Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Από την ερχόμενη Πέμπτη?

  Νέο ψαλίδι για 600.000 εργαζομένους


Τον κίνδυνο άμεσης μισθολογικής μείωσης
  αντιμετωπίζουν 600.000 εργαζόμενοι από την ερχόμενη Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου (σε τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες, βιομηχανίες κ.α.) καθώς παύουν να ισχύουν 42 κλαδικές συμβάσεις και υπάρχει περιθώριο τριών μηνών για επαναδιαπραγμάτευση.
Αν δεν υπογραφούν νέες στο διάστημα αυτό οι επιχειρήσεις μπορούν να περικόψουν τις καθώς διατηρούνται μόνο οι όροι που αφορούν τον βασικό μισθό και τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας.
Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ και του Έθνους διευκρινίζοντας ότι η διάρκεια της μετενέργειας έχει περιοριστεί στους τρεις μήνες με τις τελευταίες αλλαγές στην εργατική νομοθεσία. Έτσι, ακόμη και αν υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση εργασίας δεν δεσμεύει όλες τις επιχειρήσεις, καθώς εφαρμόζεται μόνο στα μέλη της εργοδοτικής οργάνωσης.
Στην περίπτωση που στο ενδιάμεσο δεν συμφωνηθεί νέα σύμβαση, οι μειώσεις των μισθών μπορεί να είναι δραματικές καθώς μπορούν να αντικατασταθούν από επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις.
Συνεπώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν με ατομικές συμβάσεις να ρίξουν τους μισθούς ακόμα στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας (586 ευρώ).
Οι συμβάσεις που λήγουν αφορούν -μεταξύ άλλων- κλάδους όπως οι τράπεζες, η χημική βιομηχανία, τα τυποποιημένα τρόφιμα, η ποτοποιία και οι εταιρείες αναψυκτικών, οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις, τα ασφαλιστικάπρακτορεία, οι βιομηχανίες παστερίωσης γάλακτος, απορρυπαντικών, ζυμών αρτοποιίας, καπνοβιομηχανίας, τα καταστήματα πώλησης κρεάτων, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι γεωπόνοι κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου