Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Σε γενική απεργία

Η Ελλάδα

Τις μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα σχολιάζει ο Guardian

«Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μαζική αναστάτωση την Τρίτη, καθώς τα συνδικάτα ξεκινούν 48ωρη γενική απεργία», αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής προοδευτικής εφημερίδας Guardian.
Οι απεργοί συγκεντρώνονται μπροστά από το Κοινοβούλιο στην Πλατεία Συντάγματος προσπαθώντας να αποτρέψουν την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα σκληρής λιτότητας σε αντάλλαγμα για ένα νέο πακέτο οικονομικής διάσωσης.

«Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί πέριξ της κεντρικής πλατείας στην Αθήνα, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις αρχές του μήνα κατέληξαν σε βίαιες σκηνές, καθώς οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία», σχολιάζει η εφημερίδα.


Σε άλλο δημοσίευμα η Guardian, βλέπει κάποιες ελπίδες για την διάσωση της χώρας ύστερα από τη γαλλική πρωτοβουλία και τις δηλώσεις του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί.


«Η Ελλάδα ελπίζει καθώς οι γαλλικές τράπεζες συμφωνούν με την αναδιάταξη του χρέους. Η άνοδος των αγορών υποδεικνύει ότι η χρεοκοπία στην Αθήνα είναι λιγότερο πιθανή», σχολιάζει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.


Η δήλωση - στήριξη του Νικολά Σαρκοζί ανακούφισε κάπως τις αγορές. «Ωστόσο, το κλίμα στην Ελλάδα παραμένει λιγότερο αισιόδοξο. Η ψηφοφορία θεωρείται ζωτικής σημασίας για να λάβει η Ελλάδα την πέμπτη δόση και να ξορκίσει την οικονομική κατάρρευση», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. «Μετά από ένα χρόνο άγριων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, οι αντιδράσεις για το νέο ασφυκτικό πλαίσιο ρευστότητας είναι τόσο έντονες όσο και τα νέα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου