχοντος οικονομικού προτύπου, χωρίς ούτε καν επίφαση πράσινης οικονομίας. Τα «φιλολαϊκά» μέτρα που ενσωματώνει, εξυπηρετούν κυρίως επικοινωνιακούς και όχι αναδιανεμητικούς σκοπούς. Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός αυτός υπόσχεται λίγα και δρομολογεί ακόμα λιγότερα. Δε γυρίζει σελίδα ούτε σε επίπεδο δημοσιονομικής εξυγίανσης, ούτε σε επίπεδο κοινωνικού κράτους, ούτε δυστυχώς σε επίπεδο περιβαλλοντικής πολιτικής.

    Οι προσδοκίες των πολιτών για πραγματικά κοινωνικό κράτος, για πιο δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, για μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο, δε βρίσκουν δυστυχώς δικαίωση στον προϋπολογισμό του 2010. Ο τόπος όμως δεν αντέχει τη συνέχιση ενός αποτυχημένου οικονομικού μοντέλου που καταστρέφει τον πλανήτη και οδηγεί μεγάλο μέρος της κοινωνίας στην περιθωριοποίηση και τη φτώχεια. Η πράσινη στροφή στην οικονομία είναι αναγκαία ΤΩΡΑ και δυστυχώς η κυβέρνηση αυτή δεν μέχρι τώρα δε φαίνεται να είναι ούτε ικανή αλλά ούτε και διατεθειμένη να την πραγματοποιήσει.

    Η Εκτελεστική Γραμματεία των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή