Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

«Ψάχνονται»

Για τις παραιτήσεις των οικονομικών εισαγγελέων



«Σοβαρές» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος,
Τις καταγγελίες περί παρεμβάσεων στο έργο τους από τον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και τον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Σπύρο Μουζακίτη, οι οποίοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Μπρακουμάτσος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι εν λόγω καταγγελίες θα διερευνηθούν από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Αν υπάρχουν παρεμβάσεις, θα πρέπει να αποκαλυφθούν» δήλωσε από την πλευρά του, μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Πεταλωτής, σημειώνοντας πως οι δύο εισαγγελείς πρέπει να δώσουν τεκμηριωμένα στοιχεία.
Σε συνέντευξή του στην ίδια εκπομπή της ΝΕΤ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, ζήτησε παρέμβαση του πρωθυπουργού για το ζήτημα. Απαντώντας, ο κ. Πεταλωτής ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η πολιτική ηγεσία να καλέσει τους δύο εισαγγελείς για εξηγήσεις. Αυτό που έχουν να κάνουν οι εισαγγελείς, όπως είπε, είναι να κληθούν από τον ανώτερό τους, για να δώσουν εξηγήσεις. «Ζητάνε την αντικατάστασή τους και τη ζητάνε από τους ανωτέρους τους. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, θα υπήρχε ωμή παραβίαση και παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι δύο εισαγγελείς υπέβαλαν την παραίτηση τους από τα καθήκοντα των οικονομικών εισαγγελέων, στον αρμόδιο για οικονομικά θέματα αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκο Παντελή, ζητώντας την αντικατάσταση τους από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο. «Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ’ υπαγόρευση», ανέφεραν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή παραίτησής τους.
Επιπλέον, έκαναν λόγο για «πολυποίκιλα οικονομικά συμφέροντα», που παρεμποδίζουν το έργο τους και αναφέρονται σε τροπολογία – σχέδιο νόμου που προωθείται από το υπουργείο Οικονομικών και το οποίο ορίζει ότι τη θέση του οικονομικού εισαγγελέα θα καταλαμβάνει πλέον αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
«Δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε άλλοθι και μια θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους, που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στη γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος» υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων.
Αιχμηρή ήταν η αντίδραση των υπουργών Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου και Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Σε κοινή τους ανακοίνωση, ανέφεραν πως οι εισαγγελείς επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση της παρέμβασης στο έργο τους, χαρακτηρίζοντας τη δημόσια αντίδρασή τους βεβιασμένη και υπερβολική.

 Από: Opinion Post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου