Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Επικήδειος για το ευρώ ???

DER SPIEGEL: Επικήδειος για το ευρώ

Στο DER SPIEGEL

«Πενθεί» το κοινό νόμισμα το γερμανικό περιοδικό με το νέο του τεύχος

Από το πρωτοσέλιδο του περιοδικού Der Spiegel



  Το κεντρικό ρεπορτάζ του αφιερώματος του νέου τεύχους του εβδομαδιαίου περιοδικού DER SPIEGEL, που είναι αφιερωμένο κατά μέγα μέρος στην Ελλάδα, φέρει τον τίτλο:. «Στο έλεος του ευρώ» και υπότιτλο «Η ΟΝΕ εξελίσσεται στον μεγαλύτερο κίνδυνο για το μέλλον της Ευρώπης:
Το ευρώ αλυσοδένει μεταξύ τους εθνικές οικονομίες που δεν ταιριάζουν. Ωστόσο οι πολιτικοί ποντάρουν σε ολοένα νέα προγράμματα. Πρόκειται για λάθος δρόμο». Τα κύρια σημεία του:
Εδώ και 14 μήνες οι πολιτικοί των κρατών της Ευρωζώνης αποφασίζουν το ένα πακέτο διάσωσης μετά το άλλο, συμμετέχουν σε συνόδους κορυφής για την αντιμετώπιση της κρίσης, αγωνίζονται για συμβιβαστικές λύσεις και αναλαμβάνουν ρίσκα τεραστίων διαστάσεων, ενώ αρνούνται να δουν κατάματα την αλήθεια: Το παλιό ευρώ, στην αρχική του σύλληψη, δεν υπάρχει πια, η ΟΝΕ δεν λειτουργεί. Χρειαζόμαστε ένα σχέδιο Β.
Η πολιτική ηγεσία της ΕΕ ωραιοποιεί την κατάσταση και καθησυχάζει λέγοντας ότι υπάρχει πρόκειται απλώς για κρίση χρέους σε ορισμένες χώρες, και όχι για κρίση του ευρώ. Χωρίς το ευρώ όμως, το ελληνικό χρέος θα ήταν ένα μεμονωμένο πρόβλημα, δύσκολο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη εύκολα αντιμετωπίσιμο. Μόνο λόγω του ευρώ το ελληνικό χρέος αποτελεί πρόβλημα για όλους τους ευρωπαίους εταίρους και συνάμα κίνδυνο για το κοινό τους νόμισμα. Γιατί, αν αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, η κρίση θα επεκταθεί ανεξέλεγκτα και σε άλλες αδύναμες οικονομικά χώρες. Αν, από την άλλη, οι πολιτικοί συνεχίσουν τη μέχρι τώρα πορεία στήριξης των κρατών με χρηματοδοτικά πακέτα, η ΟΝΕ θα καταλήξει αναδιανεμητική ένωση – πράγμα που οι επινοητές του ευρώ ήθελαν οπωσδήποτε να αποφύγουν.

από:το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου