Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Έξι ύποπτα κρούσματα ..

Λεπτοσπείρωσης στη Ζάκυνθο ?


Επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, το τελευταίο διάστημα στη Ζάκυνθο και μόλις εμφανίστηκαν τα δύο πρώτα, το υγειονομικό έστειλε έγγραφα στο δήμο Ζακύνθου, στην ΕΑΣΖ, το επιμελητήριο, στις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, επισήμανε με σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΑ, ο επόπτης δημόσιας υγείας, Νίκος Μουγγοπέτρος.
Στη συνέχεια το υγειονομικό έστειλε έγγραφα στο υπουργείο Υγείας και στο ΚΕΛΠΝΟ και στις υπηρεσίες Ζακύνθου,
θέτοντας το θέμα άμεσης διενέργειας μυοκτονίας, αλλά, όπως εξήγησε ο κ. Μουγγοπέτρος, το ΚΕΛΠΝΟ, απάντησε ότι δεν χρειάζεται άμεσα να γίνει κάτι τέτοιο, με το σκεπτικό ότι έχει τελειώσει ο τρύγος των σταφυλιών, δεδομένου ότι τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκδηλώθηκαν από μολυσμένα, από τα τρωκτικά, σταφύλια και στάσιμα νερά.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουγγοπέτρος η μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο μπορεί να γίνει και από την κατανάλωση μολυσμένων, από ούρα τρωκτικών, φρούτων και άλλων τροφίμων και για το λόγο αυτό απαιτείται πολύ καλό πλύσιμο των τροφίμων και των χεριών, αλλά και γενικότερα σωστή κάλυψη του σώματος κατά τη διάρκεια αγροτικών εργασιών. Μάλιστα, ανέφερε ότι η υγρασία αυξάνει την ανάπτυξη της λεπτοσπείρωσης, προσθέτοντας ότι έχουν κληθεί ειδικοί για να εντοπίσουν συγκεκριμένα σημεία, αλλά και για να εξετάσουν ζωντανά τρωκτικά, για να ερευνήσουν περαιτέρω τα αίτια και εκδήλωσης της ασθένειας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου