Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΑΞΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ. ΚΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ.

Την πρώτη του ομιλία ως Πρωθυπουργός έκανε χθες στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο Γ. Παπανδρέου και αμέσως μετά απάντησε σε ερωτήσεις των μελών της Συνέλευσης. Ο Πρωθυπουργός τόσο κατά την ομιλία του όσο και κατά την διαδικασία των ερωτήσεων αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον κόσμο, την Ευρώπη και φυσικά την Ελλάδα. Σταχυολογούμε τα εξής:

Για την παγκοσμιοποίηση και το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ε.Ε.

1. Πιστεύω ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ένα νέο όσο και δύσκολο έργο: να υπερασπιστούν τη Δημοκρατία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, να εξανθρωπίσουν και να εκδημοκρατίσουν τη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης.

2. Θα προσπαθήσω να σας δώσω μια εικόνα, κάπως απλοϊκή, προκειμένου να καταλάβετε πώς βλέπω εγώ την παγκοσμιοποίηση. Είναι παρόμοια με την άγρια Δύση. Ένα νέο σύνορο που είναι γεμάτο με ευκαιρίες, με νέους πόρους που μπορεί να ανακαλυφθούν. Στην άγρια Δύση, υπήρχε πετρέλαιο και χρυσός, νερό, δάση και άγρια φύση. Τώρα, έχουμε ψηφιακή επικοινωνία, νέες τεχνολογίες και τις νέες δυνατότητες. Στην άγρια Δύση, όμως, δεν υπήρχαν κανόνες, υπήρχε κατασπατάληση των πόρων, ενώ οι παράνομοι γίνονταν σερίφηδες. Δεν υπήρχε κράτος Δικαίου. Υπήρχε ο κανόνας της επιβίωσης του ισχυρότερου.

3. Σήμερα η έλλειψη κανονισμών και συνεργασίας, σε πολυεθνικό επίπεδο, επέτρεψε στη διαδικασία της παγκοσμιοποίησης να μοιάζει περισσότερο με την άγρια Δύση. Παρακολουθούμε μια τέτοια συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια των λίγων, ώστε οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, να απειλούνται. Και αυτές είναι οι νέες προκλήσεις ή οι νέες απειλές για τις δημοκρατίες μας, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.

Για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

1. Δεν πρόκειται να αποφύγουμε να αναγνωρίσουμε τις ευθύνες μας για την κακή κατάσταση της οικονομίας, η οποία προκλήθηκε από υπερβολικές δαπάνες και πελατειακές σχέσεις. Πρέπει, να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας και θα το κάνουμε. Και αυτό, είναι δέσμευση.
2. Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε από ορισμένους ως αδύναμος κρίκος για άλλους λόγους. Ουσιαστικά στόχος δεν ήταν η Ελλάδα, αλλά η Ευρωζώνη, καθώς υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν είναι ευτυχείς από την ύπαρξη της ζώνης του ευρώ.

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις

1. Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και των διεθνούς δικαίου στην γειτονική χώρα.
Επίσης, δεν υπάρχει κι η αναμενόμενη πρόοδος στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Στην επιστολή μου προς τον Τ. Ερντογάν διατύπωσα την πρόταση μιας κοινής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για το θέμα αυτό.

2. Πρέπει να σταματήσει η εφαρμογή βίας στις διμερείς σχέσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Αποτελούν προκλητική συμπεριφορά οι πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Για το Κυπριακό

1. Δεν διαπιστώνεται πρόοδος με ευθύνη της Τουρκίας. Ο διάλογος δεν προχωρά παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Στην Κύπρο, τριάντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή- κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία- οι δύο κοινότητες του νησιού παραμένουν διαχωρισμένες. Όπως ξέρετε, τα δικαιώματα χιλιάδων Ελληνοκυπρίων παραβιάζονται, είτε μέσω εξώσεων είτε μέσω αναγκαστικής εξορίας. Και αυτές οι παραβιάσεις έχουν αναγνωριστεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αποφάσεις του οποίου πρέπει βεβαίως να εφαρμοστούν πλήρως από την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου